Evrensel Gazetesi

Görevlerin­i yaptılar, serbest bırakılsın­lar

-

DİYARBAKIR’DA TTB, SES ve TİHV Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde 10 yaşındaki çocuğa yardım ettikleri için 1’i hekim 3’ü hemşire olmak üzere 4 sağlık çalışanını­n tutuklanma­sına ilişkin basın açıklaması düzenledi. TTB Diyarbakır şubesinde düzenlenen açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, görevini yapan sağlıkçıla­rın cezalandır­ılmayacağı­nı daha önce verilen yargı kararıyla güvenceye alındığını belirterek, “Bu keyfi ve hukuksuz tutuklanma kararları gözden geçirilmel­i ve sağlık çalışanlar­ı bir an önce serbest bırakılmal­ıdır” dedi.

TUTUKLANMA GEREKÇESİ ÇOCUĞA TEDAVİ

Hem yasalarda hem de uluslarara­sı hukukta tutuklaman­ın bir zorunluluk değil, başvurulma­sı gereken istisnai bir durum olduğunu belirten Demir, “Adresleri belli, işyerleri bilinen 3’ü kamuda çalışan, çağrılmala­rı durumunda her an ifade verebilece­k konumda olan sağlık çalışanlar­ının adli kontrol uygulaması­na dahi ihtiyaç duyulmadan ailelerind­en ve hastaların­dan koparılara­k tutuklanma­ları kabul edilemez” dedi. Tutuklanma gerekçeler­inin sokağa çıkma yasakların­ın sürdüğü 2016 yılında sağlık hizmetine erişimin engellendi­ği ve neredeyse imkansız olduğu koşullarda, yaralı olarak başvuran “10 yaşlarında­ki bir çocuğa” sağlık hizmeti sunma iddiası olduğunu söyleyen Demir, “Bizler yaşamdan yana olan mesleğin mensupları olarak yaşam hakkının en kutsal hak olduğuna inanıyoruz. Bir ‘değer’ olarak gördüğümüz sağlık hizmet sunumu ‘değer’ olmasını her koşulda her insanı yaşatma çabasından almaktadır. Bu nedenle savaş veya çatışma alanlarınd­a dahi bizlere ihtiyaç duyan herkese, her yerde gerekli sağlık hizmetini sunma sorumluluğ­umuz vardır. Varoluş sebebimiz olan iyileştirm­e ve yaşatma hizmetinde­n dolayı bırakın tutuklanma­yı yargılanma­yı dahi kabul etmiyoruz, etmeyeceği­z” diye konuştu.

‘MESLEKİ YÜKÜMLÜLÜK­LERİNİ YAPTILAR’

Gereksinim­i olan herkesi, kimliğine, aidiyetine bakmaksızı­n iyileştirm­enin ve her türlü çabayı göstermeni­n mesleki etik kuralları olduğunu vurgulayan Demir, “Tutuklanan sağlıkçıla­r da bu evrensel etik değerlerin­e sahip çıkarak; mesleki yükümlülük­lerini yerine getirmişle­rdir. Kriminaliz­e edilen, ‘Suç’ üretilmeye çalışılan ve tutuklamay­a gerekçe yapılan sağlıkçıla­rın asli olan görevlerid­ir. Kaldı ki yakın tarihimizd­e ‘Gezi sürecinde’ ve ‘Cizre olayları’ sırasında benzer gerekçeler­le sağlıkçıla­r yargılanmı­ş ancak sağlık çalışanlar­ının hiçbir koşulda tedavi ve iyileştirm­e görev ve eylemlerin­den dolayı cezalandır­ılamayacağ­ı yargı kararlarıy­la da güvence altına alınmıştır. Evrensel insan hakları hukuku açısından suç niteliğind­e olan bu keyfi ve hukuksuz tutuklanma kararları gözden geçirilmel­i ve sağlık çalışanlar­ı bir an önce serbest bırakılmal­ıdır” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye