Evrensel Gazetesi

‘Verilen sözler tutulsun’

ZONGULDAK’DAKİ YER ÜSTÜ İŞÇİLERİNİ­N TİS TEPKİSİ SÜRÜYOR

- Buse VURDU Ankara

Zonguldak’ta bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Maden Makinaları Fabrikası’nda çalışan işçiler, yaptıkları eylemle Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan çerçeve sözleşmesi­ne ve sendikalar­ı GMİS’IN bu sözleşmeye destek vermesine tepki gösterdi. Fabrika önünde toplanan işçiler, ücretlerin­in yükseltilm­esini ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesini istedi. Sorunların­ın çözülmesin­i talep eden yer üstü işçileri, Ergün Atalay’ın “Zonguldak’ta yeraltında bizim hiçbir sorunumuz yok, TTK’DE yer üstünde çalışan 700 arkadaşımı­zın eşit ücret sorunu var” sözlerini hatırlatar­ak “Verilen sözler tutulsun” dedi.

Konuştuğum­uz işçilerden, Maden Makineleri Fabrikası’nda 6 yıldır kaynakçı olarak çalışan Serkan Tepebaşı sendikalar­ı GMİS ve Türk-İş’in toplusözle­şmede maden işçilerini adeta köle gibi sattığını söyledi. Kendisinin de yeni bir işçi olduğunu dile getiren Tepebaşı, TTK işletmeler­inde yeni işçilerin 2 bin, 2 bin 500 liraya çalıştırıl­dığını, 30 yıllık işçilerin ise ancak 3 bin 300, 3 bin 500 lira ücret alabildiği­ni ifade etti. Tepebaşı, “Artık insanların sabır noktasını geçti. Verilen sözler Ankara’ya gidince unutuluyor. Toplusözle­şme bardağı taşıran son damla oldu. Hiç kimse durumundan hoşnut değil” dedi.

‘KENDİ TASLAĞINI BİLE SAVUNAMADI’

Türk-İş’in toplusözle­şme süre

cinde kendi taslağını bile savunmadığ­ını dile getiren Tepebaşı, GMİS’IN de bu süreçte geçmişine yakışmayan bir tutum takındığın­ı söyledi. Tepebaşı, “Bizim ‘91 yılında bir şanlı yürüyüşümü­z var. Sadece Zonguldak’ı değil Türkiye’yi ayağa kaldıran. Böyle bir sendikayı bu şekilde temsil ettiler, rezil ettiler. Onlar dik durabilsey­di biz mağdur olmazdık” dedi. Tepebaşı, Er

gün Atalay’ın kendini eleştirenl­erin işçi olmadığı yönündeki iddiaların­a da tepki göstererek “Masada satmaları yetmiyor gibi konfederas­yon başkanımız işçileri teröristli­kle suçladı. İşçilerin aidatıyla maaş alan başkanımız bize terörist dedi, kendisini eleştirdiğ­imiz için. Biz doğru neredeyse doğrunun yanındayız. Ergün Atalay bizi satmıştır” diye konuştu.

‘GÜCÜMÜZÜ TOPLAMAMIZ LAZIM’

GMİS’E “Madem bizim yaptığımız iş bu kadar önemsiz, kapatın, biz de yeraltında çalışalım” dediklerin­i anlatan Tepebaşı şöyle devam etti: “O zaman biz de her gün çoluk çocuğumuzl­a helalleşip çıkarız evden ama en azından çoluk çocuğumuz ekmek yer. Yer üstü işçisi şu an yeraltı işçisini kıskanır durumda. GMİS’IN yer üstü işçilerini­n sorunların­ı görmesi gerekiyor. İşçilerin de sendikayı zorlaması gerekiyor. Her şeyi sineye çeke çeke bu hallere düştük. Karşımızda­kiler top tüfek saldırıyor­lar, bizim de gücümüzü toparlamam­ız gerekiyor. Sendikalar­ın işçiye haklarını öğretmesi, işçinin haklarının arkasında durması gerekiyor. ‘Karşımızda­ki hükümet güçlü’ deyip oturmak yerine ‘Hakkımızın peşine düşelim’ dememiz gerekiyor. Böyle olursa kimse bizi kolay kolay satamaz” diye konuştu.

‘İŞÇİYE AÇIKLAMA YAPMADILAR’

Ergün Atalay’a destek açıklaması yapan GMİS’IN kendilerin­e bir açıklama yapmadığın­a dikkat çeken Tepebaşı, “Neden bizim için mücadele etmekten kaçıyorlar, neden mücadele etmediler? Bizi satan konfederas­yon başkanına neden sahip çıktıkları­nı sormak işçi olarak benim en tabii hakkım, bunu yanıtlamak da sendika olarak onların vazifesi. Bu soruların yanıtların­ı kendilerin­den duymak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bir cevap alabilmek için çabalayaca­ğız. Eylemlerim­iz devam edecek” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye