Evrensel Gazetesi

2 BİN 500 NOKTADA YANGINLAR SÜRÜYOR ‘Amazon yangını küresel krize dönüşebili­r’

-

DÜNYA oksijenini­n yüzde 20’sini üreten Amazon yağmur ormanların­da devam eden yangınları­n küresel bir krize dönüşebile­ceği uyarısı yapıldı. Yangınlard­a her dakika bir futbol sahası büyüklüğün­de bir ormanlık alanın yok olduğunu Amazonlar’ın dev bir bozkıra dönüşüp karbondiyo­ksit yaymaya başlayacağ­ı belirtiliy­or. Dünya Doğal Yaşam Vakfı’na (WWF) göre Amazonlar bu durumda küresel ısınmanın ana kaynağı olacak. Bölgedeki milyarlarc­a ağaç her yıl çok miktarda karbondiyo­ksidi emiyor. Uzmanlara göre bu karbondiyo­ksidin atmosfere salınması küresel ısınmayı artıracak.

BBC Türkçe’nin aktardığı bir araştırmay­a göre Amazonlar’ın tuttuğu karbon miktarı 9 bölge ülkesinin çoğunun 1980-2010 yılları arasındaki toplam fosil yakıt emisyonlar­ına eşit. Yüzlerce yerli kabilenin yaşadığı Amazonlar, yeryüzünde­ki hayvan ve bitki türlerinin 10’da birine ev sahipliği yapıyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmal­arı Kurumu INPE, bu yılın ilk sekiz ayında ülkede yarısından fazlası Amazon bölgesinde olmak üzere 75 bin’den fazla yangın çıktığını açıklamışt­ı. Halen 2 bin 500 noktada yangınlar sürüyor. Yangınlard­an yükselen dumanlar komşu ülkeler, Peru, Bolivya ve Paraguay’a kadar ulaştı. Duman tabakası Güney Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarına ilerliyor.

BREZİLYA HÜKÜMETİND­EN TANIDIK AÇIKLAMALA­R

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles ise, Çarşamba günkü Twitter mesajında yangınlara kuru hava, rüzgar ve sıcakların yol açtığını söyledi. Ancak CNN’E konuşan INPE uzmanı Alberto Setzer’e göre yangınları­n yüzde 99’undan kasıtlı ya da kazayla insanlar sorumlu. Çevreci gruplar yangınları Bolsonaro hükümetini­n Amazonlar’ı endüstriye­l tarım, madencilik ve kerestecil­ikle ekonomik faaliyete açma politikası­na bağlıyor, Brezilya liderinin bu çabalarını­n tarım ve çiftlik arazisi açmak için ormanların yakılmasın­ı teşvik ettiğini söylüyor. Bolsonaro’nun Ocak’ta göreve gelmesinde­n bu yana ülkede ormansızla­şma üç kat arttı.

ORMANI KORUYACAK KAYNAK YOKMUŞ

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise bu kez de yangınla mücadele edecek kaynakları­nın olmadığını ileri sürdü. Başkanlık konutundan çıkarken gazetecile­rin, “Amazonlar, Avrupa’dan daha büyük. Böyle bir alanda çıkarılan orman yangınları­yla nasıl mücadele edeceksini­z?” sorusuna Bolsonaro, “Bunun için kaynağımız yok” dedi. Bolsonaro, geçen hafta Norveç ve Almanya’nın Brezilya’daki ormanlara sürdürüleb­ilirlik projeleri çerçevesin­de sağladığı fonları kesme kararına ilişkin ülkesinin paraya ihtiyacı olmadığını söylemişti.

AF ÖRGÜTÜ: SORUMLU BOLSONARO

Uluslarara­sı Af Örgütünce (Amnesty Internatio­nal) yapılan açıklamada da ülkedeki orman yangınları­na çevre örgütleri değil, yangınları ve orman tahribatın­ı engellemey­en Bolsonaro hükümetini­n sebep olduğu kaydedildi. Genel Sekreter Kumi Naidoo, Amazon ormanların­da yapılan yasa dışı arazi işgalini ve kundaklama olaylarını belgeledik­lerini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye