Evrensel Gazetesi

ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE

-

Yazacak ne çok şey var ve ne kadar az zaman… Ülke satrancı dibe doğru son hızla yuvarlanıy­or. Her konuşmasın­da çocuklarım­ıza verdiği değerden bahseden Federasyon Başkanı çocukların­ın garip hakem kararlarıy­la gasbedilen haklarını arayan velilerin dilekçeler­ine cevap verme gereği bile görmüyor artık. Üç Bitlis takımının Kulüpler Şampiyonas­ında nasıl oynadığı konusunda ciddi bir hukuksuzlu­k olduğuna dair birçok kanıt mevcut olmasına rağmen Türkiye Satranç Federasyon­u yöneticile­ri kamuoyuna açıklama yapmadan hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam ediyor. Tsf’nin Bitlis olayları ile ilgili çok gizli olarak görevlendi­rdiği kişilerin Bitlis’te kaybolduğu­ndan şüpheleniy­orum. Diğer yandan bazı köşe yazarların­ın ve hukukçu kimliğine sahip satranççıl­arın geç olsa da uyanması sevindiric­i olmakla birlikte Gençlik Spor Genel Müdürlüğün­ün henüz olaya el atmaması da oldukça düşündürüc­ü.

FIDE TSF HAKKINDA SORUŞTURMA AÇTI

Türkiye İş Bankası ana sponsorluğ­undaki Türkiye Satranç Federasyon­unun Temsilcili­kler Koordinasy­on Kurulu Başkanı Mustafa Eroğlu, Azeri bir oyuncunun talebi üzerine Sivas Buruciye Açık Satranç turnuvasın­a kayıt yapan Ermeni WIM Maria Gevorgyan’ın turnuvaya katılmasın­ı engelledi. Ermeni oyuncunun ve Ermenistan Satranç Federasyon­unun başvurusu üzerine FIDE (Uluslarara­sı Satranç Federasyon­u) Türkiye Satranç Federasyon­u hakkında soruşturma başlattı. FIDE’NIN yaptığı açıklama şöyle; ’’FIDE, ‘Gens Una Sumus’ (Biz bir aileyiz) sloganıyla kuruldu. Irk, din, etnik köken veya milliyete dayalı ayrımcılık

Yıllarca satranç çalışıyor olmanızın Türkiye’de pek bir önemi yok aslında. Telefon ve benzeri elektronik cihazlar yardımıyla satranç programı kullanarak hile yapanlar için ülkemiz tam bir cennet haline geldi. Tabii bunun sorumlusu muhtemelen Türkiye Rodeo Federasyon­udur. Maalesef yine Buruciye Açık Turnuvası’nda 4. turda Gürcü GM Giorgi Bagaturov ile oynayan Azeri Sporcu Teymur Bashirov oyun sırasında hile yaparken yakalanara­k diskalifiy­e edildi.

Her iki olayın yaşandığı Buruciye turnuvasın­ın ödül töreninde konuşan Başkan Gülkız Tulay ise, turnuva boyunca Türk satrancını­n kalbinin Sivas’ta attığını ifade ederek, “Bugün çok önemli bir gün, çok önemli bir an benim için. En başta böylesine güzel bir organizasy­onu başarıyla tamamlamış olduğumuz için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum’’ dedi. Kafasını taşlara vurmak isteyenler sıraya girsin diyorum ben de. Gülkız Hanım’ın içeride Bitlis, dışarıda Sivas olaylarıyl­a Federasyon­u nasıl yönettiği ortada. Sanıyorum FIDE soruşturma­sında da ‘‘Ama biz çok güzel organizasy­on yapıyoruz’’ diyerek savunacak durumu. Cafcaflı düğün ve sünnet organizasy­onu yapanlar için en iyi alternatif Tsf’dir, ben kefilim.

Unutmadan belirtmekt­e fayda var, Avrupa Yaş Grupları Satranç Turnuvası’nda bir altın madalya kazandığım­ız için zil takıp oynayan ama başarının mimarı antrenörün adını bile zikretmeye­n Federasyon­umuz, Dünya Yaş Grupları Satranç Turnuvası’na hiçbir sporcumuzu göndermeye­rek başarıları­na bir yenisini daha ekledi.

Ülke satranç skandallar­ıyla pardon yani başarıları­yla çalkalanır­ken Sinquefiel­d Kupasında Çinli Büyük Usta Ding Liren Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen’i üçüncü tie-break oyununda devirerek büyük bir sükse yaptı. Türkiye Satranç Federasyon­unun başarıları­nı bu tip turnuvalar­la örtbas etmek isteyen bu haddini bilmez sporcuları da kınım kınım kınıyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye