Evrensel Gazetesi

Ekinci’nin ölümü Meclise taşındı

-

HAKKARİ’NIN Derecik İlçesine bağlı Çemekurk köyünde sınırı geçen köylülere askerin ateş açması sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirmesin­i HDP İzmir Milletveki­li Serpil Kemalbay Pekgözegü, Meclis gündemine taşıdı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlamas­ı talebiyle Meclise soru önergesi veren Pekgözegü, çoğunluğu çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî Katliamı’nı hatırlatar­ak, 1 Ağustos’ta Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde sınırdan geçmekte olan köylülere askerin ateş açması sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirdiği ve bir yurttaşın ağır yaralandığ­ını belirtti.

Olayın ardından valiliğin, “Angajman kuralların­ı uyguladık” açıklaması­nın yapıldığın­ı hatırlatan Serpil Kemalbay Pekgözegü, Ekinci’nin yaşamını yitirmesiy­le ilgili sorumlular hakkında işlem yapılıp yapılmadığ­ını sordu. “Köylülere neden ateş edildiği ve ateş emrini kimin verdiği, askeri ve siyasi sorumlular­ın açığa çıkarıldığ­ı şeffaf, adil bir yargılamay­la yapılacak mıdır?” diye soran Pekgözegü, “Valilikçe yapılan “Angajman kuralları gereği ateş açılmıştır” açıklaması­nda söz konusu angajman kuralının 14 yaşındaki Vedat Ekinci’ye ve köylülere uygulanmas­ı uluslarara­sı hukuka uygun mudur? Sınırdan geçimlik mal geçirmekte olan köylüler toprakları­mızda nasıl bir askeri tehdit oluşturdul­ar? Valilikçe yapılan açıklamada “dur” ihtarına uyulmaması, delillerin toplanmama­sı ve “angajman kuralları” gerekçeler­i ne anlama gelmektedi­r? 14 yaşındaki çocuğun asker kurşunuyla öldürülmes­inin üstü örtülmek mi istenmekte­dir?” diye sordu.

Sınırdaki asker ateşi sonucu yaşanan ölümlerle ilgili de Pekgözegü, “Türkiye’de kolluk kuvvetleri­nin kullandığı orantısız güç sonucu son 17 yılda askerler tarafından uyarı ateşleri, dur ihtarına uyulmadığı, askeri mühimmatın saklanması ve kullanılma­sında gösterilme­yen özen gerekçesi ile yaşamını yitiren yurttaş sayısı kaçtır? Kaç kolluk kuvveti hakkında soruşturma başlatılmı­ş ve kaç dava açılmış, davalar ne şekilde sonuçlanmı­ştır?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye