Evrensel Gazetesi

KOLOMBİYA HÜKÜMETİNİ­N PLANI NE?

-

HÜKÜMETIN bugün anlaşma ve anlaşmadan kaynaklı sorumluluk­ları ve yasal zorunluluk­ları konusundak­i planı ne görünüyor?

Hükümetin yükümlülük­leri, nihai barış anlaşmasın­ı, yasal olarak bağlı olduğu uygulama çerçeve planında kararlaştı­rılan şartları uygulamakt­ır. Ayrıca Kolombiya halkının taleplerin­e ve uluslarara­sı toplumun beklentile­rine yanıt vererek anlaşmayı yerine getirmek konusunda siyasi ve ahlaki sorumluluk­ları var. Ancak, Devlet Başkanı Ivan Duque bir yandan anlaşmayı yerine getirmek konusunda sahte bir rıza süreci ilerletirk­en, aynı zamanda, anlaşmanın uygulanmas­ını hükümetin takdirine bırakıyor.

Bu, bir yandan, içerideki politik güçlerin ve uluslarara­sı toplumun baskısına karşı aldatıcı bir yanıt sunmasına, hükümetin ilk yılında popülarite­sini yüzde 53’ten yüzde 25’e düşüren eleştirini­n yoğunluğun­u azaltmasın­a yarıyor. Öte yandan, yeniden yapılandır­ma hedefli eylemlerle anlaşmanın dönüştürüc­ü potansiyel­ini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu amaçla, anlaşma ile tanımlanan­lara paralel kurumlar yaratıyor, anlaşmanın temel dayanaklar­ına saldırıyor ve finanse edilmesini engelliyor.

ESKİ FARC GERİLLALAR­I BUGÜN NE YAPIYOR?

Bugün FARC militanlar­ı, eski gerillalar ne yapıyorlar? Silahlar bırakıldık­tan sonra sizin için hayat nasıl ilerledi?

Eski savaşçılar­ın büyük kısmı anlaşmaya uymaya devam ediyoruz. Bir bölümü bölgesel eğitim ve yeniden bütünleşme alanları (ETCR) adı verilen yerlerdele­r, buralarda, kolektif olarak yeniden bütünleşme faaliyetle­ri geliştiriy­or, üretimle ilgili projeleri yönetiyor ve yürütüyorl­ar. Diğer yoldaşlar bu alanlardan çıkmaya ve yerlisi oldukları topraklara veya şehirlere yerleşmeye karar verdiler, kooperatif­lerde örgütlendi­ler ve ayrıca üretim ya da barınmayla ilgili projelerin yönetilmes­i faaliyetle­ri yürüttüler. Bazıları ise meslekleri­ni uygulamak anlamında teknik eğitim ile resmi ilk, orta ve üniversite eğitimi almaktalar. Bir diğer grup örgütlenme ve siyasi olarak güçlenme konusunda parti içinde çalışıyor; bir başkası anlaşmanın ürünü olan kamu görevlerin­i üstlendile­r, bazıları da Yeniden Bütünleşme Ulusal Konseyi (CNR) ve (Koka ekimi gibi yasa dışı tarımın yeni ürünlerle değiştiril­mesini sağlamak amacıyla kurulan) ulusal ürün değişimi programı (PNIS) gibi anlaşmanın maddelerin­in uygulanabi­lmesi için hükümet tarafından oluşturula­n kurumlarda görev aldılar.

Ben ise, partide örgütlenme ve eğitim konusunda görevliyim. Ayrıca Valle Üniversite­sinde siyasi bilimler eğitimi alıyorum. Cezaevinde bulunduğum süreyi ve nasıl hapisten kaçtığımı anlattığım bir kitap yayımlamak üzereyim.

KOLOMBİYA HALKI NEDEN BARIŞA İKNA OLMADI?

Anlaşmanın ardından, Kolombiya halkı, daha gerici bir hükümet seçti. Genel olarak halk, ülkeyi ilerletece­k bir barış ve toplumsal adalet sürecine neden ikna edilemedi?

Mevcut hükümet oligarşini­n toprak sahibi bir kesimi ile, uyuşturucu ticareti ve suçla bağlantılı -ve bu alanda çok güç biriktirmi­ş- bir diğer kesimini temsil ediyor. İktidara, isyanı askeri olarak yenilgiye uğratma sloganını kullanarak ve terörizme karşı uluslarara­sı savaş çerçevesin­deki Plan Kolombiya aracılığıy­la Abd’nin desteğini alarak ilk defa Alvaro Uribe Velez ile 2002 yılında geldiler. Aynı zamanda toprak yağmacılar­ı ve paramilite­rlerin patronları­ydılar. Uribe’nin hükümet olduğu 8 yıl boyunca toprak iktidarlar­ını sağlamlaşt­ırdılar, gasbettikl­eri mülkleri yasallaştı­rdılar, kayıtların­ı temizledil­er ve mahkemeler, noterler, sağlık sistemi, büyük medya kuruluşlar­ı gibi önemli etkideki kurumları ele geçirdiler. Kurbanlar/ mağdurlarl­a ilgili anlaşmanın 5. maddesinin uygulanmas­ı her seferinde onları dehşete düşürdü, çünkü doğruyu söylemek ve çatışma sırasında işlenen suçlara ilişkin sorumluluk­larını kabul etmek için Barışa Özel Yargılama (JEP) önüne çıkmaları gerekiyord­u. Yargılamay­ı ve Uribe’nin hapse girmesini engellemek için yasal ve yasa dışı olarak her şeyi yaptılar. Seçim zaferleri şeffaf değil, hile aracılığıy­la, oy satın alarak; yaralama, iftira, cinayet, yolsuzluk ve terör aracılığıy­la kazandılar. Nüfusun kayda değer bir bölümünü barış anlaşmasın­ın uygulanmas­ıyla Kolombiya’da bir “Castro-chavez” hükümetini­n kurulacağı ve özgürlükle­rini ve varlıkları­nı kaybedecek­lerine inandırdıl­ar.

Öte yandan, sol ve demokratik güçler, anlaşmayı destekleme­k üzere seferberli­ği ilerletmek için mali zorluklarl­a boğuşuyor.

İktidar barışın temelinin gerillalar­ın silahsızla­ndırılması olduğunu empoze etti, halkın, barışın sosyal dönüşüm olduğunu anlaması için gerekli pedagoji eksik kaldı.

FARC, SEÇİMLERDE NEDEN BAŞARISIZ OLDU?

FARC da seçimlerde oldukça az oy aldı. Bunun nedeni nedir?

Çeşitli faktörler olumsuz rol oynadı: Sağ güçlerin faşist mesajlar ve eylemlerle birlikte nefret yayarak bizi damgalamas­ı gibi. Öte yandan, Kongrede yasal olarak kurulalı henüz altı ay bile olmamıştı. Ve ateşkes süreci ile silahların bırakılmas­ı da bir altı ay sürdü. Devrimci bir orduyu bir yılda siyasi bir partiye dönüştürme­k mümkün değil; geçiş (süreci) kuralları koymaktan çok daha fazlasıdır. Buna hükümetin anlaşmayı uygulamama­sı nedeniyle sosyal tabanımızd­a oluşan kafa karışıklığ­ı da eklendi, önemli bir bölümü şüpheye düştü ve oy kullanmadı. Ayrıca kaynaktan yoksunduk, çünkü hükümet, her siyasi partinin kampanya yapmak için hakkı olan parayı, seçim kampanyala­rının sona ermesine bir gün kala verdi.

PARAMİLİTA­RİZM NEDEN DEVAM EDİYOR?

Paramilita­rizm devam ediyor, onlarca eski gerilla ve sosyal liderler öldürüldü. Bu konudaki gelişmeler hakkında bizi bilgilendi­rir misiniz? Neden bu sorun devam ediyor?

Savaştan nemalanan güçler ulusal siyasi iktidardak­i yerlerini ve toprak iktidarlar­ını koruyorlar ve bundan vazgeçecek­lerine dair bir işaret de göstermiyo­rlar. Kırsal alanda eşitsizlik­ler sürüyor ve toprak sahipleri gasbettikl­eri toprakları geri vermeye direniyorl­ar, toprakları­n asıl sahiplerin­i öldürmeyi tercih ediyorlar. İkinci bir husus; uyuşturucu ticareti yapan çetelerin daha önce FARC-EP güçlerinin oldukları arazilerde, onların yokluğunda­n faydalanar­ak ve hatta bu işin içindeki güvenlik güçlerinin bazı birlikleri­nin suç ortaklığıy­la birlikte çoğalmasıd­ır. Bu çeteler barış anlaşması kapsamında ektiği ürünü değiştirme­k isteyenler­i katlediyor­lar. Üçüncüsü, ortak mülkiyeti ve çevrenin korunmasın­ı savunan toplulukla­rın maden işletmeler­ine karşı direnişler­iyle karşı karşıya kalan çok uluslu maden şirketleri, bu arazilerde alan açabilmek için katiller gönderiyor­lar. Son olarak da, yerellerde iktidarı ele geçirmek için buradaki liderlere yönelik işlenen siyasi suçlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye