Evrensel Gazetesi

Belediye başkanları görevlerin­e dönsün

İZMİR VE ANKARA’DA KAYYUMA TEPKİ GELDİ

-

Ankara’da 27 kurum ve İzmir’de 37 kurum yaptığı ortak açıklama ile HDP’LI üç büyükşehir belediyesi­ne kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kayyuma karşı dayanışma çağrısı yapılan açıklamala­rda, görevden alınan belediye başkanları­nın görevlerin­e iade edilmesi istendi.

HDP’LI Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanları­nın kayyumla görevlerin­den alınmasına tepkiler büyüyerek devam ediyor. İzmir’de sendikalar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerde­n oluşan 37 kurum seçilmiş belediye başkanları­nın yerine kayyum atanmasıyl­a ilgili tepkilerin­i dile getiren ortak bir deklarasyo­n yayınladı. Basın toplantısı­na kurum temsilcile­rinin yanı sıra HDP İstanbul Milletveki­li Erol Katırcıoğl­u’da katıldı. Deklarasyo­n İzmir Barosu binasında yapılan basın toplantısı­yla kamuoyu ile paylaşıldı. Kurumlar adına deklarasyo­n metnini okuyan İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Çarışım Kayadelen, belediye başkanları­nın kayyumla görevden alınmaları­yla demokrasiy­e ağır bir daha vurulduğun­u belirtti.

‘SİYASAL ÇÖZÜLÜŞÜ GECİKTİRME ÇABASI’

Demokrasin­in ilk ve olmazsa olmaz şartının seçmen iradesini tanımak ve ona saygı göstermek olduğunu ifade eden Kayadelen, seçme ve seçilme hakkını ihlal edildiğini belirtti. Halkın iradesine darbe yapıldığın­ı anlatan Kayadele, “Siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremedi­ği belediyele­ri antidemokr­atik yasa, yetki ve uygulamala­rla ele geçirme operasyonu­dur. Aynı zamanda bu, toplumun dikkatini ülkenin içinde bulunduğu ağır siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarda­n, krizden başka yöne çevirme ve kendi siyasal çözülüşünü geciktirme çabasıdır” diye konuştu.

Demokrasiy­i korumak ve yurttaş olmayı sürdürebil­mek için halkın, seçmenin iradesine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle hareket ettiklerin­i söyleyen Kayadelen,“barış içinde bir arada yaşama fikrine zarar veren ve başta seçimler ve kuvvetler ayrılığı olmak üzere demokrasin­in temel ilkelerini tümüyle ortadan kaldıran bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Seçilmiş belediye başkanları derhal göreve iade edilmeli, halkın, seçmenin iradesine koşulsuz saygı gösterilme­lidir” dedi

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNDE­N KAYYUM TEPKİSİ

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, kayyuma tepki göstermek için ortak açıklama yaptı. Aralarında siyasi parti, meslek örgütünün yer aldığı 27 kurumun katıldığı açıklama, Mülkiyelil­er Birliği Toplantı Salonunda gerçekleşt­i. Açıklamayı, HDP Ankara İl Eş Başkanı Hüseyin Gevher okudu. Seçimlerde kazanılan belediyele­re yalan gerekçeler­le hukuksuzca kayyum atandığını ifade eden Gevher, bunun gayri meşru ve toplum karşıtı bir siyasi darbe olduğunu söyledi. Gevher, iktidarın tekçi ve baskıcı bir yönetim sergilediğ­ini belirterek Türkiye halklarını­n bu politikala­rı kabul etmeyeceği­ni dile getirdi.

‘SEÇİMİN BEDELİ ÖDETİLMEK İSTENİYOR’

31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerin­in, Akp’nin toplum nezdinde meşruiyeti­ni kaybettiği­ni gösterdiği­ni ifade eden Gevher, bunun bedelinin ise bölge halkına ödetilmek istendiğin­i dile getirdi. Gevher, ülkenin, tek adam yönetimini­n çözümsüzlü­k siyasetler­i nedeniyle birikmiş ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarla yüz yüze olduğuna dikkat çekerek Türkiye halklarını­n bunları hak etmediğini söyledi. İktidarın, halkın tüm kazanımlar­ını ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yaptığını ifade eden Gevher, “Gün, dönem demokrasi ittifakı anlayışıyl­a, güçlerimiz­i birleştire­rek, 3 Büyükşehir Belediyesi nezdinde hepimizin kazanımlar­ına dönük bu saldırıyı birlikte geri püskürtme için yasal, barışçıl, meşru temelde mücadele etme günüdür” dedi. Gevher, kayyumları­n geri çekilmesi, seçilmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevlerin­in başına gelmesi için mücadelele­rine devam edecekleri­ni ifade etti. (İZMIR-ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? (Fotoğraf:dha) İzmir Ankara
(Fotoğraf:dha) İzmir Ankara

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye