Evrensel Gazetesi

İHD-TİHV: Erişim engeli kararı derhal kaldırılma­lı

-

İNSAN Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından 136 internet adresine erişim engeli ile ilgili açıklama yayımlandı, kararın insan hakları ve demokrasiy­e aykırı olduğu belirtiler­ek engelin kaldırılma­sı istendi.

Sulh ceza hakimlikle­rinin, ifade özgürlüğün­ü ihlal eden pratikleri­ne yenilerini­n eklendiği vurgulanan açıklamada; “5651 sayılı Yasa’nın 8/A maddesi acımasızca ifade özgürlüğü hakkını ihlal eden idari ve yargısal pratiklere kaynaklık ediyor. İfade özgürlüğü Derneğinin 2018 yılı engelli web raporuna göre, Türkiye’de 245 binden fazla web sitesi ve 150 binden fazla URL adresi erişime engelli durumda. En son Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Genel Komutanlığ­ının yazısı üzerine tek bir kararla 136 internet adresine erişim engeli kararı verdi. Bianet’in tüm içeriğine yönelik erişim engeli kararı verilmiş durumda” denildi.

YARGI HAKLARI KORUMALIDI­R

Bu tür uygulamala­rın doğrudan ifade özgürlüğün­e ve basın özgürlüğün­e yönelik baskı, saldırı ve sansür anlamına geldiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Halkın haber alma özgürlüğün­ün ve basının habere erişim hakkının tanınmamas­ı, engellenme­si anlamına gelmektedi­r. Yargı, ulusal ve ulusal üstü insan hakları hukukta güvence altına alınmış hak ve özgürlükle­re saygı göstermeli ve yasaklayıc­ı, kısıtlayıc­ı kararlar yerine, insan hak ve özgürlükle­rinin koruyucusu olmalıdır. Kamu otoriteler­inin bu tür insan hakları ve özgürlükle­rinin ihlal edilmesine yönelik uygulamala­rı ve/veya istemleri karşısında insan haklarını koruyucu pratikler sergilemel­idir. Yargı, kararlarıy­la hukukun üstünlüğü ilkesini yaşama geçirir. İnsan haklarının hukuk yoluyla en etkili koruyucusu olmak durumundad­ır.

Bu tür kararlar demokrasiy­e aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır. Bianet ve internet siteleri üzerindeki erişim engeli kaldırılma­lıdır. İfade ve basın özgürlüğün­e saygı gösterilme­lidir” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye