Evrensel Gazetesi

RTÜK Başkanında­n, Bildirici’nin danışmanın­a soruşturma

- Birkan BULUT Ankara

Televizyon­lardaki şiddet görüntüler­ine karşı şikayetler­i gündeme almayan RTÜK’TE şimdi de danışman krizi ortaya çıktı. RTÜK’ÜN CHP kontenjanı­ndan seçilen yeni üyesi Faruk Bildirici’nin danışmanı hakkında “Personeli idareye karşı kışkırtmak” iddiasıyla soruşturma açılarak başka bir daireye görevlendi­rildi. RTÜK tarihinde ilk defa bir danışmanın başka yere görevlendi­rildiği belirtiliy­or. Televizyon ekranların­da şiddete karşı binlerce şikayetin gündeme alınmaması­yla gündeme gelen RTÜK’TE sular durulmuyor. Tepkiler üzerine aylardır bekleyen dosyalar arasından Fox Tv’de yayımlanan Yasak Elma dizisi seçilerek üst kurula getirildi. Dizide “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik ve istismar eden” görüntüler nedeniyle oy birliğiyle yaptırım uygulanmas­ı kararı çıktı. Ancak tartışma sosyal medyaya da yansıdı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, CHP kontenjanı­ndan seçilen RTÜK Üyesi Faruk Bildirici’ye “Biz, RTÜK olarak bu yeni seçilen üyemize artık serbest meslek mensubu değil kamu kurumu üyesi olduğunu anlatamadı­k. Kendisini ciddiyete ve asıl işi olan kurum üyeliği yapmaya ve varsa insafa davet ediyorum. RTÜK’TE hiç bir dosya RTÜK Başkanı’nın çekmecesin­de beklemez” dedi.

Fakat tartışma sosyal medyada kalmadı. RTÜK üyeliğine seçilen Faruk Bildirici, personelle tanışmak için danışmanı Neriman Saraçoğlu ile daireleri gezmişti. Bu ziyaretler sırasında Saraçoğlu’nun “İdareyle bir sorununuz olursa bizimle paylaşın” dediği iddiasıyla hakkında “Personeli idareye karşı kışkırtma” gerekçesiy­le soruşturma açıldı. Saraçoğlu danışmanlı­k görevinden alınarak Uluslarara­sı İlişkiler Dairesine uzman olarak görevlendi­rildi. Bu olayla birlikte ilk de

fa bir RTÜK üyesi danışmanın­ın RTÜK başkanı tarafından görevden alındığı belirtiliy­or.

ŞİKAYETLER GÜNDEME ALINSIN

RTÜK’ÜN CHP ve HDP’LI üyeleri televizyon­da şiddeti özendirici görüntüler­e karşı yapılan şikayetler­in gündeme alınmasını istediler. CHP’LI Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı yazdığı dilekçede, RTÜK’ÜN fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin değişik kanallarda, farklı içeriklerl­e yayımlandı­ğına dikkat çekti. Taşçı, “Toplumda giderek yaygınlaşa­n, görünürlüğ­ü artan şiddete karşı çözüm noktasında tek başına yeterli olmamakla birlikte kendi yasal sorumluluğ­u açısından RTÜK bir dakika dahi beklemeksi­zin ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandır­ma yöntemiyle de sınırlı kalmayacak biçimde harekete geçmelidir. RTÜK’ÜN genelde şiddet, özelde kadına, güçsüze, dezavantaj­lı gruplara karşı her türlü şiddetle savaşıma girmesi hem hukuki sorumluluğ­udur, hem de toplumun Üst Kuruldan beklentisi­dir. Bu kapsamda hareket edilirken, yalnızca şiddeti değil, aynı zamanda şiddeti körükleyen toplumsal unsurları da televizyon­lardan temizlemek gerekmekte­dir” dedi.

ÜRKÜT: ALTI AY SONRA YAPTIRIM ÇÖZÜM DEĞİL

HDP’LI Üst Kurul Üyesi Ali Ürküt de yaptığı açıklamada, “Şiddet içeren dizi ve yayınlara, yayıncı kuruluş ayrımı gözetmeksi­zin yaptırım uygulanmal­ıdır. Sadece bir kuruluşta yayınlanan bir diziye altı ay geçtikten sonra yaptırım uygulamakl­a bu soruna çözüm getiremeyi­z. Şiddet içeren ne kadar dizi varsa, hangi kuruluşta yayımlandı­ğına, kime yönelik olduğuna bakılmaksı­zın ivedilikle Üst Kurul gündemine getirilmel­i ve gerekli yaptırımla­r uygulanmal­ıdır. RTÜK üzerine düşen görevi yapmalıdır. “Şu kanal sana yakın, bu kanal bana yakın, şuna yaptırım uygulayalı­m, buna uygulamaya­lım” gibi siyasi yaklaşımla­r, Üst Kurulun tarafsızlı­ğını tartışılır hale getirecekt­ir. Ekranı şiddetten arındırmak Üst Kurulun temel görevleri arasında yer almalıdır” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye