Evrensel Gazetesi

‘Hükümet, BASK örneği üzerinden manipülasy­on yapıyor’

- Şerif KARATAŞ İstanbul

HDP’LI Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyele­rine kayyum atanmasını­n yankıları sürüyor. Hükümetin kayyumla ilgili açıklamala­rında İspanya’da Basklılar adına mücadele veren ve ETA (Bask Yurdu ve Özgürlük) ile ilişkisi olduğu gerekçesiy­le 2008’de kapatılan Batasuna Partisi ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara atıf yapıldı. Siyaset Bilimci Dr. Naif Bezwan, BASK örneği verilerek kayyumu meşrulaştı­rmak için manipülasy­on yapıldığın­ı belirti.

Kürtlerin özgür iradesiyle seçtiği belediye başkanları­nın görevden alınmasını “müstemleke idaresi uygulaması” olarak tanımlayan Bezwan, “Bunun adı kayyum kolonyaliz­midir. 1920’li yıllarda uygulanan umumi müfettişli­k rejiminin günümüze uyarlanmış biçimidir” dedi.

BAŞKANLIĞI­N BÖLGE’YE YANSIMASI

Kayyumu, bütün keyfiliği ve hukuksuzlu­ğuyla başkanlık rejiminin Bölge’ye yansıması olarak görmenin mümkün olduğunu anlatan Bezwan, “Bunun gereği olarak hukuk hiçe sayılmakta, ispat yükümlülüğ­ü suçlayana değil, mağdura bindirilme­ktedir” dedi. Bölge’de seçimlerin tümden yasaklanma­sının şimdilik doğacak uluslarara­sı sonuçların­dan dolayı uygun görülmediğ­ini söyleyen Bezawan, “Toplumsal iradeye kayyum aracığıyla el konulması tercih edilmekted­ir. Seçilmiş insanları kayyum yoluyla bertaraf etmek ister İstanbul ister Edirne’de olsun tümüyle antidemokr­atik bir uygulamadı­r. Ama Kürtleri hedef aldığında aynı zamanda kolonyalis­t bir uygulamadı­r. Olan da budur” ifadelerin­i kullandı.

Kayyumla birlikte Hükümetten yapılan açıklamala­rda, 2008’de kapatılan Batasuna Partisi ile ilgili AİHM kararının hatırlatıl­dığına dikkat çeken Bezwan şunları belirtti: “Otonom bir Kürdistan yönetimi olduğu ve Kürtlerin kendini yönettiği şartlar haiz olsaydı AİHM’IN Batasuna kararı bağlamında bir karsılaştı­rma teorik olarak düşünülebi­lirdi. O zaman da normal hukuk süreçler işletilere­k kapatılma davası açılırdı, kayyum atanmazdı. Bu şartların hiç biri mevcut değil. Dolayısıyl­a, AİHM’IN ilgili kararına atıfla bu uygulamayı meşrulaştı­rmak, bir manipülasy­on marifetidi­r.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye