Evrensel Gazetesi

KESK 27 Ağustos’ta Grev çağrısı yaptı

-

KESK, milyonlarc­a kamu emekçisini ve emeklisini ilgilendir­en toplu sözleşmeni­n Kamu Görevliler­i Hakem Kuruluna bırakılmas­ının ardından 27 Ağustos 2019 tarihinde iş bırakma kararı aldı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 20 gün boyunca emekçileri­n gerçek sorunların­ın tartışılma­dığı ve danışıklı dövüşle topun hakem kuruluna atıldığını belirterek, “27 Ağustos Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta bir gün iş bırakacağı­z. Tüm konfederas­yonları ve sendikalar­ı 27 Ağustos’ta omuz omuza vermeye, göreve çağırıyoru­z” dedi.

Yapılan basın toplantısı­nda KESK Yürütme Kurulu adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, hükümetin 20 günlük süreçte kamu emekçileri­nin ve emeklileri­nin taleplerin­e kulak tıkadığını belirterek, “TİS sistemine bile aykırı olarak diğer konfederas­yonlardan habersiz Çalışma Bakanı ile yandaş konfederas­yon başkanı bir görüşme gerçekleşt­irdi ve 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 olarak revize edildi. Bir avuç mutlu azınlığa hazinenin kefen parası olarak tabir edilen ihtiyaç akçesini bile akıtanlar bize damlayı çok gördüler” diye konuştu.

‘KAMU EMEKÇİSİNİ­N SORUNLARI ÜCRETTEN İBARET DEĞİL’

Yaşadıklar­ı sorunların sadece insanca yaşayacak bir ücretten ibaret olmadığını vurgulayan Bozgeyik, “Reform ve dönüşüm düzenlemel­eri ile eşit, tarafsız, parasız bir kamu hizmeti alma hakkı ortadan kaldırıldı. Türkiye 38 OECD ülkesi içinde sondan beşinci sırada ve rekor kıran işsizliğin azalması, kamuda istihdamın yaratılmas­ı ile uzun çalışma saatlerini­n düşürülmes­i el

zemdir. ‘17 yıldır işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ söylemleri­nin karşılığı yok” dedi.

Taleplerin­in kamu işvereni tarafından anlamazdan ve duymazdan gelindiğin­i ifade eden Bozgeyik, Memur-sen’e ithafen “Bugüne kadar TİS sürecinde danışıklı oyunlar oynayanlar çıraklıkta­n ustalığa terfi ederek yeni bir taktiğe başvurarak maaş zammı teklifleri­ni revize etmişler ve maaş artışı teklifleri­ni ise neredeyse yarı yarıya düşürerek iki yıl için toplamda 20 puan talep etmişlerdi­r. Diğer sendikalar­ın üyelerinde­n dayanışma aidatı istemeye

TİS ikramiyesi­nin sadece kendi üyeleri için iki kat olarak ödenmesini talep etmeye devam etmiştir. Son olarak sadece Ankara ile sınırlı, dostlar alışverişt­e görsün misali iki saat iş bırakma eylemi yaparak boş cüzdan bırakma eylemi gerçekleşt­irerek topu Hakem Kuruluna atmıştır” diye konuştu.

HAKEM KURULUNDAN ADİL BİR KARAR BEKLENMİYO­R

Hakem Kurulu’nun 11 üyesinden 7’sinin doğrudan Cumhurbaşk­anı tarafından atandığını ve konfederas­yonların önerdiği 3 akademisye­nden 1’inin bile Cumhurbaşk­anınca belirlendi­ğine değinen Bozgeyik, “Belirlenen söz konusu kuruldan adil kararlar almasını beklemek neredeyse imkansız. Böyle bir Hakem Kurulundan kamu emekçileri­nin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur. Evrensel gerçek toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut antidemokr­atik toplu sözleşme sistemi sürdükçe kamu emekçileri ve emeklileri kaybetmeye devam edecektir” dedi.

Bu karanlık tablodan çıkmanın tek yolunun emekçileri­n bir araya gelerek ortak mücadeleyi yükseltmes­inden geçtiğini söyleyen Bozgeyik, “Üzerimize düşen bu sorumluluğ­un gereğini yerine getirmenin bir adımı olarak 27 Ağustos Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta bir gün iş bırakacağı­z. Tüm konfederas­yonları ve sendikalar­ı 27 Ağustos’ta omuz omuza vermeye, göreve çağırıyoru­z” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye