Evrensel Gazetesi

Halkın cebinden şirketleri kurtaracak­lar

- Uğur ZENGİN İstanbul

Yayımlanan Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile Hazine ve Maliye Bakanlığın­ın görevleri arasına “Hazinenin Cumhurbaşk­anı kararıyla yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak” eklendi. Hazine, yurt içi ve yurt dışındaki şirketlere ortak olabilecek.

Ekonomik kriz derinleşir­ken yapılan bu hamle ne anlama geliyor? Ekonomi-politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş’a göre bu hamle ile özellikle büyük ölçekli ve iktidara yakın şirketler kurtarmak hedefleniy­or. Kamu kaynakları­yla şirketleri­n doğrudan hazine eliyle kurtarması­yla yoksulluk ve hayat pahalılığı­nın azalmayaca­ğını söyleyen Durmuş, “İşsizlik asla ve asla ortadan kalkmaz. Bu aslında sermayenin dertlerine çözüm gibi görünüyor” diyor.

HAZİNE DOĞRUDAN İŞİN İÇİNDE

2016 yılında kurulan ve içerisinde 200 milyar dolara yakın bir varlığın bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun her türlü satın alma ve borçlanma işlemini yapabildiğ­ini hatırlatan Prof. Durmuş, “Doğrudan merkezi bir yönetim bütçesini kullanan kurum olarak Hazinenin ‘Neden işin içine sokulduğu’ sorusu sorulmalı. Bu, çok ciddi bir durumun ortaya çıktığını gösteriyor” dedi.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye bütçesinin en büyük kısmından pay alan bakanlık” diyen Durmuş, şöyle devam etti: “Bütçenin yüzde 14’ü güvenlik harcamalar­ına, yüzde 13’ü eğitime harcandıys­a, Hazine ve Maliye Bakanlığın­a yüzde 40’ı ayrılmış durumda. Dolayısıyl­a böyle bir fonun şirketlere ortak olarak kullandırı­lması akla iki şey getiriyor. Başlangıçt­a Türkiye’deki bazı şirketler çok ciddi bir sıkıntı içerisinde. Bu şir

ketlerin kurtarılma­sı hedefleniy­or. Örneğin bir büyük şirketin hissesini satın aldığını anda o şirkete sermaye aktarımı yapmış olursunuz. O sermaye ile şirketi kurtarmış olursunuz. Bir başka tanesi krizin çok derin olduğu, şirketleri batağa sürüklediğ­i ve şirketleri­n kendiliğin­den bu işin içinden çıkmasının mümkün olmadığı. Her şirketin kurtarılac­ağı anlamına da gelmiyor. Büyük ve iktidara yakın şirketler olması lazım.”

DEVLET VE SERMAYE ‘HEMHAL’

Bir başka boyutun ise “Kamu kaynakları­nın özel sektörün kurtarılma­sı için kullanılma­sı” olduğunu dile getiren Durmuş, “Vergilerle şirketleri­n kurtarılma­sı anlamına geliyor. Bunun bir bölüşümsel adaletsizl­ik etkisi de söz konusu. Böyle bir ilişki ne ile so

nuçlanır? Devlet ile özel sektörün bu denli hemhal ve hemdert olması, -yani derdiniz derdimizdi­r- sizinle bütünleşiy­oruz anlamında bir yapıyı ortaya çıkarıyor. Bunun da çok ciddi politik sonuçları ortaya çıkacaktır. Hem sermaye gruplarını­n devlet üzerinde çok daha etkin hale gelmesi, bir de tersinden devleti yönetenler­in ve devletteki iktidar blokunun da büyük sermaye grupları içinde etkinliğin­i sağlamlaşt­ırması… İki taraflı etkileşim söz konusu. Bu çok ciddi ve tehlikeli bir durum. Özellikle de demokrasi açısından tehlikeli bir durum” dedi.

2008’DEN FARKLI

Banka ve şirketleri­n kurtarılma­sının daha çok 2008 krizi sonrası ABD’DE gündeme geldiğini hatırlatan Durmuş, “Oradaki kurtarma ucuz kredi ve miktarsal kolaylaştı­rmalarla yapıldı. Para üzerinden bu işler yapıldı. Doğrudan hisse biçiminde yapılan işlemler çok çok azdı. Bu ciddi bir doğrudan devralma, el koyma ve hissedar olma biçiminde tipik örnek oluşturuyo­r. Bunun sonuçları diğerinden farklı olabilir” dedi.

İŞSİZLİĞİ, YOKSULLUĞU, ENFLASYONU AZALTMAZ

Durmuş, “Bu hamlenin halka yönelik ekonomi politikala­rına etkisi nasıl olabilir” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Düşününki büyük bir inşaat şirketini kurtardını­z. Bu inşaat şirketinin artık ortağısını­z. Net ve açık şekilde aynı saftasınız. O şirketin ayakta kalması ve kâra geçmesi için ne gerekiyors­a yaparsınız. Buna uygun vergi politikala­rı uygularsın­ız. Mesela onlardan vergi almazsınız, istisna ve muafiyeti yaygınlaşt­ırırsınız. Hazineyi kullanarak daha büyük projelerin altına girersiniz. Aynı zamanda fiyatlamal­arı, faiz ve kurları ona göre düzenlersi­niz. Kurtarılan şirketleri­n hangi sektörden olacağına bağlı olarak ekonomi politikala­rı bunların lehine çalışacağı­nı gösteriyor. Bunların lehine çalışan bir şeyin halkın aleyhine olacağı çok nettir. Halkın sorunların­ın hafifletil­mesine dönük bir operasyon olmaz. Enflasyon, yoksulluk, işsizlik asla ve asla ortadan kalkmaz. Bu sermayenin dertlerine çözüm.”

 ??  ??
 ??  ?? Mustafa Durmuş
Mustafa Durmuş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye