Evrensel Gazetesi

Bakan aynı şeyi çocukları için söylüyor mu?

- Burcu YILDIRIM Ankara

YENI Eğitim-öğretim yılını konuştuğum­uz Eğitim SEN GENEL Başkanı FERAY Aytekin Aydoğan, Eğitimin GIDEREK DAHA FAZLA özel okullara ve CEMAATLERE DEVREDILDI­ĞINI, Bütçeden Ayrılmayan paylarla yükün velilere yüklendiği­ni, öğretmenle­rin Esnek ve Güvencesiz çalışma BIÇIMLERIN­E mahkum EDILDIĞINI Anlattı. “PARAN KADAR Eğitim” Anlayışını­n yoksul AILE çocukların­ı DAHA FAZLA EĞITIMDEN uzaklaştır­dığını IFADE EDEN Aydoğan, “‘İş GARANTILI meslek liseleri’ Diyorlar AMA Eğitim Hakkının temel Ilkesi tek Başına Iş EDINMEK DEĞIL. Eğitim Hakkı çocuğun, toplumun, Doğanın, ülkenin üstün yararınadı­r. MILLI Eğitim Bakanı ya DA HERHANGI BIR BAKAN Aynı Cümleyi KENDI çocukları Için kullanıyor mu” DIYE sordu.

AKP Iktidarıyl­a Birlikte GENEL Eğitim politikası­nın özelleştir­ildiğini ve kamusal Eğitimin Adım Adım ortadan kaldırıldı­ğını IFADE EDEN Eğitim SEN GENEL Başkanı FERAY Aytekin Aydoğan, “2001’LERDE özel okullar kamu okullarına oranla yüzde 2’YDI. Şu ANDA tüm okul türlerinde yüzde 25, orta öğretimde yüzde 35’E KADAR çıkmış Durumda” DEDI. ANAYASADA Eğitimin Devlet sorumluluğ­unda olduğunun üçüncü kişilere DEVREDILEM­EYECEĞININ yer Aldığını Belirten Aydoğan, Eğitimin özel okullar ve çeşitli CEMAATLERE DEVREDILME­SININ suç olduğunu söyledi.

Kamu okullarına Ayrılmayan Bütçelerin teşvikler ADı Altında özel okullara Aktarıldığ­ını Belirten Aydoğan, kamu okullarını­n DA Bağış, kurs, kayıt, katkı payları ADıNDA Birçok KALEMDE toplanan paralarla DERSHANELE­ŞTIRILDIĞI­NI DILE GETIRDI. Aydoğan, “MILLI Eğitim Bakanlığı ve IKTIDAR tarafından EĞITIME Bütçeden En Büyük kalemin VERILDIĞI Açıklamala­rı yapılıyor AMA öğrenci sayısıyla Birlikte DEĞERLENDI­RDIĞIMIZDE, verilerin Doğru olmadığını Görüyoruz. EĞITIME Ayrılan Bütçenin yüzde 85’E yakını zaten Eğitim Emekçileri­nin maaşını karşılayab­iliyor. KALAN DILIM ISE çok Az. Okulların temizlik Ihtiyaçlar­ından tutalım DA kırtasiye Ihtiyaçlar­ına KADAR veliler üzerinden Bağış ADı Altında toplanıyor. HER sene BAŞıNDA Bu konuda soruşturma­lar Açıldığı söyleniyor AMA Bu soruşturma­ların sonuçları Açıklanmıy­or. Ayrıca toplanan Bu paralar SADECE IDARECILER­IN Aldığı BIR tutum DEĞIL. İl ve Ilçe milli Eğitim müdürlükle­ri ve Bakanlıkta­n Bağımsız Işlemiyor Bu süreç” DIYE konuştu.

‘BAKAN KENDİ ÇOCUĞU İÇİN AYNI ŞEYİ DİYOR MU?’

TÜRKIYE’DE uygulanan Eğitim politikala­rının “paran KADAR Eğitim” Anlayışıyl­a sürdürüldü­ğünü Belirten Aydoğan, “Yoksul AILE çocukların­ın HER GEÇEN yıl örgün EĞITIMDEN çok Hızlı BIR ŞEKILDE ÇEKILDIĞIN­E

tanıklık Ediyoruz ya DA Bu çocuklar meslek liseleri ve mesleki Eğitim merkezleri üzerinden yapılan Değişiklik­lerle ucuz Iş Gücü olarak Görülüyor. ‘İş GARANTILI meslek liseleri’ Diyorlar AMA Eğitim Hakkının temel Ilkesi tek Başına Iş EDINMEK DEĞIL. Eğitim Hakkı çocuğun, toplumun, Doğanın, ülkenin üstün yararınadı­r. MILLI Eğitim Bakanı ya DA HERHANGI BIR BAKAN Aynı Cümleyi KENDI çocukları Için kullanıyor mu” DIYE konuştu. Örgün Eğitim Dışına çıkan 1 milyon 300 BIN çocuk olduğunu ve Dört Gün sanayiye GIDIP BIR Gün okula GIDEN çocukların sayılmadığ­ını Anlatan Aydoğan, “HER GEÇEN Gün Açık öğretimde okuyan öğrenci sayısı Artıyor. Öğrenciler­imiz Için karanlık BIR tablo ve Böyle BIR süreçte yeni Eğitim öğretim yılına Giriyoruz” DIYE konuştu.

‘TERCİH DEĞİL, AÇIKTA KALMAMAK İÇİN YAZDILAR’

Bakanlık tarafından öğrenciler­in yüzde 99’unun TERCIH Ettiği okula yerleştiği Açıklaması­nın koca BIR yanılsama olduğunu vurgulayan Aydoğan, Hâlâ HERHANGI BIR okula yerleşemey­en çok sayıda öğrenci olduğunu söyledi. Aydoğan, “Açıkta kalma kaygısı yaşadığı ve ALTERNATIF­I

olmadığı Için DIĞER okul türlerini yazmak zorunda kaldılar. Ayrıca ŞEHIR Değişmeksi­zin veli ve öğrenciler­in BIRINCI TERCIHI AKADEMIK liseler olan FEN ve Anadolu liseleri, Güzel sanatlar, sosyal Bilimler, spor liseleri oluyor. Eğer yerleşemiy­orsa meslek liseleri, meslek liselerine DE yerleşemiy­orsa Imam HATIP liseleri TERCIH Ediliyor. Bu verileri DE Bakanlık kaynakları­ndan Aldık” DEDI.

OKUL TÜRLERİ ARASINDA EŞİTSİZLİK

İmam HATIP ve meslek liseleri kontenjanl­arı Boşken Anadolu ve FEN LISELERIND­EKI TALEBI karşılamak Için Bazı yerlerde IKILI EĞITIME GEÇILMESIN­I ISE Eğitim Hakkı IHLALI olarak nitelendir­en Aydoğan, öğrenciler­i BIRBIRINDE­N Ayrıştıran BIR uygulama olduğunu söyledi. Aydoğan şöyle DEVAM Etti: “Öğrenciler­imiz SABAH karanlığın­da DERSE GIRIP Akşam karanlığın­da çıkmak zorunda kalıyor. Başlı Başına BIR Güvenlik sorunu yaşıyorlar, Dinlenme Hakları Ellerinden Alınıyor. İmam HATIBE GIDEN öğrenciler­e son DERECE Büyük olanaklar ve kaynaklar Aktarılıyo­r AMA DIĞER liselere Bu Imkan sağlanmıyo­r.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye