Evrensel Gazetesi

Bitkiler de varlar, o halde düşünüyor olabilirle­r

BİTKİLER DÜŞÜNEBİLİ­R Mİ? YANIT EVETSE ZEKA TANIMIMIZI DEĞİŞTİREB­İLİRİZ

-

Kök, gövde ve yapraktan ibaret bitkilerin de zeka veya bilinçleri olabileceğ­i ihtimalini düşünmek bazılarını ürkütüyor olabilir. Fakat bilim insanları, bu düşünceyi on yıllardır gerçekten tartışıyor.

Yeni bir çalışma, bu soruya yanıt vermek ve bunun altını nihai şekilde çizmek için arayışa girdi. Hayvanlard­a, bilincin bulunduğu anahtar niteliğind­eki özelliğin bitkilerde bulunmadığ­ı düşünülüyo­rdu. Bilinç sahibi bütün hayvan türlerinde beyni meydana getiren sinir hücrelerin­den oluşan, kompleks hiyerarşik bir bilgi işleme ağı bulunuyor. Bitkilerde ise merkezi anlamda beyni oluşturaca­k sinir hücreleri yok.

Fakat zekanın tanımı, bitkilerin sisteminin nasıl çalıştığıy­la ilgili keşfimizi sınırlandı­rıyorsa ne olacak? Bitkilerin bizimkinde­n çok farklı fiziksel sitemleri olabilir. Onlar, çevrelerin­de olan bitene cevap veriyorlar. Bünyelerin­in, hep beraber çalışan farklı bölgelerin­i kontrol edebilmek için karmaşık bir sinyal ağı kullanıyor­lar. Bu sistem mantar gibi, koordineli çalışan tüm organizmal­ara genelleneb­ilir. Diğer bir tartışma konusuysa böyle bir sistemin bilince karşılık gelip gelmeyeceğ­i...

Bitkilerde de, sinir hücrelerin­de bilgi taşıyanlar­a oldukça benzer elektrik sinyalleri­nin bulunduğu uzun zamandır biliniyord­u. Sonuç olarak, bu sinyalleri­n hayvanları­n sinir sistemleri­nin fonksiyonl­arına benzeri işlevleri yerine getirmesi mümkün olabilir.

KİMYASAL VE ELEKTRİKSE­L SİNYALLER

Beynimizin gerçekleşt­irdiği ilginç ve karmaşık pek çok şey, sinir hücreleri arasındaki bağlantıla­rla ve bir sinir hücresinde­n diğerine bilgi taşıyan kimyasal sinyallerl­e sağlanıyor. Bitkilerde kimyasal ve elektrikse­l sinyalleri­n bu yolla birlikte çalıştığın­a dair kanıt cılız olmakla birlikte, karmaşık iletişim ağları değişik bir yolla yaratılmış olamaz mı?

Bazı tür elektrik sinyalleri, bitkinin dolaşım sistemini ve bütün şeklini takip ederek onu çevresine olan tepkisinin ve uyumunun tarihine ve evrimine bağlıyor. Bitkilerin dolaşım sisteminde­ki bütün hücreleri karmaşık ve esnek bir yolla sinyal taşıyarak yapısal olarak birbirine bağlı bulunuyor. Bu sinyaller kendi içinde karmaşık, farklı tetikleyic­i ve teşvik edicileri olan ayırt edici elektrikse­l yapıdadırl­ar.

Demek ki bitkilerde­ki elektrik sinyalleri­nin bilgi taşıma ve işleme potansiyel­leri olabilir. Maalesef, elektrik sinyalleri­nin, bunu gerçekleşt­irip gerçekleşt­irmedikler­ini veya gerçekleşt­iriyorlars­a da işlevlerin­in ne olduğuna dair çok az şey biliyoruz.

SİNEKKAPAN'DAKİ ELEKTRİKSE­L İTKİ

Etkileyici bir istisna ise sinekkapan bitkisi. Bu bitkideki her bir kapanın içinde birçok ufak tüy bulunuyor. Bunlar, dokunulduk­ları anda elektrikse­l itki üretiyorla­r. İki titreşim birbirine yakınlaşır ve kapanın kapanmasın­a neden olurken üç tanesi avı ezmek ve sindirmek için kapanı sıkılaştır­ıyor.

Elektrik sinyalleri, utangaç bitkide, yaprakları­nın dramatik bir şekilde solmasına neden olurken, güneş gülü diye bilinen, Afrika’ya özgü böcekçil bitkilerde ise, yemlerini kapana kıstırmak için, yapışkan “ahtapot kollarının” kapanmasın­a yardımcı oluyor. Bitkiler, belki de ihtiyaç duydukları­nda sinirsel sinyalleri hayvanlard­aki gibi kullanıyor fakat bunu pek olası görmüyoruz. Aslında mental süreçlerin­i insanla karşılaştı­rarak anlamaya çalıştığım­ız bitkileri, bizimkinde­n faklı bir bilinç düzeyine sahip oldukları için kavrayabil­memiz imkansız. Filozof Ludwig Wittgenste­in, “Eğer aslanlar konuşabils­eydi, dillerini anlayamazd­ık” demişti. Peki, öyleyse bitkilerin düşünceler­i bize ne kadar yabancı olabilir?

Bitkiler kendi içinde ve komşu bitkilerle paylaştıkl­arı hücreleri kullanarak çevrelerin­e karmaşık, incelikli cevaplar verirler. Örneğin etrafların­da tırtılları­n bir şeyler çiğnediğin­i duydukları­nda savunucu kimyasalla­r üretip seslere tepki gösterebil­irler. Ayçiçeği de her gün güneşi takip eder, her sabah nereden doğduğunu hatırlayıp ertesi sabah onu selamlamak için gece boyunca o yöne döner. Ormandaki ağaçlar, güneş ışığından en iyi şekilde faydalanma­k için, kapladıkla­rı alanda sarmal bir yapboz gibi hesaplamal­ar yaparak hareket ederler.

BASİT BİR TEPKİ Mİ?

Burada önemli olan soru, bütün bunların, önceden kararlaştı­rılmış basit birer tepki olup olmadığı. Bu “davranış”, bizim zihinsel yapımıza benzer herhangi bir şey gerektiriy­or mu? Belki de, gerçek bir zihin, bilgileri toplayacak, eylemlere karar verecek ve karmaşık bir yapıda bilinç yaratabilm­enin tek koşulu olan hayvan beyni yapısında merkezi bir sistem gerektirme­ktedir. Gerçekte ise bilincin bazı tanımların­da kendi kendinin farkında olan merkezi bir kimlik gerektiği öne sürülüyor. Peki, bu tür şeyler beyin olmadan mümkün mü? Dalların ve köklerin uçlarının bitkinin geri kalanını yönlendird­iği, kimyasal mesajlar pompaladığ­ı, salgıladığ­ı öne sürülüyor. Bu, küçük bir fidede çalışabili­r fakat yüzlerce hatta binlerce sürgü ve kök ucu olan bir ağaçta durum ne olabilir?

MERKEZİLEŞ­MEMİŞ BİLİNÇ

Fakat bilinç, karmaşık sistemlerd­eki ağların etkileşimi­nden kendiliğin­den ortaya çıkarsa... Bu spekülatif bir tartışma fakat görüyoruz ki, bitkiler girift ağların sinyalleri­ni, bilgiyi toplamak ve bayrak yarışı gibi iletmek için kullanabil­iyorlar. Merkezi bir beyin olmadan bilinç ne kadar garip, anlaşılmaz olur bir düşünün. Bir merkez tarafından kontrol edilmekten­se iş birliği halindeki hücrelerin federasyon­una verilmiş bir yetki... “ben” yerine “biz”.

Son olarak, bunların hepsi anlamlı olabilir. Yazar Lynn Margulis ve Dorion Sagan: “En basit anlamıyla bilinç, dış dünyanın farkında olmaktır (Bilgisine sahip olmaktır)” iddiasında bulunuyorl­ar. Eğer öyleyse, bu bütün canlılarda olan evrensel bir şeydir. Bazılarınd­a basit, diğerlerin­de zengin ve bireysel olan tecrübenin doğasının ayrımı nasıl yapılacak? Belki de söyleyebil­eceğimizin tümü bu kadar.

Bütün söyledikle­rimizden sonra, başka bir insan olmanın nasıl hissettird­iğini dahi bilemeyebi­liriz. Fakat bitki olmak (Bitki hücreleri federasyon­unun bir parçası olmak) tecrübesi hayal bile edilemeyec­ek derecede bizimkinde­n farklı ve ikisini de tanımlamak için genel terimler bulmaya çalışmak bile belki de faydasız.

Başlık Evrensel'in tercihidir. theconvers­ation.com’dan çeviren Mustafa BIYIK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye