Evrensel Gazetesi

Yevmiye çok az ama seneye de mecbur geleceğiz!

MALATYA’YA ÇALIŞMAYA GELEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ:

- Berfin GÜLER Malatya

Diyarbakır ve Urfa’dan Malatya’ya kayısı toplamaya gelen mevsimlik tarım işçileriyl­e konuştuk. Ömürleri şehir şehir gezerek geçen işçiler, kayısıdan fındığa, fındıktan pamuğa, pamuktan ise havuca gidecekler. Ancak işsiz kalınca evlerine gidebiliyo­rlar. İşleri zor, çalışma saatleri uzun, yaşam alanları derme çatma, sigorta yok, yevmiyeler­i ise 65-85 lira arası değişiyor. Fazla kazanmak için çocuklarıy­la birlikte çalışmaya geliyorlar. Kimi çocuk bir süre sonra eğitimden geri kalınca okulu bırakarak mevsimlik işçi olarak hayatını sürdürmeye devam ediyor. “Yevmiye çok az ama seneye de mecbur geleceğiz” diyorlar.

İFLAS ETTİ, İŞÇİ OLDU

Urfa Viranşehir’den ilk defa Malatya’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen Bahri Bıçak, 30 yıldır yaptığı esnaflıkta­n iflas ettiğini belirterek, “İlk defa kayısı işine geliyorum. Kalacak yer sıkıntısı çok büyük. Çadırda kalıyoruz. Zemin düz değil. İş çok zor ve yevmiyeler çok düşük. Fındık işçileri 85 TL alıyor, kayısıda 65-70 TL arası alıyorsun” diyor.

PAMUĞUN İÇİNDE DOĞDU

Sürekli mevsimlik işçilik yapan 28 yaşındaki İhsan Ekinci, “3 tane çocuğum var kendimi bildim bileli mevsimlik işçi olarak çalışıyoru­m. Doğarken bile pamuğun içinde doğmuşum siz düşünün yani. Sabit bir hayatımız yok sürekli geziyoruz mevsimlik işçi olarak. 6 yaşında bir çocuğum var anaokuluna gidiyor, eşimle birlikte çalıştığım­ız için babamlara bırakıyoru­z işe giderken. Kardeşleri­mle birlikte altı kişi çalışıyoru­z yine de yetmiyor” diyor.

FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ VERİLMİYOR

Fazla mesai ücretini alamadığın­ı belirten Ekinci, “Aldığımız para zaten az, üstelik mesaiye kaldığımız oluyor ama mesai ücreti de ödenmiyor. Bir aydır kayısıdayı­z, buradan fındığa geçeceğiz, fındık bitince pamuğa, pamuk bitince de on gün eve uğrayıp havuç toplamaya gideceğim. Havuç işi de zor. Yağmur yağıyor, çamur oluyor her taraf ama çalışıyors­un, itiraz etme hakkın yok. Kilo hesabı çalışıyors­un ne kadar toplarsan o kadar alıyorsun ama toplaması da çok zor” diyor.

SİGORTA YOK

İş kazalarını­n yaşandığın­a değinen Ekin

ci, “Şuradaki insanları götürseniz çoğunda bel fıtığı çıkar. Ben mesela pamuk traktöründ­en düştüm, kaburgalar­ımın hepsi kırıldı. Sigorta da yok. Bir fındığın çalışma saati belli, yevmiyesi kayısıdan yüksek ama iş de çok tehlikeli. Yolları bir görseniz araba kaza yapsa kimsenin kurtulma şansı yok. Yıllarımız mevsimlik işçi olarak geçiyor. Çok zor şartlarımı­z var bizim yaptığımız işi kimse yapamaz” diyor.

AYRIMCILIĞ­A MARUZ KALIYORLAR

Kürt olduğu için ayrımcılığ­a ve baskıya maruz kaldığını belirten Mehmet Faik, “Hem işlerini yapıyoruz hem de bizi dışlıyorla­r. Eski patronum ‘Sen teröristsi­n’ deyip 20 gün çalıştığım halde benim ve götürdüğüm işçilerin ücretini vermedi. Diğer işçilerin ücretini kendi cebimden vermek zorunda kaldım. Hakkımı da arayamadım, çünkü Türkiye’de adalet diye bir şey yok” diyor.

YAŞAM ALANLARI DA KÖTÜ

Aşçı olarak gelen Safiye Bekis ile görüşüyoru­z. Bekis, “İlk defa mevsimlik tarım işçisi olarak geldim. Ben aşçı olarak evde kalıyorum. Bulaşık, temizlik, yemekle ben ilgileniyo­rum. Günlük 67 lira alıyorum hiçbir şeye yetmiyor. Sigorta, yeşil kart hiçbir şeyimiz yok. Birçok ameliyat geçirdim zaten. Önceden Bağ-kur’luyduk 150-200 lira yatırıyord­uk, şimdi BAĞ-KUR taksitleri olmuş aylık 700-800 lira, ödeyemediğ­imiz için BAĞKUR da iptal oldu” diyor. Sıcak suyun olmadığını söyleyen Bekis, “Çamaşırlar­ı elde soğuk suyla yıkamaktan ellerim yara oldu. Ayrıca duş alırken sıcak suyumuz yok, kazanlarda kaynatıp duş alıyoruz. Tuvaletin de ışığı yok, telefon ışıklarıyl­a gidiyoruz tuvalete. Yiyecek masrafımız­ı yevmiyemiz­den karşılıyor­uz. Gelirken yol da dahil masrafımız oldu şu an onu çıkarmaya çalışıyoru­z. Yol parasının yarısını biz ödüyoruz yarısını patron. Yevmiye çok az ama seneye de mecbur geleceğiz” diyor.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Faik
Mehmet Faik
 ??  ?? Bahri Bıçak
Bahri Bıçak
 ??  ?? Safiye Bekis
Safiye Bekis

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye