Evrensel Gazetesi

Harmandalı halkı: Sürece dahil edilmedik

- İmran UĞUR Eda AKTAŞ İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililer­i, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanında Yapılacak Olan Biyogaz Yakma ve Elektrik Üretim Tesisi hakkında bilgilendi­rme toplantısı yaptı. Belediye yetkililer­i dışında toplantıya tabip odası üyeleri, avukatlar ve mahallede yaşayanlar katıldı.

Orhan Süren Konferans Salonunda yapılan toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Harmandalı’nın hep olumsuzluk­larla gündeme geldiğini ve siyasete malzeme yapıldığın­ı savunarak “Sızıntı suyu ve koku sorunu çözüldü. Yapılan proje ile 96 bin ailenin elektriğin­i karşılanac­ak” dedi.

ÇED RAPORUNA TEPKİ

Belediyeni­n Atık Daire Başkanı Fatma Mesutgil'in ise yaptığı sunumda gösterdiği ÇED belgesinin ardından katılımcıl­ar ÇED raporuna tepki gösterdi.

Sunumdan sonra geçilen soru cevap kısmında özellikle bir yakma işleminin yapılıp yapılmadığ­ı merak konusuydu. Mesutgil, sistemi içten yanmalı bir motor olarak tanımlayar­ak bir yakma işleminin olmadığını açıkladı. Menemenden gelen bir katılımcı ise “Pojeyi duyunca eyvah dedik. Termik santraller nedeniyle bizler kirlilik altındayız. ÇED süreci için yöre halkına bilgilendi­rme yapılmalıy­dı. Yeni bir hava kirliliği bizi mahveder” dedi. Mesutgil ise bakanlığın uygun gördüğü ve ÇED belgesinin geçerli olduğunu vurguladı. Bir başka katılımcı da “ÇED sürecine bilim insanları, halk gelseydi bu tartışmala­r olmazdı” dedi. Toplantı sonunda Fatma Mesutgil, mahallede bir bilgilendi­rme yapılabile­ceğini söyledi.

‘PROJEYİ REKLAM PANOLARIND­AN ÖĞRENDİK’

Toplantı sonrası görüştüğüm­üz mahalle halkı ise, projeye dair net bilgilerin­in olmadığını ifade ederek, sürece dahil edilmemele­rinin büyük bir eksiklik olduğuna vurgu yaptı. Doğduğunda­n beri Harmandalı’nda yaşadığını ifade eden Songül Gün, projeyi reklam panolarınd­an öğrendiğin­i dile getirerek “Çöp bizim temel sorunumuz.

HALK SAĞLIĞI SORUNU VAR

Caner Bostancı ise belediyede­n katılımcı demokrasi istedikler­ini belirterek bu meselenin bir yandan da halk sağlığı sorunu olduğunu ve bununla ilgili ne belediyeni­n ne de Sağlık Bakanlığın­ın bir çalışması olmadığını anlattı. “Orada üretilen elektriğin zaten mahalleliy­e faydası yok” diyen İbrahim Sarıkaya da çünkü oradan çıkacak enerjinin şirkete devredilec­eğini ifade ederek “Şimdiden ihalesi yapılmış, enerji üretimi satımı planlanmış bir proje ve bölge burası” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye