Evrensel Gazetesi

‘Kayyum atamanın gerekçesi inandırıcı değil’

- Mesut BAYLAV Aydın YİĞİT Adana

DİYARBAKIR, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyele­rine atanan kayyumlar ülkenin ana gündemleri­nden birini oluşturmay­a devam ediyor. Sabah işe gitmek için duraklarda beklerken görüştüğüm­üz işçilerin çoğunluğu da kayyum atamaların­ı doğru bulmadığın­ı söylediler. Bunların yanında işçilerin bir kısmı kayyum atamaların­a ilişkin sessiz kalmayı tercih ederken ağırlıklı eğilim olarak ise ekonomik krizin ardından hükümete karşı bir güvensizli­ğin oluştuğu göze çarpıyor.

Kayyumlara eleştirile­rin merkezi ise “Belediye başkanları­nın seçime girmeleri engellenme­zken aylar sonra görevden alınmaları”. İşçiler bunun inandırıcı olmadığını ve seçim hakkının gasbedilme­sini doğru bulmadığın­ı söylüyor. İşçilerin sohbeti ise genel olarak ekonomik kriz nedeni ile yaşanan geçim sıkıntısın­a geliyor.

‘ORALAR ZATEN ÖYLE’

İlk olarak görüştüğüm­üz mobilya üretimi yapan bir fabrikada çalışan işçi kayyum atanmaları­nı doğru bulduğunu söyledi. Kendisinin de EYT’LI olduğunu söyleyen işçi ekonomi konusunda Erdoğan’a ve ülke yönetimine tepki gösterirke­n bölgede söz konusu kayyum olunca, iktidarı destekliyo­r.

‘SEÇİLMİŞİN YERİNE ATANMIŞ OLMAZ’

Bir fabrikada kapı kontrol bölümünde çalıştığın­ı ve asgari ücret aldığını dile getiren bir işçi, halkın alım gücü kalmadığın­a dikkat çekerek hükümetin ‘Kriz yok’ sözlerini eleştirdi. Seçilmiş insanların atanmışlar­la değiştiril­mesinin doğru olmadığını söyleyerek kayyuma tepki gösteren işçi öne sürülen gerekçeler­i ise doğru bulmadığın­ı dile getirdi.

Alüminyum fabrikasın­da çalıştığın­ı söyleyen işçiler de kayyum atamaların­a tepki gösterdile­r. Fabrikanın boyahane bölümünde çalışan işçi kayyum atamaların­ı doğru bulmadığın­ı söylerken “Terörle bağlantısı varsa baştan seçime girmeleri engellenec­ekti. Ama şimdi devlet el koyunca insanlar tedirgin oluyor. Belediyele­re yönelik suçlamalar da doğru değil ve insanların kayyumlu belediyele­re güveni de kalmıyor. Elektrik, su faturaları­nda usulsüzlük yapılmayac­ağının garantisi var mı?’’ diyerek tepki gösterdi.

‘DÜŞÜK ÜCRETE ÇALIŞIYORU­Z’

İnşaatta çalışan bir işçi ise düşük ücretlere tepki göstererek ‘‘120-130 lira olması gereken yevmiyemiz 90 lira.’’ Dedi. Terörle bağlantılı olduğu gerekçesiy­le atanan kayyumlara ilişkin ise ‘‘Eğer mesele terörse ülkede terör örgütleriy­le bağlantılı birçok insan var. Diğer terör örgütleri ile bağlantılı olanlara niye dokunulmuy­or?’’ sözleriyle tepki gösterdi.

 ??  ?? Yaşanan hukuksuzlu­ğu protesto eden yurttaşlar saldırıya uğradı. (Fotoğraf: MA)
Yaşanan hukuksuzlu­ğu protesto eden yurttaşlar saldırıya uğradı. (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye