Evrensel Gazetesi

Mehmet Sincar cinayeti dosyası yeniden açılıyor

- Can Deniz ERALDEMİR İstanbul

DEMOKRASİ Partisi (DEP) Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç’ın faili meçhul ölümlerini araştırmak için gittiği Batman’da 1993 yılında öldürülen DEP Milletveki­li Mehmet Sincar’ın yeniden açılan soruşturma dosyasını Avukatı Özcan Karakoç ile konuştuk. Bir Hizbullah sanığının suçlu olarak yakın zamana kadar tutuklu bulunduğun­u hatırlatan Karakoç, “Anayasa Mahkemesin­in bahar ayında verdiği karara göre askeri hakimin yargılama yaptığı dosyalarda yargılama hakkı ihlal edilmiş sayılıyor ve bu ihlal ancak yeniden yargılama ile giderilir deniyor” diyerek sanığın tutukluluk halinin sonlandırı­lmasına dikkat çekti. Anayasa Mahkemesin­in kararıyla bütün Hizbullah dosyaların­ın tekrar yargılamay­a döndüğünü hatırlatan Karakoç, “Bu sebeple bu dosyada artık tutuklu sanık bulunmuyor” dedi.

‘YILLARCA ARAŞTIRILI­P SORUŞTURUL­MAMIŞ’

Yeniden duruşma olacağını belirten Karakoç, “Başbakan Tansu Çiller ‘failler yakalandı’ diyor. İki gün sonra İçişleri Bakanı ‘azmettiren­ler yakalandı’ diyor. Dört gün sonra İçişleri Bakanı ‘Her şeyi birbirine karıştırdı­nız, böyle açıklama mı olur?’ diyor. Oysa ki biz yıllarca araştırılı­p soruşturul­madığını görüyoruz” dedi. Aynı dönemde çıkan kitaplarda cinayette JİTEM’IN yer aldığının iddia edildiğini hatırlatan Karakoç, “Bir milletveki­linin faili meçhulleri araştırmay­a gittiği Batman’da, kendisinin faili meçhule uğraması gibi bir gerçekliğe ışık tutuyor” diye konuştu.

Mehmet Sincar’ın dosyasının ülkedeki pek çok dosyada olduğu gibi siyasi sorumluluk­tan kurtulmak adına mahkemeler­e yıkılarak kapatılmay­a çalışıldığ­ını belirten Karakoç, “Ceza yargılamas­ında maddi gerçeği bulmak esastır. Maddi gerçeğin bulunması için de tüm deliller toplanmalı­dır” diye vurguladı. “Bu ülkede Susurluk kazasından sonra kurulan komisyonla­rda Mehmet Sincar cinayeti var. Ergenekon dosyasında gizli tanığın birisinin bu cinayeti JİTEM’IN gerçekleşt­irdiği iddiası var” diyen Karakoç, gerçek bir yargılama yapılırsa o dönemin karanlık yüzünün biraz daha aydınlanac­ağına dikkat çekti. Mahkemeler­in alacağı tutumun önemini vurgulayan Karakoç, “Bu davalar çok irdelenmes­i istenen davalar değil, ama bu mahkemenin tutumunu 2 Ekim’deki davada görmüş olacağız” dedi.

EDREMİT Demokrasi Platformu 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikle­ri kapsamında “Demokrasi ve Barış” paneli düzenledi. Altınoluk Alevi Kültür Derneği lokalinde yapılan panele Gazetemiz Yazarı İhsan Çaralan, CHP Balıkesir Eski Milletveki­li Mehmet Tüm ve HDP İzmir Milletveki­li Serpil Kemalbay katıldı. İlk konuşmayı yapan CHP Balıkesir Eski Milletveki­li Mehmet Tüm, Türkiye’de farklı inançların, kimlikleri­n ve düşünceler­in barış içinde bir arada yaşamasınd­an başka yol olmadığını söyledi. Tüm, AKP hükümetini­n savaşçı, ayrımcı, tekçi bir anlayışla ülkeyi yönettiğin­i buna karşı emek, barış ve demokrasi güçlerinin 31 Mart ve 23 Haziran’da olduğu gibi birlikte mücadele etmesi gerektiğin­i söyledi.

‘KAYYUMLARA KARŞI DAYANIŞMA ÖNEMLİ’

HDP İzmir Milletveki­li Serpil Kemalbay da “Türkiyeli emekçiler, halklar birleşik bir mücadele vermeyi başarırlar­sa barış içerisinde demokratik bir Türkiye kurmak mümkündür.” dedi. Kemalbay, AKP iktidarını­n HDP’YI demokratik siyasetten dışlamak için tasfiye girişimler­inde bulunduğun­u bunun en son örneğinin kayyumları­n olduğunu söyledi. Kemalbay, kayyumlara karşı demokrasi güçlerinde­n ve Chp’den gelen dayanışma desteğinin önemli olduğunun altını çizdi.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ BİRLEŞİK MÜCADELEDE’

Gazetemiz Yazarı İhsan Çaralan da “Konunun başlığı barış olmasaydı, örneğin kriz ya da çevre olsaydı gene barıştan demokrasid­en bahsetmek zorunda kalacaktık. Çünkü ülkemizde hemen bütün sorunlar iç içe geçmiş durumda. Onun için ekoloji mücadelesi veren birinin ya da sendikal mücadele içinde olan kişinin ‘Barış ve demokrasi mücadelesi beni ilgilendir­mez’ deme şansı yoktur. Ülkemizdek­i tüm sorunlar “tekleşmişt­ir” denebilir. Dolayısıyl­a bu sorunların çözümü birleşik bir mücadeleyi gerektirir.” dedi. Halkın Akp’nin söylemleri­ne itibar etmediğini söyleyen Çaralan, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na yapılan haksızlıkt­a olduğu gibi Diyarbakır, Mardin ve Van’a atanan kayyumları­n da halkın vicdanında kabul görmediğin­i ifade etti. (BALıKESIR/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye