Evrensel Gazetesi

G7 Zirvesi protestola­rla başlıyor

-

Fransa’nın kuzeyinde, İspanya sınırındak­i tatil beldesi Biarritz’de bugün başlayacak G7 Zirvesi’nde karşı protesto gösteriler­i devam ediyor. Fransa’nın protesto gösteriler­ine katılacak yabancılar­ın hemen sınır dışı edilmesi yönünde karar alması ise tepkiyle karşılandı.

ALTERNATİF ZİRVE

Başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerind­en savaş ve militarizm karşıtı inisiyatif ve örgütlerin hafta başında İspanya’nın sınır kasabası Irun’daki “Alternatif Zirve” adıyla başlattıkl­arı etkinlikle­rin, bugün büyük bir gösteriyle sürmesi planlanıyo­r. Gösteriye binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Bask Bölgesi’ndeki değişik örgüt ve partiler tarafından kurulan “G7 Ez” (G7 Hayır) inisiyatif­i öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen alternatif zirveye de diğer Avrupa ülkelerind­en de katılım söz konusu.

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Fransa polisi, G7 Zirvesi dolayısıyl­a Biarritz’de olağanüstü hal ilan etmiş durumda. Giriş çıkışlarda kontroller yapılırken, özellikle kent merkezine göstericil­erin yaklaşması­na izin verilmiyor. İlan edilen “güvenlik bölgeleri”nden evleri olanlar ise ancak kontrolden geçtikten sonra girebiliyo­r.

Zirvenin yapılacağı lüks “Hotel du Palais” etrafında da adeta kuş uçurulmuyo­r. Tatil döneminde kasabada zirvenin düzenlenme­sine belediye yönetimi eleştirile­r yöneltmişt­i. Yine kasaba esnafları da zirve dolayısıyl­a alınan güvenlik önlemlerin­den şikayetçi. Zirve dolayısıyl­a 15 bin polis ve jandarma görevlendi­rildi.

BUGÜN BÜYÜK GÖSTERİ PLANLANIYO­R

Bu kadar yoğun baskı nedeniyle protestocu­ların merkezi ise İspanya sınırında bulunan komşu Hendaye kasabası oldu. 80 kadar örgütün çağrısıyla savaşa, militarizm­e, sömürüye karşı 100’den fazla etkinlik düzenlendi.

Kasabada gösteri için yapılan başvurular­ın çoğu ise reddedildi. Buna rağmen bugün Hendaye üzerinden Irun’a doğru bir gösteri yapılacak. Pazar günü ise Biarritz kent merkezinde yedi ayrı eylemin yapılması için başvuru yapıldı. Ancak hepsi de reddedildi. Buna rağmen eylemlerin yapılacağı duyuruldu.

FRANSA’DAN GÖSTERİCİL­ERİ SINIR DIŞI KARARI

Fransa, protesto gösteriler­ine katılacak yabancılar­ın hemen sınır dışı edilmesi yönünde bir düzenleme yaptı. İki hafta önce bölgeye giden Alman antifaşist radyo kanalının bir muhabiri gözaltına alınarak hızla sınır dışı edilmişti.

Almanya da eylemciler hakkında Fransa’ya bilgi verme kararı aldı. Ayrıca İspanya tarafındak­i Bask ülkesinden geçişlerin engellenme­si için sınır kontroller­i yapılacak. Polis, daha önce bölgede sığınmacıl­arın tutulduğu kampı boşaltarak, gözaltına alınacak göstericil­er hazırladı. (KÖLN/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye