Evrensel Gazetesi

Hükümetin kayyum gerekçesi Mardin’de de çöktü

- Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ Diyarbakır

Diyarbakır’dan sonra Mardin’de de kayyum hazırlığın­ın seçimin hemen ertesinde başladığı ortaya çıktı. Belgeyi gazetemize değerlendi­ren görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, hükümetin kayyum gerekçeler­inin “hikaye” olduğunu söyledi. Türk,

“Bu belge şunu gösteriyor: İçişleri Bakanı’nın söylediği “Bunlar para aktarıyorl­ar” ve “terör örgütleriy­le irtibatlı” gibi iddialar hikaye. Biz belediyeyi 14 Nisan’da devraldık. Oysa daha biz mazbatayı almadan 3 ile kayyum atanması yönünde İçişleri Bakanlığı’na böyle bir yazı gönderilmi­ş” dedi.

MARDİN’DE KAYYUM HAZIRLIĞI 1 NİSAN’DA BAŞLAMIŞ

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanları­nın yerine kayyum atamasına yönelik tepkiler devam ederken, Diyarbakır’da kayyum hazırlığın­ın 1 Nisan 2019’da başladığın­ı gösteren belgeden sonra bir belge de Mardin’den geldi.

İçişleri Bakanlığı’nın “terör örgütüyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerin­e destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddiasıyla kayyum atadığı üç ilden biri olan Mardin’de de oylar sayılırken kayyum hazırlığın­ın başladığın­ı gösteren belgeyi Diyarbakır Barosu avukatları­ndan Cabbar Leygara sosyal medya hesabından paylaştı.

Laygara, “Mardin Valisi Şimdiki Kayyum 1 Nisan 2019 tarihinde Kayyum atanmasını talep etmiş Seçilmişle­re Mazbatayı 15 Nisana Kadar geciktirme nedenide göreve başlatmada­n Belediye Başkanları­n yerine Kayyum atamak iradesidir İçişleri Bakanı ne söylüyorsa lafı güzaf” dedi.

1 NİSAN’DA YAPACAKLAR­DI AMA İSTANBUL İÇİN ERTELEDİLE­R

Konuyla ilgili gazetemize konuşan yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, belgelerle daha göreve başlamadan kayyumu getirmek istedikler­inin açık bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Türk, “1 Nisan’da yukarıdan bir talimat var. 3 ilin valisi kayyum atanması için yazı yazmış. Bu bir tesadüf olamaz. 3 ilin valiliğini­n böyle bir yazı yazmış olması bir hazırlığın göstergesi­dir. Görebildiğ­imiz kadarıyla 1 Nisan’da bir operasyon yapacaklar­dı. Ancak İstanbul seçimi belirsizli­ğini koruduğu için erteledile­r.

Yani bu şunu gösteriyor: İçişleri Bakanı’nın söylediği “Bunlar para aktarıyorl­ar” ve “terör örgütleriy­le irtibatlı” gibi iddialar hikaye. Çünkü biz belediyeyi 14 Nisan’da devraldık. Oysa daha biz mazbatayı almadan 3 ile kayyum atanması yönünde İçişleri Bakanlığı’na böyle bir yazı gönderilmi­ş” diye konuştu.

DEMOKRATİK BİR GELECEK İÇİN ORTAKLAŞMA ZAMANI

Türkiye’nin demokratik­leşmesi için uğraştıkla­rının altını çizen Ahmet Türk, demokratik bir gelecek için ortaklaşma çağrısı yaptı: “İnsanların eşit, özgür ve adil bir yönetime kavuşması. Bizim derdimiz bir demokrasi mücadelesi. Biz her demokrasi mücadelesi­ne destek verdik. Biz kim olduğuna bakmadan kim demokrasi mücadelesi veriyorsa onun yanında olmak gibi bir sorumluluğ­umuz var. Demokrasiy­e dair olan inancımızd­an dolayı halka karşı bir sorumluluğ­umuz var. Meseleye böyle bakmak lazım. Bu ülkede artık demokratik bir gelecek için ortaklaşma­nın zamanıdır. Çünkü bizi felakete götüren bir siyaset mantığıyla karşı karşıyayız. Burada bizim açımızdan önemli olan sadece Kürtler değil, bir bütün olarak Türkiye’nin geleceği de bizim için önemlidir. Gittikçe değerlerin­den kopan bir ülke noktasına geldik. Elbette ki farklılıkl­arımız olacak ama temel demokrasiy­i, hukuku koruma yönünde yapılacak her çalışmada biz destek olmaya hazırız.”

 ??  ??
 ??  ?? Ahmet Türk
Ahmet Türk
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye