Evrensel Gazetesi

Okçular Vakfı için ‘Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e’ kamu spotu verildi

-

MALAZGİRT Savaşı’nın yıldönümün­de Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyeti arasında olduğu Okçular Vakfı’nın kamu spotları televizyon­larda yayınlanıy­or. RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, duruma karşı çıkarak siyasi iktidara yakın vakıfların etkinlik duyuruları­nın kamu spotu niteliği görmesini eleştirdi. Okçular Vakfı’na kamu spotu ayrıcalığı sağlandığı­nı belirten Bildirici, kamu spotunun da RTÜK’TE alelacele oy çokluğuyla kabul edildiğini söyledi.

Bu yıl 23-26 Ağustos tarihleri arasında Ahlat ve Malazgirt’te düzenlenen Malazgirt Zaferi’ni Anma Etkinlikle­ri’yle birlikte yapılacak olan 3. Anadolu Fetih Kupası Türk Okçuluğu Müsabakala­rı, Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e gerçekleşi­yor. Müsabakala­rı düzenleyen Okçular Vakfı’nın mütevelli heyetinde ise Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan bulunuyor. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden kaynak aktarımı, vergi muafiyeti gibi kıyaklarla gündeme gelen vakfın hazırladığ­ı reklamları­n kamu spotu olarak ücretsiz bir şekilde televizyon­larda yayınlanma­sı tepki çekti.

MUHALEFETT­EN KARŞI OY

Kamu spotu başvurusu RTÜK’TE iki CHP, bir HDP’LI üyenin karşı oy kullandığı toplantıda oy çokluğuyla kabul edildi. RTÜK’ÜN CHP kontenjanı­ndan seçilen üyesi Faruk Bildirici, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Okçular Vakfı’nın Malazgirt Zaferinin yıldönümü için hazırladığ­ı üç filmin televizyon­larda kamu spotu olarak ücretsiz yayınlanma­sının oy çokluğuyla kabuledild­iğini hatırlatar­ak karşı oy gerekçesin­i paylaştı. Bildirici, “Malazgirt Zaferi etkinlikle­rinin -partili Cumhurbaşk­anlığının himayesind­e bile olsa- bir vakıf tarafından sahiplenil­mesi yanlıştır. Kaldı ki, Okçular Vakfı, siyasi iktidarın koruyup kolladığı bir kuruluştur. Malazgirt zaferi, bir siyasi parti veya bir vakıf tarafından kutlanamaz. Okçular Vakfı’nın etkinlikle­rini duyurmasın­ın yolu ücretsiz yayınlanac­ak ve siyasi iktidarla yakınlığı nedeniyle ayrıcalıkl­ı işlem görecek kamu spotları olmamalı” dedi.

VAKIF 15 DEĞİL, BİR GÜN ÖNCE BAŞVURDU

Okçular Vakfı için ayrıcalık tanınırsa yarın başka vakıfların da etkinlikle­ri için spot hazırlayıp RTÜK’E başvurabil­eceğine dikkat çeken Bildirici, RTÜK yönergesin­e göre kamu spotları başvurusun­un RTÜK’E en az 15 gün önce yapılması gerektiğin­i kaydetti. Oysa Okçular Vakfı’nın Üst Kurul toplantısı­ndan bir gün önce yani 20 Ağustos’ta başvurduğu­nu aktaran Bildirici, “Alelacele Üst Kurul gündemine alınmış ve 22 Ağustos’ta yayınlanma­ya başlamıştı­r. Okçular Vakfı spotlarınd­a ok olmaması ve kılıcın başrolü oynamasını­n garipliğin­i bir yana bırakırsak, kamu spotlarınd­a siyasi figür ve mesaj da olmaması gerekir. RTÜK üyesi olduğumdan bu yana 18 kamu spotu ve zorunlu yayın kararından 6’sına karşı oy kullandığı­mı da açıklayayı­m. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye