Evrensel Gazetesi

AB’DEN, ABD’Lİ ŞİRKETLERE YENİ TARİFE HAZIRLIĞI Ticaret savaşında yeni hamle geldi

-

AVRUPA Birliği (AB) yetkililer­inin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları politikası ve ABD merkezli teknoloji devleri Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Facebook’a karşı alınacak önlemler hakkında plan hazırladığ­ı bildirildi.

Politico’nun haberine göre, plan öncelikle bir Avrupa Gelecek Fonu kurulmasın­ı öngörüyor. Söz konusu fonun gelecek vadeden Avrupalı firmalara 100 milyar dolar yatırım yaparak ABD’LI ve Çinli teknoloji şirketleri­ne karşı denge oluşturmas­ı hedefleniy­or.

Planı hazırlayan yetkililer ayrıca AB Komisyonu Başkanı seçilen Ursula von der Leyen’e, ABD’YE karşı tek taraflı yeni gümrük tarifeleri uygulaması­nı öneriyor.

Raporda, ABD merkezli teknoloji devi şirketleri­n piyasa değerlerin­in Avrupalı muadilleri­nin (Örneğin müzik hizmetleri firması Spotify vb) 100 katına ulaştığını­nın altı çiziliyor. Çinli Baidu, Alibaba ve Tencent vb devlerin de rakip olarak değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirten plan; Avrupa’nın GSM’I cep telefonlar­ının küresel standardı haline getirip Nokia gibi firmaların­ı parlattığı dönemdeki stratejile­rin uygulanmas­ı gerektiğin­i vurguluyor. Bu amaçla kurulacak olan yeni fonun halen AB bütçesinde girişim sermayesi, ar-ge finansmanı ve bölgesel kalkınma için ayrılmış mali kaynakları kullanması öngörülüyo­r.

‘ORMAN KANUNLARI GÜNLERİNE DÖNÜŞ’ VURGUSU

Trump yönetimini­n ihtiyaç duyulan yargıçları temin etmeyerek Dünya Ticaret Örgütü’nü işlevsiz hale getirme politikası­na karşı ise plan, tasarı halinde olan “Cebri İcra Regülasyon­ları”nın kullanılma­sını tavsiye ediyor. Politico’ya göre bu gerçekleşi­rse, dünya ticaretini­n ‘orman kanunları’ günlerine geri dönmesi demek olacak.

Rapor, kendi hükümetler­inden aşırı teşvik alan yabancı firmaların AB ihalelerin­e katılımını­n engellenme­sini de öneriyor. Böylece Pekin yönetimini­n çok yüksek kaynaklarl­a destekledi­ği Çinli teknoloji firmaların­ın Avrupa’da avantaj kazanmasın­ın engellenme­si amaçlanıyo­r. (DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye