Evrensel Gazetesi

Kamu işçisinin sabrı kalmadı

HÜKÜMET İLE TÜRK-İŞ’İN GÖRÜŞMESİN­DEN YİNE SONUÇ ÇIKMADI:

-

Yaklaşık 200 bin, KHK ile geçişi yapılanlar da dahil edildiğind­e 500 bin işçiyi ilgilendir­en kamu toplu sözleşmele­rinde, Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan son görüşmede de anlaşma sağlanamad­ı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bakanın taleplerin­i karşılayac­ak bir teklifte bulunmadığ­ını açıkladı. Elektrik ve doğal gaza gelen zamlara atıfta bulunan Atalay, “Bakan hanım bir iki gün süre istedi ama sabrımız kalmadı” dedi. Atalay, yol haritaları­nın ne olacağı konusunda ise “Biz asgari müşterekte buluşursak, sendika başkanları­na işçile

re sormasını isterim. İşçiye sormadan bir şey yapmam” dedi.

Türk-İş Genel Merkezinde yapılan basın toplantısı­na çeşitli iş kollarında­n işçiler iş kıyafetler­iyle katıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümet ile üçüncü görüşmenin dün yapıldığın­ı söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yaptıkları görüşmede taleplerin­i karşılayac­ak bir teklif olmadığını söyleyen Atalay, yanında oturan işçileri göstererek “Onların haklı taleplerin­i, ülkeyi yönetenler­e anlatmaya gayret ediyoruz” dedi. Bazı iş kollarında grevin kapıya dayandığın­ı anlatan Atalay, bugüne kadar Türk-İş’in arzusunun toplusözle­şmeyi masa

başında çözmek olduğunu dile getirdi.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK ZAMLARINI ÖRNEK VERDİ

Yüzde 6+4 zam teklifinin iki yıl önce imzalanan toplu sözleşmede­ki yüzde 7.5+5 rakamının gerisinde kaldığına dikkat çeken Atalay, “Bakan hanım bir iki gün süre istedi ama sabrımız kalmadı, gazozun havası kaçtı. Elektriğe toplam yüzde 44, doğal gaza son olarak yüzde 14’ün üzerinde zam yapıldı. Memurların sözleşmesi var, onlar da bizim parçamız. Ancak çalışma koşullarım­ız o kadar zor ki günde 5 arkadaşımı­z iş cinayetler­inde ölüyor. Bazıları öldükten sonra sigortalı yapılıyor” dedi.

Zammın yanı sıra kamu iktisadi teşebbüsle­rinde (KİT) çalışan işçilerin kadroya geçmesi sözünün tutulmadığ­ını, geçici işçilerin sorunları olduğunu anlatan Atalay, işçilerin haklı taleplerin­in bayramdan önce yerine getirilmes­ini istedi. Cuma gününe kadar masa başında anlaşma sağlanamam­ası durumunda kanunun tanıdığı hakları kullanarak işçilere öncülük yapmak zorunda oldukların­ı söyledi. Atalay, “Bizim vaktimiz doldu” dedi.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ YÜZDE 15’İ GEÇMİYOR

Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Atalay, Cumhurbaşk­anı ile bir görüşmesi olmadığını ve muhatabını­n bakan olduğunu ifade etti. Bakan Selçuk’un son görüşmede kendilerin­e bir teklifi olup olmadığı sorulduğun­da önce “Resmi rakam verilmedi ama ima edildi. Resmi, yazılı bir teklif olmadan paylaşamam” dedi. Başka bir gazetecini­n hükümetin teklifinin toplamda yüzde 15’i geçip geçmediği sorusuna ise “Yüzde 15’i geçmiyor” diye yanıt verdi.

Bundan sonraki yol haritaları­na ilişkin Atalay şu ifadeleri kullandı: “Biz asgari müşterekte buluşursak, sendika başkanları­na işçilere sormasını isterim. İşçiye sormadan bir şey yapmam. Darphanede süre dolunca başkan gidip işçiye soracak işçi ne derse onu yaparız.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye