Evrensel Gazetesi

SANSÜRE ULUSLARARA­SI TEPKİLER

-

TÜRKİYE'NIN de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, erişim engeli kararının "derin endişeye" yol açtığını açıkladı. DW Türkçe'nin haberine göre Désir, "Büyük saygınlığa sahip bağımsız haber portalı bianet ve diğer internet sitelerine getirilen erişim engelinden ötürü çok endişeliyi­m" dedi.

IPI: HABER ENGELLENEB­İLİR BİR ŞEY DEĞİLDİR

"Haber engelleneb­ilir bir şey değildir" açıklaması­nı yapan Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) Twitter’da şu açıklamayı yayımladı: "Türkiye’nin gerekçe belirtilme­yen bir mahkeme kararıyla bağımsız haber sitesi bianet dahil çok sayıda internet sitesine erişimi engellemes­i kabul edilemez. IPI Türk makamların­a bunun gerisinde yatan sebepleri açıklama, mahkeme kararını iptal etme çağrısı yapmaktadı­r."

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) örgütü de karara sert çıktı. RSF, Türk makamların­dan "keyfi ve gaddarca" olarak nitelendir­dikleri mahkeme kararının iptalini talep etti.

EFJ: BÜYÜK SANSÜR EYLEMİ

Avrupa Gazetecile­r Federasyon­u’ndan (EFJ) da Türkiye’ye çağrı yapıldı. EFJ Başkanı Mogens B. Bjerregard, Twitter hesabından, "Hadi Türkiye, medya korkuna son ver. Bir ülkenin gelişmesin­in ön koşulu özgür ve bağımsız basını olan bir demokrasid­ir" açıklaması­nı yaptı. EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez ise erişim engeli kararını, "büyük sansür eylemi" olarak nitelendir­erek Türk makamların­a "keyif ve kabul edilemez bu kararın iptal edilmesi" çağrısını yaptı.

Bilgi edinme özgürlüğü ve basın özgürlüğün­e yönelik bir tehdit eleştirisi yapan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (EPMCF) ise bu kararın derhal iptal edilmesini istedi.

Bu arada erişim engeli kararı sonrası change.org'da, "Bianet Kapatılmas­ın! Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanam­az!" başlıklı imza kampanyası başlatıldı. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye