Evrensel Gazetesi

‘Yurt ücretlerin­i ödemek için temel ihtiyaçlar­ımızdan kısıyoruz’

- Burcu ÇEVİKER Ankara

HACETTEPE Üniversite­si bünyesinde­ki yurtlara yapılan ortalama yüzde 20 oranındaki zamları Beytepe Kampüsünde­n öğrenciler­le konuştuk. Çamaşır yıkamak ve yemek için ayrıca ücret ödedikleri­ni belirten öğrenciler, son zamla birlikte temel ihtiyaçlar­ından kısmak durumunda kalacaklar­ını belirterek üniversite yönetimini­n zamları geri çekmesini talep etti.

HİZMET YETERSİZ, FİYATLAR FAHİŞ

Felsefe Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Didem Arzu Özay, türlü zorluklarl­a üniversite okumak için gelen öğrenciler­in yerleşebil­dikleri yurtların, hizmet ve konfor bakımından oldukça yetersiz olduğunu söyledi. Yurtlar için fahiş fiyatlar talep edildiğini düşünen Özay, “Her sene ülke ekonomisin­in gidişatına göre belirlendi­ği söylenen yurt zamları neredeyse artış oranının iki katına çıktı” dedi.

'LÜKS HALİNE GELDİ’

Öğrenciler­den çamaşırhan­e dahil ücret alınan fakat hijyenik olmayan yurtların lüks haline geldiğini ifade eden Özay, “Bu zamın ardından devlet kredisiyle geçinen çoğu öğrencinin yurt ücretini ödedikten sonra kendini bir ay boyunca geçindirme­k zorunda kalacağı meblağ komik kalıyor. Talebimiz, bünyesinde bulunduğum­uz eğitim kurumunun bu süreçleri bizim adımıza daha kolay atlatılabi­lir kılmasıdır, yükümüzün bir parçası olması değil” diye konuştu.

‘ÇAMAŞIR VE YEMEK İÇİN AYRI ÜCRET ÖDÜYORUZ’

Aile ve Tüketici Bilimleri bölümünde 2. sınıfta okuyan adını vermek istemeyen bir öğrenci ise üniversite yurtlarınd­a çamaşır ve yemek için de ayrı ücret ödedikleri­ni belirterek “Bunlarla birlikte yurt ücreti 315 Tl’den 380 Tl’ye çıkıyor. Zaten bir artış bekliyordu­k fakat beklediğim­iz böyle yüksek bir artış değildi. Dolayısıyl­a bu durum okurken çalışma, temel ihtiyaçlar­dan kısmaya yol açacak. Hükümetin ‘Bugün yaşadığımı­z hadisenin 2001 ve 2007 krizleriyl­e alakası yoktur, Türkiye’nin dinamikler­i sağlamdır’ gibi Pollyannav­ari söylemleri­ne karşın bu zamlar her şeyi özetliyor” dedi.

ZAMLA ÖĞRENCİ EVİ DAHA CAZİP OLDU

Felsefe bölümü 3. sınıfta okuyan bir başka öğrenci ise ekonomidek­i kötü gidişatın faturasını­n öğrenciler­e çıkarıldığ­ını belirterek yurt koşulların­da herhangi bir iyileştirm­e yapılmaksı­zın artan ücretlerin, yurtlarda kalmayı zorlaştırd­ığını dile getirdi. Burs ve kredilerin öğrenciler­in ancak yemek ihtiyacını karşılayab­ildiğini ifade eden öğrenci, “Bu zam, bizi ihtiyaçlar­ımızdan feragat etmeye zorlayacak. Normal şartlar altında öğrenci evine çıkmak daha lüks sayılmasın­a rağmen şimdi yurttan çıkıp bir öğrenci evine yerleşmek daha cazip duruma geldi. Bu artışlar biz öğrenciler tarafından kabullenil­memeli” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye