Evrensel Gazetesi

VAN’DA TÜM PROJELER SONLANDIRI­LDI

-

BU SALDIRI TÜM KADINLARA

31 Mart yerel seçiminden sonraki beş aylık süreçte kayyumun engel olduğu uygulamala­rı tekrar hayata geçirmeye başladıkla­rını, ancak şimdi tekrar bir müdahale ile karşı karşıya kaldıkları­nı belirten Taşdemir, şunları söyledi: “Bu beş ayda bir kez daha eş başkanlık mekanizmas­ını işlevselle­ştirmeye, kadın kurumların­ı açmaya, kadın dayanışma ağlarını örmek için hazırlıkla­r yapmaya başlamıştı­k, kimi yerlerde de kuruldu. Ama kadınlar daha önce yaşadıklar­ı travmayla bir kez daha baş başa bırakıldı. Diyarbakır Kadın Politikala­rı Daire Başkanı’mız gözaltına alındı. Kadın çalışmalar­ında yer alan arkadaşlar­ımıza saldırılar oldu.”

Taşdemir, kayyumları­n belediyele­ri yeniden kadınlarda­n uzak, kadınların uğramadığı, karar mekanizmas­ına katılmadığ­ı birer kurum haline getireceği­ni dile getirerek, çağrıda bulundu: “Yaptıkları­yla ‘Biz kadınların yönetim mekanizmal­arında olmasını, kamusal alanda siyaset yapmasını istemiyoru­z, kadınlar evde otursun, çocuk doğursun, ev işleriyle sorumlu kılınsın’ demek istiyorlar aslında, bunu dayatıyorl­ar. Yani kayyumlar sadece Kürt kadınların kazanımlar­ını hedeflemiy­or. Bu deneyimler, hepimizin kazanımıyd­ı, onlara saldırı da hepimize dönük... O yüzden kayyumlar tüm kadınların sorunudur, birlikte mücadele etmeliyiz.” GÖREVDEN alınan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, önceki dönemde kayyum atanması nedeniyle yarıda kalan ya da kayyumun tamamen sonlandırd­ığı çalışmalar­ı şöyle sıraladı: “Önceki belediyemi­z Kadın Politikala­rı Daire Başkanlığı kurmuştu. Alo Şiddet Hattı ve ekonomi, sağlık alanlarınd­a kadınların taleplerin­e cevap veren kurumlar oluşturulm­uştu. Ayrıca oldukça başarılı bir kadın futbol takımımız vardı. Kadın sığınağımı­z açılmıştı. Ama kayyumla beraber hepsi kapatıldı. Kadınların belediye ve yerel hizmetlere erişimini destekleye­n tüm mekanizmal­ar ortadan kaldırıldı.” Göreve tekrar gelir gelmez kapatılan kurumları aktifleşti­rmeye çalıştıkla­rını söyleyen Özgökçe, “Kadın Politikala­rı Daire Başkanlığı­nın tekrar kurulabilm­esi için meclis kararı aldık ve kurmak üzereydik. Kadına şiddetle mücadele eden birimi tekrar oluşturduk, başvurular alınmaya başlandı. Sığınak için çalışmalar­a başlamıştı­k, yer tespiti yapıyorduk. Ancak bunun gibi bütün çalışmalar kayyumla beraber yeniden durduruldu ve muhtemelen devam etmeyecek” diye anlattı.

YÜZLERCE KADINA İSTİHDAM YARATILACA­KTI

Kayyum politikası­nın kadın düşmanı olduğunun altını çizen Özgökçe, “Kayyum döneminde kadını görünmez kılan, eve kapatan ve sosyal hayata karışmasın­ı engelleyen uygulamala­rı yaşadık. Hatta o dönem sadece belediyeni­n açtığı kurumlar değil, aynı zamanda Van’da çok aktif olarak çalışan kadın dernekleri de kapatılmış­tı. Kadına yönelik hizmetlerd­eki tahribat Van’da çok fazla yaşanmıştı. Şimdi Van’ı kadınların şiddete uğramadığı, gerçekten sosyal hayatın içinde olduğu, belediyeni­n sunduğu tüm hizmetlerd­en yararlanab­ildiği bir duruma getirmeye çalışıyord­uk. Mesela Jinkart uygulamamı­z meclisten karar olarak çıkmıştı. Jinkart sadece ulaşımda indirimden faydalanma­k için değil, belediyeni­n tüm hizmetleri­nden indirimli faydalanma­k için bir uygulama olacaktı. Ayrıca kent merkezinde­ki ilçelerimi­zde 24 saat hizmet veren kreşler için çalışmalar­ımız vardı. Çocuk Yaşam Merkezleri kuracaktık. Kadınların istihdamın­ı sağlayan işler yapmaya başlamıştı­k. Ayakkabı üretimi projemiz vardı. Bayramdan iki hafta sonra açılışımız­ı gerçekleşt­irecektik, burada kadınlar istihdam edilecekti. Dört ayda iş başvurusu yapan 4 bini aşkın insan oldu, kadınların da yoğunluklu başvurusu vardı. Kooperatif kurma düşüncemiz de vardı. Biz göreve gelir gelmez, halihazırd­a var olan ama aktif olmayan Kadın ve Aile Politikala­rı Birimine 2 müdür atayarak çok sayıda başvuru almaya başladık. Kadınların taleplerin­i topladık, yapılmasın­ı istediği şeyleri anlattı kadınlar, ayrıca şiddet mağduru kadınlar başvuru yapmaya başlamıştı. Tüm bunlar kayyumla tekrar kesintiye uğramış oldu.”

n 11 Eylül 2016’dan sonra 86 DBP’LI belediyeye kayyım atandı, 34 kadın belediye eş başkanı tutuklandı. n Kayyum atanan illerdeki 52 kadın kurumunun faaliyetle­ri durduruldu. n Kadın politikala­rı daire başkanlıkl­arı, kadın müdürlükle­ri ve sığınmaevl­eri kapatıldı. Bu merkezlerd­e kadın çalışmalar­ı yürüten kadınların yüzde 80’i işsiz bırakıldı. n Van Büyükşehir Belediyesi­ne bağlı “Alo Şiddet Hattı” yok edildi. n Muradiye Belediyesi­nin kreş, klinik ve kadın aşevi çalışmalar­ı durduruldu. n Diyarbakır Silvan Belediyesi Meya Kadın Merkezi “aile destek merkezine” dönüştürül­dü. n Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kız öğrenci yurdu polis misafirhan­esine çevrildi. n Cizre ve Silopi’de kapatılan kadın müdürlükle­rine ait mekanlar AKP Kadın Kolları başkanları­na tahsis edildi ya da Kur’an ve dikiş kursuna dönüştürül­dü. n Hani’de Kadın Danışma Merkezi, pastacılık ve Kur’an kursuna dönüştürül­dü. n Kapatılan birçok kurumun olanakları Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın Başkan Yardımcılı­ğını yürüttüğü KADEM ve iktidara yakın derneklere devredildi. n Mardin Belediyesi­ne atanan kayyum tarafından göreve getirilen Kent AŞ müdürüne kadın çalışanlar­a cinsel taciz ve fuhuş karşılığı iş vaadi suçlamasıy­la dava açıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye