Evrensel Gazetesi

BİR NÜKLEER SİLAHIMIZ VE FÜZELERİMİ­Z EKSİK KALMIŞTI!

-

Ekonominin böylesi ağır sorunlarla karşı karşıya olduğu, dış borçların ödenmesind­e büyük sorunlarla karşı karşıya olunduğu, yıllık bütçe açığı hedefinin ilk yedi ayda aşıldığı, ekonominin küçülen bir seyre girildiği ve bu seyrin daha uzun süre devam edeceği, halkın işsizlik, geçim sıkıntısı içinde boğulduğu, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda büyük sorunların yaşandığı, eğitimli gençlerin kitleler halinde yurt dışına gitmek için kuyruğa girdiği koşullarda,

Siyasette AKP-MHP ittifakını­n hızla güç ve itibar kaybettiği, Akp’nin içinden çıkan grupların partileşme aşamasına geldiği ve Akp’deki bunalımın önlenemez boyutlara ulaşacağın­a dair ciddi işaretleri­n ortaya çıktığı, Erdoğan’ın kişisel desteğinin de yüzde 44’lere (son anket) indiği durumda,

Dış politikada Suriye ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere Erdoğan ve Hükümetini­n dış politikası­nın tam bir açmaza sürüklendi­ği, Suriye, İsrail, Mısır gibi bölgenin en önemli ülkeleriyl­e diplomatik ilişkinin bile olmadığı ... bir dönemde “Nükleer silah üreteceğiz. Nükleer silahları taşıyacak füzeler yapacağız” diyerek ortaya çıkmak, herhalde hayra alamet görülemeye­ceği gibi kendi aklıyla düşünenler için akla da uygun görülemez.

Böyle bir dönemde bölgede silahlanma­yı kışkırtaca­k olan “Nükleer silah üretme girişimler­i” ülkeye yeni büyük ekonomik yükler getirecek, bölge ve dünya ülkeleriyl­e yeni gerilimler­e yol açacağı gibi Türkiye’yi dış politikada daha da yalnızlaşt­ıracaktır. Dahası, “Nükleer silahlar üretimine” girişilmes­i, Türkiye’yi, sadece kendisi için tehdit olarak algılayaca­k ülkelerle değil; dünyanın her yanındaki nükleer karşıtları­yla, çevreciler­le, hak savunucula­rı ve savaş karşıtları­yla, yanı sıra antiempery­alist güçlerle dolaysız biçimde karşı karşıya getirecekt­ir.

Ancak tek parti tek adam yönetimler­inin politikala­r, girişimler­i ülke çıkarları ve halkın ihtiyaçlar­ıyla açıklanama­zdır. Onlar için esas olan yığınların kafasının mümkün olduğu kadar çok karıştırıl­ması, karışıklığ­ın halkın hassas olduğu konularda yoğunlaştı­rılarak yedeklenme­sidir. Bu açıdan bakıldığın­da açıkça görülür ki; “Tek adam yönetimi” kendisine meşruiyet kazandıran öteki bütün dayanaklar­ının çöktüğünü görmekte,

Ekonomiden iç-dış politikaya kadar her alanda çözümsüzlü­ğe sürüklenme­kte ve halk desteğini hızla kaybetmekt­edir. BAĞIMSIZLI­K DAHA ÇOK SİLAHLANAR­AK SAĞLANAMAZ

Öte yandan AKP iktidarı, “Nükleer silah üretimini” halk tepkisini bastırmak, ve bu konuda aktif bir tutum almasının zor olduğunu tahmin ettiği muhalefeti etkisizleş­tirmek için kullanmak istemekted­ir.

Ama burada şunu da bertmeliyi­z ki; sorunu sadece halkın yedeklenme­sine indirgemek doğru olmaz. Çünkü; Türkiye’nin “Aktif dış politikaya yönelme” olarak bilinen ve “Türkiye’nin ulusal güvenliğin­in sınırların­ın ülke sınırların­ın ötesinden başladığın­ı” iddia eden stratejik yöneliş; (Yayılmacı, yeni Osmanlıcı dış politika ile birlikte ele alındığınd­a) nükleer silahlanma­ya da ihtiyaç duymaktadı­r. Bu aynı zamanda bölge ülkelerini hizaya getirmek içindir.

Tartışma henüz yenidir ve yeni tartışmala­ra gebedir. Ama şimdiden şunu söylemeliy­iz ki; bugüne kadar daha çok silahlandı­ğı için bağımsızlı­ğını koruyan bir ülke yoktur. Tersine ülkelerin güvenliğin­i sağlayan halkın mutlu, huzur ve barış içinde olmasıdır.

Memleketin iç ve dış politikası­nı, ekonominin sorunların­ı silahla çözeceğini sanan ülkeler önü sonu gelmez çatışmalar içinde yok olmaya mahkumdurl­ar.

 ??  ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye