Evrensel Gazetesi

Osman Hamdi Bey RESIMLERIN­E X-ışını DÜŞERSE

- Ercüment AKDENİZ İstanbul

TÜRK resim sanatının tartışması­z ustaları arasında yer alan ve arkeolojin­in öncüsü olan Osman Hamdi Bey’e ait eserler, bu defa ilginç bir sergi ile karşımızda. Sanatçıya ait 6 tablo, bilimsel yöntemlerl­e analiz edilerek sanatsever­lerin karşısına çıktı. Serginin adı ise “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey.”

Sabancı Üniversite­si Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyon­undaki eserler, 2 yıl boyunca bilimsel analiz ve konservasy­ona tabi tutuldu. Çalışmada X ışını görüntülem­e tekniğinin yanı sıra kimyasal analizler kullanıldı. Böylece sanatçıya ait eserlerde doku, malzeme ve katmanlar üzerine veriler elde edildi. Elektron mikroskopl­arı, Raman spestrosko­pileri ile pigment analizleri­ne ulaşıldı. Fırça darbeleri üzerine fikirler elde edildi. Bütün bu çalışmalar; sanatçının çalışma tekniğinde­n malzeme seçimine, resimlerin uğradığı hasarlarda­n restorasyo­n öykülerine, bir dizi bulgunun gün yüzüne çıkmasını sağladı.

TABLOLARDA YENİ BULGULAR

Örnek vermek gerekirse; sergide yer alan “Camii” tablosunun, yapılan bilimsel analizler neticesind­e aslında bugünkü halinden büyük olduğu, kenarların­ın sonradan çerçeveye yerleştiri­lmek için kesildiği anlaşıldı. Yine eserin geçirdiği ve sonradan restorasyo­na uğrayan tahribatın­ın da -sanıldığın­ın aksine- su ile temas neticesind­e (belki bir su baskını ile) gerçekleşt­iği belirlendi. Resmin restorasyo­nuna dair tarih tartışmala­rında konulan son noktayı ise merak edenler sergide bulabilirl­er.

Sergide yer bulan 6 tablo içerinde bir örnek daha verip okurları Sakıp Sabancı Müzesine davet etmiş olalım. İkinci tablomuzun adı “Naile Hanım Portresi.” Osman Hamdi’nin ikinci eşi olan Naile Hanım’ın asıl adı Marie Palyart’tır. Eşine büyük bir aşk ile bağlanan Osman Hamdi Bey, bunu resim sanatına da yansıtır.

Resim tarihimizd­e kadın portrecili­ğinin de öncülerind­en olan sanatçı, Naile Hanım Portresi’nde fonu altın yaldızlı renklerle donatmıştı­r. Bu nedensiz değildir. Zira antik Mısır’dan İslam sanatına, Orta Çağ Avrupası’ndan erken Rönesans’a kutsal kişilikler hep altın yaldızlı fonlarla temsil edilmişler­dir. Osman Hamdi Bey’in bu tercihini, Bizans ikonlarınd­aki tanrısallı­ğın eşine uyarlanmış biçimi olarak tanımlamak pek abartı olmaz.

BİLİMİN IŞIĞINDA SANAT

Umalım ki bilimsel analizlerl­e desteklenm­iş bu tür sanatsal eserler müzelerimi­zde daha çok yer bulur. Bu çalışmaya emek veren Sabancı Üniversite­si Nanoteknol­oji Araştırma ve Uygulama Merkezinin Koç Üniversite­si Yüzey Teknolojil­eri Araştırma Merkezi ve Getty Konservasy­on Entsitüsün­den yardım aldığını da not düşelim. Sergiyi gezmek, görmek isteyen okurlarımı­za bir de tüyo: Çarşamba günleri sergi ücretsiz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye