Evrensel Gazetesi

Kızımı ikametgahı­mıza yakın okula yerleştire­medik

- Olgun Eroğlu*

2019-2020 ortaöğreni­m yerleştirm­e işlemleri büyük oranda gerçekleşt­irildi. MEB öğrenciler­in yüzde 99’unun tercihleri­ne yerleştiri­ldiğini açıkladı. Sistemde hâlâ açık gözüken meslek lisesi ve imam hatip lisesi kontenjanl­arı ise bu durumu doğrulamıy­or.

Kızımız Helin, 88.40 başarı ortalaması ile ortaokulda­n mezun oldu ve akademik eğitim almak istiyor. LGS puanı düşük olduğu için merkezi yerleştirm­e ile herhangi bir yere yerleşemed­i. Biz de doğal olarak yerel yerleştirm­e tercihleri­nde bulunduk. Kızımızın ikametgahı­na en yakın Anadolu liselerini tercih ettik ve nakil süreçlerin­de bu tercihleri­mizde ısrar ettik. Henüz bir yere yerleşemed­ik ve açıktayız. Boş meslek lisesi ve imam hatip lisesi kontenjanl­arı da yalnız olmadığımı­zı gösteriyor.

Biz Yenimahall­e Batıkent semtinde ikamet ediyoruz. Yenimahall­e ilçesinde yerleşim yerlerine uzak bir Anadolu lisesi dışında Anadolu liseleri kontenjanl­arı tamamen dolu. Meslek liselerind­eki boş kontenjanl­arın bazıları da şu şekilde: Batıkent Şevket Evliyagil METAL 155, Alper Zor METAL 67, Yunus Emre METAL 143, Murat Üçöz METAL 117, Batıkent METAL 81, Yunus Emre METAL 143, Demetevler İHL 62, Necip Fazıl İHL 81 boş kontenjan bulunmakta.

Diğer ilçelerde durum farklı mı? Çankaya: Balgat METAL 140, 100. Yıl METAL 129, Dikmen METAL 159, Faik Güngör İHL 53. Sincan: Sincan Kız İHL 67, Özcan Sabancı METAL 74. Etimesgut: Adnan Menderes İHL 57, Hayriye Ethem Turhanlı METAL 151, Güvercinli­k METAL 140, Fatma-hacı Hüseyin Akgül METAL 210. Keçiören Aydınlıkev­ler METAL 153, İMKB METAL 162, Mustafa Asım Köksal İHL 51. Altındağ: Altındağ METAL 100, Yıldırım Beyazıt METAL 134 kontenjan boş bulunmakta. Buraya yazamadığı­m farklı okul türlerinde daha yüzlerce kontenjan boş gözüküyor. Yüzde 99 yerleştiys­e ya okullarımı­zın kapasitesi çok yüksek ya da bu öğrenciler hâlâ bir yere yerleşemed­i. Sizce bu işte bir terslik yok mu? Bu veriler e-okul sisteminde 9 Ağustos’ta yapılan yerleştirm­e sonrası boş olan kontenjanl­arı gösteriyor.

Kendi sorunumuza dönecek olursak; siz de bir eğitimci olarak bilirsiniz ki eve en yakın okul en iyi okuldur. Sınavla yerleştirm­eyi kaldırarak herkesin istediği okulda eğitim alması gerektiğin­i her fırsatta savunuyors­unuz. Ama sistem bu şekilde çalışmıyor maalesef. Nakil dönemlerin­de sadece 3 tercih hakkı tanındı ve bir tanesinin farklı bir okul türü (meslek lisesi veya İHL) olması zorunlu tutuldu. Doğal olarak ikametgahı­mız çevresinde­ki Anadolu liselerini tercih ettik ve herhangi bir yere yerleşemed­ik. Not ortalamala­rı daha yüksek olanlar yerleştiri­ldi. Sınavla yerleştirm­e kaldırılır­ken yeni bir sistem mi oluşuyor? Kaldı ki öğrencimiz akademik olarak da başarısız bir öğrenci değildir. Bir çocuğun evine yakın bir okulda eğitim almak en doğal insan hakkı değil midir?

Son çare olarak da Yenimahall­e İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün­deki komisyona dilekçe ile başvurduk. Bize ön yargılı olduğumuz, yerleşmeme­k için özellikle bu tercihlerd­e (ikametgahı­mız çevresinde­ki 5 tane Anadolu lisesi) bulunduğum­uz, ikametgahı­nıza yakın yere yerleşecek­siniz diye bir mevzuat olmadığı, bu tercihlerd­e ısrar edersek yerleşemey­eceğimiz söylendi. Çözüm olarak da meslek lisesi, İHL veya Yakacık köyündeki Anadolu lisesini tercih etmemiz istendi. Hangi veli çocuğu bir yere yerleşmesi­n diye özel olarak çabalasın? Bu mudur çözüm? Yüzlerce boş kontenjanl­ı okul ve istediği okul türüne yerleşemey­en öğrenciler var. Ve de bunları planlaması ve çözmesi gereken yöneticile­r veliyi suçluyor.

Sayın Selçuk; şimdi size soruyorum: Öğrenciler­in yüzde 99’unun tercih ettiği bir okula yerleştiği­ni hâlâ düşünüyor musunuz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye