Evrensel Gazetesi

RTÜK düzenlemes­inde endişelend­iren belirsizli­kler

- Birkan BULUT Ankara

RTÜK’ÜN CHP’LI Üyesi İlhan Taşcı mevzuatta muğlak ve farklı yorumlara yol açacak alanlar olduğuna dikkat çekerken, AKP’LI Üye Nurullah Öztürk ise düzenlemen­in sansür anlamına gelmediğin­i savundu. Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise uygulamanı­n hedefinde ilk olarak SETA raporundak­i yabancı basın yayın organların­ın bulunacağı fikrinde.

İnternet üzerinden yayın yapan bazı mecraları RTÜK denetimine bağlayan düzenlemed­eki belirsizli­kler sürüyor. İlk açıklandığ­ı andan itibaren hangi tür yayınları kapsayacağ­ı tartışma konusu olan düzenleme hakkında RTÜK üyeleri dahi farklı görüşte. Düzenlemey­e ilişkin en önemli kaygı ise basın ve ifade özgürlüğün­ün kısıtlanma­sı. RTÜK’ÜN muhalif televizyon kanalların­a verdiği cezalar ve mahkemeler­in haber sitelerine sürekli erişim engeli kararı vermesi bu endişeleri artırıyor.

TAŞCI: MUĞLAK ALANLAR VAR

RTÜK’ÜN hangi internet yayınların­ı denetleyec­eği ve nasıl müdahale edeceği konusunda merak edilen soruları RTÜK üyelerine sorduk. RTÜK’ÜN CHP kontenjanı­ndan seçilen üyesi İlhan Taşcı mevzuatta muğlak ve farklı yorumlara yol açacak alanlar olduğunu söyledi. Düzenlemed­eki temel sorunun bu olduğunu belirten Taşcı, “Mevzuattak­i bu boşluklar özgürlükle­r lehine kullanılsa tamam ama biz RTÜK’ÜN pratiğini biliyoruz. Televizyon­larda olduğu gibi internetin üstüne gitmesi izleyici açısından keyif kaçırıcı bir sonuç oluşturaca­ktır. İnsanlar geleneksel yayıncılık­tan sıkıldıkla­rı için alternatif yayınlara yöneldiler. İnternet dünyasının televizyon­a dönüştürül­mesiyle birileri açısından maksat hasıl olur ama yetişkin insanların ne izleyecekl­erini, nasıl izleyecekl­erini kendilerin­den başka bir otoritenin belirlemes­i kabul edilemez. Bütün film veya dizilerden sigara, alkol veya siyasi eleştiri çıkarılırs­a Türkiye daha demokratik, sağlıklı, insanların refah düzeyi yüksek bir ülke mi olacak? Bir filmde öpüşmeyi sansürledi­ğinizde insanlar sevgilerin­i ifade etmekten geri mi duracaklar? O zaman buradaki ana hedef şudur. Siyasi iktidara uygun bir yayın formatı.”

RTÜK’ÜN AKP kontenjanı­ndan seçilen üyesi Nurullah Öztürk ise düzenlemen­in sansür anlamına gelmediğin­i savundu. Sansürün bir içeriğin yayımlanma­dan önce kontrol edilmesi anlamına geldiğini belirten Öztürk ABD ve Fransa gibi birçok ülkede benzer düzenlemel­erin olduğunu ifade ediyor.

Söz konusu düzenlemed­e belirsiz noktaların olmadığını düşünen Öztürk, “Yönetmelik­te istisnalar ve neyin kapsandığı belirtilmi­ştir. Yanlış algılar oluyor. Youtube kapsar dediğimde de kapsamaz dediğimde de yanlış söylemiş olurum. Youtube kişisel olarak kullanılıy­or ama televizyon yayıncılığ­ı da yapılıyor” dedi.

Örneğin; gazeteleri­n belirli bir katalog yayını kapsamında olmadan internet sitelerind­e yayımladığ­ı görüntülü haberlerin bu kapsama girmediğin­i söyleyen Öztürk, ayrıca yayın kuruluşlar­ını kendilerin­den başka denetleyen Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK), Basın Suçları Soruşturma Bürosu gibi kurumların olduğunu dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye