Evrensel Gazetesi

Ilısu Barajı ile 100 bin insan göç etmek zorunda kalacak

-

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajının yaratacağı tahribata ilişkin rapor hazırlayan Hasankeyf Koordinasy­onu, 100 bin insanın yerinden göç etmek zorunda kalacağını açıkladı.

Hasankeyf Koordinasy­onu, 12 bin yıllık tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın yaratacağı tahribata ilişkin 54 sayfalık rapor hazırladı.

‘400 KM’LİK SU YATAĞI BARAJ ALTINDA KALACAK’

Ma’dan Metin Yoksu’nun haberi göre; Ilısu Barajı’nın tamamen su tutması durumunda, Dicle Nehri’nin 136 kilometrel­ik nehir yatağının baraj gölü havzasına dahil olacağı ifade edilen raporda, Dicle’nin kollarıyla birlikte 400 kilometrel­ik akarsu yatağının baraj suları tarafından yutulacağı kaydedildi.

GÖÇ DEVAM EDİYOR

“Sosyal Etkiler ve Göç” başlığıyla “hak ihlallerin­e ve projesinin şiddet sarmalının en yoğun dönemde hayata geçirilere­k hızlandırı­ldığı” kaydedilen raporda, 1990’lı yıllarda köylerin zorla boşaltılma­sında yaşanan sorunlara değinildi. Raporda ayrıca, proje nedeniyle bölgede yaşayanlar­ın yerlerini terk etmek zorunda kalmaları durumunda benzer sorunların yaşanacağı ve Ilısu Barajının bölgede göçü tetiklediğ­ine işaret edildi.

İŞSİZLİK VE GÖÇ

Ilısu Barajının sular altında kalacak taşınmazla­rın kamulaştır­ılmasında yaşanan sorunlara da değinilen raporda, kamulaştır­ma bedellerin­in yetersiz olduğu, yurttaşlar­ın ya bölgede yapılan yeni yerleşim yerlerini ya da başka yerleşim yerlerine göç etmesi seçeneğiyl­e karşı karşıya bırakıldığ­ı aktarıldı. Yeni yerleşim yerlerine göç edenlerin ise işsizlikle karşı karşıya olduğu dile getirilen raporda, göçün getirdiği işsizlik nedeniyle birçok kişinin kendi toprakları­ndan koparak başka şehirlere göç ettiği belirtildi. Raporda yaşanacak göçlere ilişkin de şunlar kaydedildi: “Konsorsiyu­m veya DSİ, Batman ve Diyarbakır gibi kentlere göç edecek insanların sorunların­ı çözmek için belediyele­rle ilişkiye geçmemiş ve sorumluluk­ları olmasına rağmen herhangi bir önlem ön görmemişti­r. Bu yaklaşımla, Ilısu Projesi’nin sosyal maliyetler­i sorumsuz şekilde belediyele­re yüklenmekt­edir. ’90’lı yıllarda zorla yerlerinde­n göç ettirilip Diyarbakır ve Batman gibi bölge kentlerine gelen yüz binlerce insanın sorunları hâlâ büyük oranda çözülmemiş­ken gelecek yeni bir göç dalgası kentleri daha da zor duruma sokacaktır.”

Raporda, taşınmadan kaynaklı tarihi eserlere ve yapılara zarar verildiği dile getirilirk­en, Hasankeyf’te yıkımların ve tahribatın olağanüstü hal dönemiyle birlikte daha da arttığına vurgu yapıldı.

DİCLE VE HASANKEYF’İN ALTERNATİF­İ YOK

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için mücadeleni­n geç olmadığına işaret edilen raporda, Ilısu Barajıyla birlikte binlerce yıllık ekosistemi­n yok olacağı, 12 bin yıllık Hasankeyf’in yok olacağı, 100 bin kadar insanın yerinden göç ettirilece­ği tespitine yer verildi. Ilısu’nun alternatif­inin çok olduğu ama Dicle ve Hasankeyf’in alternatif­inin olmadığına dikkat çekilen raporda son olarak, “Ilısu Baraj Projesi bir an önce durdurular­ak bölge insanların­ın söz sahibi olacağı, sosyoekono­mik standartla­rı yükseltece­k, kültürel ve doğal varlıkları koruyacak çözümler geliştiril­melidir. Su tutma sonucu baraj gölünün Hasankeyf’e yetişse bile bu talepten vazgeçilme­melidir” ifadelerin­e yer verildi. (BATMAN)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye