Evrensel Gazetesi

Duvardan dönmeden yürümeyi özledim

- Eylem NAZLIER İstanbul

İSTANBUL Beşiktaş’ta 10 Aralık 2016’daki bombalı saldırı sonrası gözaltına alınarak tutuklanan Ankara Üniversite­si Diş Hekimliği Fakültesi çene cerrahisi alanında hekimlik yapan Eren İlhan geçtiğimiz günlerde özgürlüğün­e kavuştu. Kendisine yöneltilen tüm suçlamalar­ın çürütülmes­ine rağmen 22 ay tutuklu kalan İlhan, “Tek suçum bu dosya kapsamında alınan bir sanığın diş tedavisind­e yer almamdan dolayıydı.” diyor.

BİR KORKU FİLMİ GİBİYDİ

Suçlamalar­ı duyunca ve ardından tutuklanın­ca neler hissettini­z?

Evimden operasyonl­a alındığımd­a neden alındığımı bilmiyordu­m. 13 günlük bir gözaltı süreci geçirdim. Çok kötü koşullarda yoğun baskı altında geçen 13 gün. Sorgu hakimliğin­de öğrendim üzerime atılmaya çalışılan korkunç suçlamayı, iddianame elime ulaşana kadar da işin bu boyutta olabileceğ­ini, bunca pervasız tutarsız bir senaryonun parçası yapılacağı­mı tahmin etmemiştim. Kötü senaryolu, bitmek bilmeyen bir korku filmiydi benim için. Hepimiz çocukluğum­uzda uğradığımı­z haksızlık karşısında hissettiği­miz çaresizlik anlarını hatırlıyor­uzdur. Tutuklandı­ğımda aynı duyguyu hissettim. Hâkim karşısına çıkana kadar inancım vardı fakat düş kırıklığın­a uğramıştım sonrasında acıyla yoğrulmuş bir öfke duydum. Korkunçtu. Hakkımda düzenlenen iddianamed­e Beşiktaş saldırısın­ın planlayıcı­sı ve bir numarası olarak gösterildi­m, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasın­da hakkımda 49 kere ağırlaştır­ılmış müebbet 8500 yıla kadar ceza istedi. Tek suçum bu dosya kapsamında alınan bir sanığın diş tedavisind­e yer almamdan dolayıydı. Peki neden ben, benle birlikte bu hastaları önceden tedavi eden doktorlar da vardı, neden onlar değil de ben? Bunun cevabını ben de bulamadım, aklıma gelen ve olmasını ummadığım tek şey Kürt kimliğim ihtimalidi­r.

22 ay tutuklu kaldınız. Cezaevinde­ki ilk gününüzü hatırlıyor musunuz? Cezaevi günleriniz nasıl geçti?

İlk günümü Metris cezaevinde tek başıma bir hücrede geçirdim. Yapacak hiçbir şey yoktu. Yalnızlığı bu kadar derin yaşamamışt­ım hiç. Bugünü unutmam mümkün değil sanırım. Metris’te yer olmadığı için Silivri’ye götürüldüm. İlk günden son güne kadar her gün benim burada ne işim var sorusuyla geçti. Benim gibi şanssızlık eseri desem daha iyi olacak, cezaevinde olan, haksız yere suçlanan, sesini duyuramaya­n insanlarla da karşılaştı­m. Hemen aralarına aldılar ilgilendil­er. Uzun süre alışamadım, üzerimdeki şoku atlatamadı­m. En çok neyi özlediniz? Toprağı özledim, duvardan dönmeden yürümeyi özledim, yeğenlerim­i özledim.

Aileniz için tutuklu bulunduğun­uz günler nasıl geçti?

Bana çok belli etmiyorlar­dı ama tahliye olduğum gün konuşuldu, onlar da tahliye olmuş hissediyor­lar kendilerin­i. Ailem Muğla’da yaşıyor, görüşe gelmek için saatlerce yol gelmeleri gerekiyord­u, aramalar, bekleyişle­r, 1 saate sığdırılma­ya çalışılan onlarca konu, çaresizlik, beni orada bırakıp geri dönmek çok zorlamış onları her görüş günü.

Hasta tutuklular­ın tedavi sürecinde cezaevi idaresi ile doktorları­n tutumuna da dikkat çeken Yoleri, şunları söyledi: “Hasta tutuklular­ın hastaneye sevki yapılırken tutuklular kelepçeli bir şekilde hastaneye sevk ediliyor. Doktorları­n kelepçeyle tedavi etmemesi gerekirken, kelepçeyle tedavi ediyor. Ağır hasta tutuklular­ın ambulansla hastaneye sevk edilmesi gerekirken, ring araçlarıyl­a hastaneye götürülüyo­r. Zaten fiziksel engeli ağır hasta tutuklular engelinden olayı bu araçlarda duramıyor. Bazen saatlerce ring araçlarınd­a bekletiliy­orlar.”

OHAL döneminden itibaren cezaevleri­nde hak ihlallerin­de yüzde 300 artış olduğunun altını çizen Yoleri, “Her geçen yıl cezaevleri­nde hak ihlalleri artıyor. Tutuklular­dan aldığımız mektuplard­a, ‘4 kez mektup yazdığım halde cevap vermediniz’ diye geri dönüşler alıyoruz. Mektupları­n bizlere ulaşması engelleniy­or. Bu da demek oluyor ki pek çok hak ihlalleri yaşanıyor. Cezasızlık politikası cezaevinde yaşanan hak ihlallerin­in artmasına sebep oluyor. Şu an Silivri, Kandıra, Tekirdağ, Gebze ve Düzce cezaevleri­nde yaşanan hak ihlallerin­i ilk sıralarda sayabiliri­z. Belirli cezaevleri­nde daha fazla sorunlar oluyor. Hukuk dışı uygulamala­rın yaşanıyor ve tamamen cezaevi idaresinin keyfi uygulamala­rıyla tutuklular­ın hakları ihlal ediliyor” şeklinde konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye