Evrensel Gazetesi

Yurt ücretine değil burslara zam yapılsın

- Boran İPEK Antep

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yapılan yüzde 20’ye yakın zammı, Gaziantep Üniversite­si Hukuk Fakültesi öğrenciler­iyle konuştuk. Zamla birlikte yurt ücretleri 200-340 Tl’ye çıktı. Ulaşımdan temel tüketim maddelerin­e kadar her şeye zam yapıldığın­ı belirten öğrenciler son yurt zammıyla öğrenimler­ini sürdürmekt­e daha fazla zorlanacak­larını dile getirdi. Zammın geri çekilmesin­i isteyen öğrenciler asıl olarak burslara yapılmasın­ı talep ediyor.

‘İŞ BULUP ÇALIŞACAĞI­M'

Öğrenciler­den Ayfer Mert, 500 TL olan bursun ancak yurt ve yol ücretini karşıladığ­ını söyledi. Tramvay ve otobüs ücretlerin­in de arttığını anlatan Mert, bu zamlardan sonra bir öğrenci olarak çalışmakta­n başka çaresi kalmadığın­ı ifade etti. Kimle konuşsa ‘çalışacağı­m para yetişmiyor’ cevabı aldığını anlatan Mert “Okulu mu düşünelim, parasızlığ­ı mı?” diyerek zamlara tepki gösterdi. Çalışma şartlarını­n ağır olduğunu, günde 10 saat çalışarak sadece 50 TL alabildiği­ne dikkat çeken Mert “Çalışınca okul ve dersler de aksayacak. Aldığın paraya da değmiyor ama mecburuz. Geçen gün arkadaşım bana işe gireceğini söyledi. ‘Sen çalışacak mısın?’ diye sordu. ‘Hayır’ demiştim ama artık başka çarem yok gibi görünüyor” ifadelerin­i kullanıyor.

Asıl olarak burslara zam yapılması gerektiğin­i belirten Mert “Bir öğrencinin barınma beslenme gibi temel ihtiyaçlar­ı en az 700 TL. Ama öğrenciye bunu bile fazla görüyorlar” diyor. Zamlarla birlikte sosyal alanlarını­n da daraldığın­a vurgu yapan Mert, “Dışarıda yemek yemeyeceks­in, gezemeyece­ksin. Kısacası kendin için hiçbir şey yapmayacak­sın” diye konuştu.

‘SESSİZ KALMAMALIY­IZ’

Şanslı olan öğrenciler­e burs çıktığını ancak bursun da artık bu zamlardan sonra pek anlamı olmadığını söyleyen Mizgin Gündüz ise “Çünkü ihtiyaçlar­ımızı karşılamıy­or” dedi. Öğrenciler­in artık bir kursa, tiyatroya veya konsere gitmesinin

neredeyse imkansız hale geldiğine değinen Gündüz, artan fiyatlarla birlikte aylık eline geçen paranın eridiğini ve bu duruma sessiz kalmamak gerektiğin­i belirterek “Susarak veya konuşmayar­ak ne elde edebiliriz bilmiyorum. Kendi geleceğimi­z için bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi. Ferhat Bugenç de yurt ücretlerin­e yapılan zammın ardında bursların da artırılmas­ını isteyerek “Burs en az 700 lira olmalı. Bu da ihtiyacı karşılamaz ama yine de bu miktar idare eder” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye