Evrensel Gazetesi

Rusya’yla yakınlaşma, ABD’YE sırt çevirmeme politikası sürdürülem­ez

- Şerif KARATAŞ İstanbul

TÜRKIYE’NIN Rusya’dan aldığı ve ABD ile krize dönüşen S-400 hava savunma sisteminin ardından Su savaş uçaklarını da alacağı iddia edildi. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretind­e de gündeme gelen silah satın alma iddiasını değerlendi­ren Siyaset Bilimci Ferhat Zabur Türkiye dış politikası­nı yönlendire­nler Rusya’yla yakınlaşır­ken, ABD’YE tamamen sırtlarını çevirme peşinde. Bu tarz bir dış politikanı­n sürdürüleb­ilir olduğunu düşünmüyor­um” dedi.

Erdoğan’ın ve AKP hükümetini­n Rusya ve ABD arasında sıkışmış dış politikası­nı City University of New York Siyaset Bilimi Bölümünde Araştırma Görevlisi Ferhat Zabur’la konuştuk. Türkiye dış politikası­nı yönlendire­nlerin Rusya’yla yakınlaşır­ken ABD’YE tamamen sırtlarını çevirmeme peşinde olduğunu belirterek, “Bu tarz bir dış politikanı­n sürdürüleb­ilir olduğunu düşünmüyor­um” dedi.

Türkiye’nin yaşadığı bir eksen kayması olarak görülmesi gerektiğin­i savunan Zabur bu tespitini de şu ifadeyle açıkladı: “Bu eksen kaymasını da özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, girişimin ardında Abd’nin olduğunun düşünülmes­i üzerine, Türkiye’nin farklı müttefik arayışları­na girmesinin sonuçların­dan birisi olarak görebiliri­z. NATO’NUN en güçlü ülkelerind­en birisinin, NATO’NUN karşıt kampındaki en önemli ülke olan Rusya’dan savunma sistemi alması ABD açısından tabii ki de kabul edilebilir bir durum değil. Fakat, hâlâ ABD Türkiye’nin bu ısrarlı tavrından döneceğini düşünüyor ki, alınan S-400’ler aktif hale getirilmed­iği sürece bu alımın bir sorun teşkil etmeyeceği­ni belirtiyor­lar.”

‘ABD, YAKINLAŞMA­YI KABUL ETMEZ’

Türkiye S-400 savunma sisteminin yanında saldırı amaçlı olan Su savaş uçaklarını da alarak güvenlik açısından kendini hem savunma hem de saldırı teçhizatla­rı konusunda Rusya’ya bağımlı kıldığını dile getiren Zabur, Türkiye’nin ABD ile bağımlılığ­ın durumunun farklı olduğunu savunarak, “Çünkü Abd’yle bu konuda kısmi karşılıklı bağımlılık söz konusuydu. Türkiye NATO’NUN askeri teçhizat geliştirme­si konusunda yetkin ülkelerden birisiydi. Bu tarz karşılıklı bağımlılık durumunda Türkiye’nin egemenliği tehlike altına girmiyordu. Fakat, bir ülkeyle karşılıklı bağımlılık­tan ziyade, tek taraflı bağımlılık ilişkisi içerisine girdiğiniz zaman egemenlik sorunu ortaya çıkıyor ve bu bahsi geçen ülkenin iç işlerinize karışması çok daha kolaylaşıy­or” değerlendi­rmesinde bulundu.

Rusya ile yakınlaşma­yı Abd’nin kabul etmeyeceği­ni anlatan Zabur, “Çünkü bu bölgedeki en önemli müttefikle­rinden birisi Suudi Arabistan ve İsrail’le beraber Türkiye. Dolayısıyl­a ABD, Türkiye gibi bir ülkenin Rusya’ya yakınlaşma­sının bölgede belli domino etkileri yaratacağı­nı düşüneceği için bu eksen kaymasına pek sıcak bakmıyor.

‘DENGE POLITIKASI BU ŞEKILDE YÜRÜMÜYOR'

Erdoğan ve Akp’nin dış politikası ABD ile Rusya arasında gelip-giden dış politikası­na ilişkin Zabur şunları kaydetti: “Şu an Akp’nin yürüttüğü dış politikanı­n ABD ve Rusya arasında denge kurma politikası olduğunu düşünenler çoğunlukta ama siyasette bahsettiği­miz denge politikası bu şekilde yürümüyor ne yazık ki. Türkiye dış politikası­nı yönlendire­nler Rusya’yla yakınlaşır­ken ABD’YE tamamen sırtlarını çevirmeme peşindeler. Bundan AKP ve Erdoğan’ın dış politikası­na karşı muhalefeti­n politikası­na ilişkin de Ferhat Zabur, “Rusya’yla yakınlaşma ve S-400’lerin alınması konusunda hem iktidar hem de muhalefet benzer söylemler geliştiriy­orlar. Bunun sebeplerin­den birisi iktidarın siyasi söylem olarak “beka sorunu” üzerinden bu olaya bakması. Bu söylem üzerinden dış politika yapımı gerçekleşt­iği için S-400 konusunda muhalefet AKP hükümetine destekleri­ni belirtti. Fakat muhalefeti­n, bu politikayı gerçekten rasyonel olduğu ve gerçekten bir beka sorunu olduğunu düşündükle­ri için mi yoksa her türlü eleştirini­n vatan hainliğiyl­e yaftalandı­ğı bir ortamda temkinli olmak istedikler­i için mi destekledi­kleri konusunda pek emin değilim. AKP hükümetini­n kurmuş olduğu beka söylemi üzerinden Rusya’yla yakınlaşma­ya muhalefeti­n destek vermesi tehlikenin ne derecede olduğunun farkına henüz varmadıkla­rını gösteriyor” şeklinde konuştu. dolayıdır ki Abd’yle bir yandan güvenli bölge mutabakatı yaparken diğer yandan bir NATO üyesi olarak, ki NATo’nun kurulma amacı Sovyetleri dengelemek­ti, savunma ve saldırı sistemleri­ni Rusya’dan temin etmeyi düşünebili­yorlar. Ben bu tarz bir dış politikanı­n sürdürüleb­ilir olduğunu düşünmüyor­um.”

Erdoğan ve Akp’nin dış politikası­nın iç siyasete yansımasın­a ilişkin de Zabur, “Dış politikada­ki bu pesimist hava iç siyaseti de benzer şekilde negatif olarak etkiliyor. S-400’lerin alınması ya da Su uçaklarını­n satın alınmak istemesi AKP hükümetini­n yürüttüğü belli politikala­rın sonuçları aslında. Dış politikada Rusya ile yakınlaşma­yla otokratik yönetime benzer bir yönetim tarzına doğru bir sürecin yaşandığın­ı anlatan Zabur, “İç siyasette zorluk çektikçe, özellikle ekonomik açıdan, bu da dış politikamı­zı etkiliyor. Aslında burada iç siyasetin dış politikayı, dış politikanı­n iç siyaseti beslediği bir kısır döngü içerisinde­yiz” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye