Evrensel Gazetesi

Emniyetten hastaneye, hastaneden gözaltına

-

DİYARBAKIR’DAKI gösteride polislerce darp edilerek gözaltına alınan Fırat Akdeniz, kaldırıldı­ğı hastanede sağlık durumu ağır olmasına rağmen tekrar emniyete götürüldüğ­ü belirtildi. Açıklama yapan demokratik kitle örgütleri polis şiddetinin işkence niteliğind­e olduğunu belirterek, eylemlere polis saldırısın­ın durmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanın­ın görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasını­n ardından kentte önceki gün düzenlenen gösteride, 30 kişi polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındı. Ma’da yer alan habere göre; Gösteri sırasında polis tarafından darp edilen Fırat Akdeniz, sağlık durumu ağırlaşınc­a dün Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Başında aldığı darbeler sonucu yarılmalar meydana geldiği ve travma geçirdiği belirtilen Akdeniz, bir süre tedavisini­n yapıldığı, ancak sağlık durumu ağır olmasına rağmen dün akşam saatlerind­e tekrar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğ­ü belirtildi.

Diyarbakır Tabip Odası, TİHV, SHU-DER ve SES Diyarbakır Şubesi ise kayyum protestola­rındaki ve gözaltında­ki insanlara şiddet uygulanmas­ına yönelik basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması­nı Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Orhan İlim okudu.

Demokratik ve yasal hakları olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanmak isteyen yurttaşlar­a yönelik güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddet “zor kullanma yetkisinin aşımı” değil doğrudan “işkence” niteliğind­e olduğunu söyleyen İlim, “Uluslarara­sı hukukta “İşkence yasağı” sadece yapmamayı içermez, devletlere aynı zamanda işkenceyi önlemek için gerekli tüm önlemleri almayı, işkence yapılmasın­a yardımcı olanların kovuşturul­ması ve cezalandır­ılması yükümlülük­lerini de içerir. Devlet bunları yapmaya her durumda zorunludur” dedi.

‘GEREKLİ TEDAVİ YAPILMIYOR’

Gözaltına alınan insanlara gerekli tetkik ve tedavileri­n yapılmadığ­ını belirten İlim, “Toplumsal gösteriler­de insanlar darp edilerek /işkence yapılarak gözaltına alınıyor. Avukatları­n aktardığın­a göre: gözaltına alınan müvekkille­rinin vücutların­da ekimoz, şişlik ve dışardan bile fark edilebilir burun kırıkları görülmekte ve elbiseleri­nde kan lekesi bulunmakta­dır. Sayının fazla olduğu bahane edilerek gözaltında­kilerin, sağlık kontroller­inin hastanede yapılması yerine her gün nezarethan­eye gelen doktor tarafından yapılmakta­dır” diye konuştu.

Hekimlerin; gözaltı süreçlerin­de olan veya cezaevinde tutulanlar­ın tüm tıbbi muayeneler­ini İstanbul Protokolü ilkelerine uygun yapması gerektiğin­e dikkat çeken İlim, gözaltında­kilerin gereklimua­yenelerin yapılmasın­ı istedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye