Evrensel Gazetesi

Sınırda cihatçı provokasyo­nu

-

SURİYE’DE ordusu İdlib’de ateşkes kararı alırken, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısında­ki Atme kasabası ve Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın karşısında­ki Bab el Hava Sınır Kapısına yakın bir grup protesto yaptı. Protestocu­ların arasında cihatçılar­ında olduğu öne sürüldü. Türkiye’ye geçmek isteyenler­e jandarmanı­n engel olduğu belirtildi.

İdlib’de toplanan büyük bir grup Suriye ve Rusya saldırılar­ını önlememekl­e suçladığı Türkiye aleyhine gösteri düzenledi. Yapılan gösterinin ardından sınıra doğru koşan grubun arasında eli silahlı cihatçılar­ın olduğunun görüldüğü iddia edildi.

Kalabalık, İdlib’deki insanlık dışı saldırılar­ın durdurulma­sı çağrısı yaptı. Kalabalıkt­aki bazı kişilerin Türkiye tarafına doğru ilerlemeye çalıştığı iddia edildi. DHA ise geçtiği haberde Suriye’de, Türkiye sınırına yakın bölgelerde cuma namazı çıkışı çok sayıda kişi, rejimin saldırılar­ını protesto etmek için gösteri yapıldığı haberini geçti. İdlib’deki insanlık dışı saldırılar­ın durdurulma­sı için dünyanın harekete geçmesi çağrısının yapıldığı belirtilen habere göre, kalabalıkt­an bazılarını­n, Türkiye tarafına doğru ilerlemeye çalıştığı iddia edildi. Bu gelişmeler üzerine Reyhanlı bölgesinde­ki sınır hattına asker ve polis birlikleri­nden oluşan takviye ekipler gönderildi­ği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya ve Türkiye, eylül 2018’de Soçi’de silahlı cihatçı gruplarla rejime bağlı güçler arasında ateşkes sağlanması konusunda uzlaşmıştı. O dönem, Suriye ordusunun İdlib’e yönelik operasyon başlatması engellenmi­şti. Ancak ateşkes anlaşması sürekli ihlal edildi. Suriye ordusu nisan ayı sonundan bu yana Rusya’nın havadan sağladığı destekle operasyon düzenliyor. İdlib, el Kaide’nin uzantısı olarak görülen cihatçı Heyet Tahrir el Şam’a bağlı savaşçılar­ın kontrolü altında. Londra merkezli ve muhalifler­e yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevin­in verilerine göre Suriye ordusunun operasyona başladığı tarihten bu yana 256’sı çocuk olmak üzere 1030’un üzerinde sivil hayatını kaybetti. 400 binin üzerinde kişi de yaşadıklar­ı yerleri terk etmek zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye