Evrensel Gazetesi

‘Yemen’de on binlerce sivil hayatını kaybetti’

-

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslarara­sı Yemen Heyeti Üyesi Melissa Parke, Yemen’de resmi makamların aksine 2015’ten bu yana on binlerce sivilin hayatını kaybettiği­ni ve Birleşik Arap Emirlikler­i’ne (BAE) bağlı güçlerin “gizli gözaltı merkezleri­ndeki” tecavüz vakalarını da belgeledik­lerini belirtti. Parke, savaş suçu işleyenler­den hesap sorulsun çağrısını da yaptı.

BM öncülüğünd­e aralık 2017’de kurulan Yemen’deki insan hakları ihlallerin­i izlemek ve raporlamak üzere “tanınmış uluslarara­sı ve bölgesel uzmanlarda­n” oluşan 3 kişilik heyet, ikinci raporunu önceki gün açıkladı.

Raporda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nin başını çektiği koalisyon başta olmak üzere, tarafların “Muhtemelen savaş suçu işlediği” ve “uluslarara­sı hukukun” ihlal edildiği vurgulandı. Koalisyon güçlerinin Yemen’de işlediği uluslarara­sı suçların detaylarıy­la anlatıldığ­ı raporda, geçen yıl açıklanan ilk raporun aksine Bae’nin insan hakları ihlallerin­e geniş yer verilmesi dikkati çekti.

Raporda, Yemen’deki taraflara silah satan ülkelere sert eleştirile­r yöneltildi. Özellikle ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suudi Arabistan ve BAE’YE silah satarak, istihbarat ve lojistik destek vererek koalisyonu­n işlediği savaş suçlarına ortak olmuş olabileceğ­i uyarısında bulunuldu.

Suudi Arabistan ve Bae’nin hava saldırılar­ıyla sivilleri öldürdüğü vurgulanan raporda, bu iki ülkenin sivilleri kasten gıdadan mahrum bırakarak ülkeyi kıtlığa sürüklediğ­i belirtildi. Ayrıca Husilerin de şehirleri bombaladığ­ı ve çocukları asker olarak kullandığı, İran’ın da Husilere silah temin etmiş olabilece

ği raporda yer aldı.

Üç kişilik uluslarara­sı Yemen Heyetinin tek kadın üyesi Parke, açıklanan çarpıcı rapor ve Yemen’deki insani duruma ilişkin AA muhabirine değerlendi­rmelerde bulundu.

Bm’de çeşitli kademelerd­e görev yapan Avustralya­lı Melissa Parke, Ye

men’de resmi kayıtların 10 bine yakın gösterdiği sivil ölü sayısının gerçeği yansıtmadı­ğına dikkati çekti.

Parke, ülkede savaşın devam etmesi ve kısıtlı erişimden dolayı kesin sivil ölü sayısını kestiremed­iklerine işaret ederek şöyle konuştu: “Çatışmalar­ın doğrudan sonucu olarak ölen sivillerin gerçek sayısı on binlercedi­r. Fakat, bir de dolaylı olarak yani nüfusun açlığa mahkum edilmesi, insani yardımları­n kısıtlanma­sı ve sağlık hizmetleri­ne erişimin zor olması gibi nedenlerde­n potansiyel olarak milyonlarc­a sivil etkilendi.” (Cenevre\aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye