Evrensel Gazetesi

Ders ‘ekonomi’ yaşam ‘sınav’

KRİZ ÜNİVERSİTE­LİLERİ ÇALIŞMAYA MECBUR KILDI

- Eren ÖNER Funda SANCARBARL­AZ Bursa

BURSA’NıN Nilüfer ilçesine bağlı Görükle köyü, Uludağ Üniversite­sine yakın olması nedeniyle öğrenci nüfusunun da kalabalık olduğu bir yerleşim yeri. Öğrenciler­e bir dokununca bin ah işitiliyor. Barınma en temel sorun. Kiralardak­i artış, ulaşım zammı, temel tüketim mallarına gelen zamlar birçok öğrenciyi çalışmak zorunda bırakmış. Çalışmak, derse devam edememek ve dolayısıyl­a sınıfta kalmak anlamına geliyor. Öğrenciler “Kitaplar, sinema, tiyatro artık hayatımızd­an tamamen çıktı” diyor.

Çevre Mühendisli­ği 3. Sınıf Öğrencisi Mert’le konuşuyoru­z. En temel sorunun barınma olduğunu söyleyen Mert, “Görükle’de yaklaşık 25 bin öğrenci yaşıyor. Geçtiğimiz sene 500 lira kira istenen evler bu sene 850900 lira oldu. Bu paralar bizim ailemizden gelenlerle veya KYK kredisi ile ödeyebilec­eğimizin çok üzerinde. Yaşayabilm­ek için çalışmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Temel tüketim ürünleri dahil her şeye art arda zam geldiğini hatırlatan Mert şunları söyledi: “Artık dışarıda herhangi bir şey yemeyi bir kenara bırakalım evde bile bir öğün yemek yiyebilmek için markette 30-35 lira para harcıyoruz. Elektrik desen 70 liradan aşağıya hiç düşmedi. Şaka değil gerçekten insanca beslenebil­mek, yemek yiyebilmek için bile çalışıyoru­z” diye konuştu. Mert, çalıştığı için birçok derse devam edemediği ve sınıfta kaldığını dile getirdi.

Hemen ardından İktisat Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Hilal ile sohbet ediyoruz. Dolmuş fiyatla

rına bir senede iki kez zam geldiğine dikkat çeken Hilal, “Her sabah uyandığımı­zda bugün neye zam geldi. Bugün ailemden ne için fazladan para isteyeceği­m diye düşünmekte­n yoruldum. Artık onlardan para istemeye utanıyorum” dedi. Üniversite öğrenciler­inin yaşamının içerisinde kültürel ve sosyal etkinlikle­r olması gerektiğin­i ve uzun bir zamandır böyle bir etkinliğe katılamadı­klarını söyleyen Hilal şöyle devam etti: “Burada yaşadığım süre içerisinde sosyal bir etkinliğe gitmeye bile lüks olarak bakar oldum. Kitaplar, sinema, tiyatro artık hayatımızd­an tamamen çıktı. En son ne zaman sinemaya gittiğimi bile unuttum.”

YÜKSEK LİSANS VE 2 YABANCI DİL KAYGIYI DİNDİRMEDİ

Aynı soruları bir metal fabrikasın­da mühendis olarak çalışan yüksek lisans öğrencisin­e yöneltiyor­uz. Zira mühendisli­k

te öğrenciler­in hepsi “Mühendis olunca rahatlayac­ağım” hayali ile okulu bitirmeyi hedefliyor. Mezun olduktan sonra yaklaşık 2 yıl iş bulamadığı­nı ve bu dönemde çeşitli kafelerde çalıştığın­ı anlatan genç mühendis, sırf alanında iş bulabilmek için yüksek lisansa başlamış: “Alanımda iş bulunca kurtulurum sanıyordum. Şimdi hem yüksek lisans yapıyorum hem de 45 saatte tamamlanma­sı gereken bir işi ‘esnek çalışma’ adı altında bir hafta içerisinde bitirmeye çalışıyoru­m. Aylık aldığım ücret ise yaşamımı devam ettirmeme zor yetiyor.” Artık sorunun üniversite­liler açısından yalnızca ekonomik bir sorun olmaktan çıktığını dile getirerek “Bence sorun tek başına ekonomik bir sorun olmaktan çıktı. Hayallerle girdiğim bölümümden küfürlerle ve umutsuzluk­la mezun oldum. İki yabancı dil öğrendim alanımda yüksek lisans yapıyorum ama hâlâ geleceğimd­en kaygılıyım.”

 ??  ?? Öğrenciler kasım 2018 tarihinde yapılan ulaşım zamlarına karşı Görükle Mahallesi’nde ve üniversite­de imza toplamıştı. Görükle esnafının da desteğini alarak Bursa Büyükşehir Belediyesi­ne ait BURULAŞ ve Minibüsçül­er Odası Başkanı ile görüşmüştü. Bunun sonucunda BURULAŞ sefer sayılarını artırmış bazı ek seferler, yeni hatlar oluşturmuş ve ücretleri düşürmüştü.
Öğrenciler kasım 2018 tarihinde yapılan ulaşım zamlarına karşı Görükle Mahallesi’nde ve üniversite­de imza toplamıştı. Görükle esnafının da desteğini alarak Bursa Büyükşehir Belediyesi­ne ait BURULAŞ ve Minibüsçül­er Odası Başkanı ile görüşmüştü. Bunun sonucunda BURULAŞ sefer sayılarını artırmış bazı ek seferler, yeni hatlar oluşturmuş ve ücretleri düşürmüştü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye