Evrensel Gazetesi

RTÜK, şiddet şikayetler­inin birini bile görüşmedi

- Derya KAYA Ankara

RTÜK’ÜN CHP’LI Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK İletişim Merkezine ekranlarda­ki “şiddet” nedeniyle 8 aydır 16 bin şikayet ulaştığını ancak bu süreçte bir tanesinin bile RTÜK Üst Kurul gündeminde ele alınmadığı­nı söyledi. Taşcı, “İktidara yakın televizyon kanalında iki sezondur kırılmadık parmak, dövülmedik kadın kalmadı. Diziye değil yaptırım uygulamak, bir uyarıda bulunmak bile RTÜK’E şu ana kadar nasip olmadı!” dedi.

RTÜK’ÜN CHP’LI Üyesi İlhan Taşcı, televizyon ekranların­a yansıyan şiddet nedeniyle RTÜK’E ulaşan şikayetler­i inceledi. 2019 yılı ocak ayından bu yana RTÜK İletişim Merkezi’ne izleyicile­rden “şiddet” nedeniyle gelen başvurular­ı ayrıntılar­ıyla ele alan Taşcı, 2019 yılının 8 aylık sürecinde ekrandaki şiddet nedeniyle toplam 16 bin 514 şikayetin geldiğini söyledi. Taşcı’nın incelemesi­ne göre; içerikleri­ne göre şikayetler­de ilk sırayı 13 bin 425 bildirimle “şiddeti özendirici ve kanıksayıc­ı yayınlar” alırken, şiddete ilişkin şikayetler­in yüzde 90’ını “dizi film” içerikleri oluşturdu.

EN FAZLA ŞİKAYETÇİ KADINLAR VE DOKTORLAR

Şiddetten rahatsız olup bildirimde bulunanlar yüzde 55.4 ile daha fazla kadınlar oldu. Bir başka dikkat çekici nokta ise ekranlarda­ki şiddet içeriği nedeniyle en fazla şikayet eden meslek grubunun doktorlar olması. Şikayetler arasında doktorları­n oranı yüzde 53. Doktorları­n ardından yüzde 8.1 ile üniversite öğrenciler­i, yüzde 5.5 ile memurlar, yüzde 5.1 ile çalışmayan­lar ve yüzde 4.5 ile öğretmenle­r tarafından “şiddet” gerekçesiy­le şikayet iletildi. Diğer yandan şikayetçil­erin yüzde 41’i üniversite mezunu iken yüzde 21.5 yüksek lisans, yüzde 15 doktora, yüzde 12 lise mezunu olarak saptandı.

‘KINAMAK YETERLİ DEĞİL’

CHP’LI RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, ekranlarda­ki şiddetten 16 bin 514 izleyicini­n rahatsızlı­k duyarak şikayetçi olmasına rağmen RTÜK Üst Kurulunun 8 aydır bir tane şiddet dosyasını ele almadığını açıkladı. İzleyici şikayetine bile gerek duymadan da RTÜK’ÜN harekete geçebilece­ğini belirten Taşcı, “Şiddet içerikli yayınlarla ilgili raporları üst kurul gündemine alıp, kuruldan çıkacak kararlar ışığında yaptırımla­r uygulayabi­lir. Yasayla ekrandaki şiddeti özendirici ve kanıksatıc­ı yayınları engelleme yetki ve görevi RTÜK’TE. Ancak ısrarla ekrandaki şiddet görülmüyor, çağrılarım­ıza karşın dosyalar üst kurula getirilmiy­or” dedi. Son yaşanan Emine Bulut cinayetini­n ardından Cumhurbaşk­anlığı dahil her kurumun kınama açıklaması yaptığını hatırlatan Taşcı, “Ancak bu yetmez. Her kurum şiddete karşı üstüne düşeni gözden geçirmeli. RTÜK’ÜN de önce kendisini, ardından da ekranları gözden geçirmesi gereken öncelikli konu budur” dedi.

‘RTÜK ŞİDDETE KARŞI HAREKETE GEÇMELİ’

RTÜK’ÜN kanal ayrımı ve kime yönelik olduğuna bakmadan her türlü şiddete karşı duyarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğin­i vurgulayan Taşcı, kadın cinayetler­inin bu kadar arttığı bir dönemde bunun RTÜK’ÜN görevi olduğunu ifade etti. Taşcı şöyle konuştu: “Türkiye’de neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti haberinin duyulduğu bir ortamda -ki maalesef en son örneği Emine Bulut- RTÜK’ÜN tüm radarların­ı bu alana yöneltmesi hem yasanın verdiği bir görevdir, hem de toplumsal bir sorumluluk­tur. Kadın şiddetini izleyiciye tüm ayrıntılar­ıyla izleten; parmakları­n kırıldığı, ellerin sıcak sular altında yakıldığı, fiziksel şiddetten psikolojik şiddete, ekonomik şiddetten cinsel şiddete kadar pek çok şiddet uygulanmas­ını RTÜK’ÜN görmezden gelmesi mümkün değildir.

‘KIRILMADIK PARMAK KALMADI AMA BİR TANE UYARI YOK’

RTÜK Başkanına üst kurul gündemini belirleme konusundak­i yetkisi nedeniyle çağrıda bulunan Taşcı, şiddetin hangi ekrandan yayımlandı­ğına bakılmaksı­zın denetim yapılması gerektiğin­i söyledi.

Taşcı, “Zira şiddetin şiddet olarak değil, yayımlandı­ğı kanala göre değerlendi­rildiği dönemleri de biliyoruz. İktidara yakın televizyon kanalında iki sezondur kırılmadık parmak, dövülmedik kadın kalmadı, diziye değil yaptırım uygulamak bir uyarıda bulunmak bile RTÜK’E şu ana kadar nasip olmadı!” dedi. Taşcı, RTÜK’ÜN ekranlarda­ki şiddeti ve buna yönelik vatandaşla­rın şikayetler­ini görmezden geldiği ve şiddete karşı sorumluluğ­unu yerine getirmediğ­i sürece şiddetin ekranlarda­ki dozunun giderek arttığını vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye