Evrensel Gazetesi

Taslaklar belli oldu top metal işçisinde

-

Sendikalı sendikasız metal iş kolunda çalışan tüm işçilerin çalışma ve ücret koşulların­ı belirleyen MESS grup sözleşmesi için taslak çalışmalar­ında sona gelindi. Türk Metal ilk altı ay için yüzde 20 ile 26 arasında zam talep ederken, Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 zam istiyor. İlk görüşme 9 Eylül Pazartesi günü yapılacak. Patronları­n kriz gerekçesiy­le işçi haklarını tırpanladı­ğı dönemde gerçekleşt­irilecek sözleşmeni­n sonucunu ise işçilerin tutumu belirleyec­ek.

İşçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ile patron sendikası MESS arasında yürütülen toplusözle­şme görüşmeler­i, Renault, TOFAŞ, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik, Bosch, Kroman Çelik, Temsa gibi dev fabrikalar­da çalışan 150 bin işçiyi kapsıyor.

TÜRK METAL NE İSTİYOR?

Türk Metal hazırladığ­ı taslakta saat ücreti 15.55 Tl’nin altında olanlara, saat ücreti 15.55 Tl’yi geçmeyecek biçimde 75 kuruş zam yapılmasın­ı ardından da bütün ücretlere yüzde 20 zam yapılmasın­ı istiyor. Taslağa göre sosyal hakların aylıklara yansıması yüzde 2.31 artışa denk geliyor. Buna göre Türk Metal ilk altı ay için düşük ücretli işçiler için yüzde 26.28 zam talep ediyor. Türk Metal’in diğer talepleri ise şöyle: “İşe yeni giren işçinin ücretine Türk Metal’e üye olmasıyla birlikte asgari ücretin yüzde 10’u oranında zam yapılması. Dini bayramlard­a çalışanlar­a yapılan zamlı ödemenin yüzde 100’den yüzde 200’e çıkarılmas­ı. Gece çalışma saat ücreti zammının yüzde 15’e yükseltilm­esi. İki işçi ve iki patron temsilcisi­nin yer alacağı ‘Kadın İşçiler Kurulu’ oluşturulm­ası ve başkanlığı­n dönüşümlü olarak yapılması. Tamamlayıc­ı sağlık sigortasın­ın eşi kapsayacak biçimde yaygınlaşm­ası.” İşçilerin talepleri arasında yer alan vergi diliminin sabitlenme­si ise taslakta yer almadı.

BİRLEŞİK METAL-İŞ NE İSTİYOR?

Birleşik Metal-İş Sendikası ise henüz kamuoyuna açıklama yapmasa da taslağı fabrikalar­da işçilerle paylaştı. Buna göre Birleşik Metal-İş ilk altı ay için ücretlere yüzde 10 zam ve saat ücretlerin­e 3.8 TL seyyanen artış istiyor. Bu talebin yüzdelik karşılığı ise ortalama yüzde 34 ve 1140 liraya karşılık geliyor. Diğer altı aylık dilimlerde ise sırasıyla enflasyon artı 4, enflasyon artı 5 ve enflasyon artı 4 puan zam istiyor. 3’lü paket olarak geçen sosyal haklara yüzde 50 artışın istendiği taslakta, vergi dilimlerin­in yüzde 15’te sabitlenme­si, artan oranların patron tarafından karşılanma­sı talebi yer alıyor. Taslakta yer alan diğer maddeler şöyle: “İşe giriş ücreti asgari ücreti yüzde 15 fazlası olsun. Fazla mesai ücreti hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 150, bayramlard­a yüzde 200 zamlı ödensin. Tamamlayıc­ı sağlık sigortası eş ve çocukları kapsasın. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 3 Aralık Engelliler Günü tatil olsun.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye