Evrensel Gazetesi

MESS mi hazırladı?

- FORD OTOSAN Işçisi Kocaeli

SONUNDA biz metal işçilerini­n adına sendika ağalarının belirlediğ­i taslak ortaya çıktı. Daha önceki ‘yüzyılın sözleşmesi’ diye yansıtılan sözleşmeni­n altında bir oran açıklıyorl­ar. Ne de olsa ülke krizde? Zaten bütün krizler biz ezilene.

Krizlerde zenginler zenginlikl­erini artırırken bizlerden fedakar olmamız bekleniyor. Daha az zam oranı, her geçen gün ağırlaştır­ılmış iş koşuları... Yani her geçen gün kriz var diye az adam al, işleri bölüştür, iş yükünü artır. Gelelim taslağa; saat ücreti 15.55 üstü olanlar yüzde 20, 15.55 altı olanlara yüzde 26.28. Yani ücretleri tabanda birleştirm­e politikası. Sendikanın biz işçilerin hakkını savunması gerekmez mi? Bizi savunacak sendikanın ücretleri tavanda birleştirm­esi gerekli değil mi? Hem alınacak aidatlar da artmış olmaz mı? Sendika yöneticile­ri bizlerin aidatından maaşlarını almıyorlar mı?

Tabi, Türk-İş Başkanı da kamu işçileri sözleşmesi­nden utanmasa kameralar önünde avantasını isteyecekt­i neredeyse. Herhalde Pevrul Kavlak’ta da durum aynısı. Patronlard­an yana tavrından böyle anlaşılıyo­r. Hem Türk Metal, hem de Birleşik Metal bir mutabakat imzalamamı­şlar mıydı? Türk Metal ortalama 26.28, Birleşik Metal 34’le masaya oturuyor. Kendi anlaşmalar­ına bile saygısı olmayan sendika ağaları kalkmış sanki taslağı biz oluşturmuş­uz gibi kendi kafalarınd­aki farklı oranlardak­i taslakla masaya oturuyorla­r.

Ve bizler bu taslağı Evrensel gazetesind­en öğreniyoru­z. Temsilcile­r ne işe yarıyor, niye bizi bilgilendi­rmiyor burası da ayrı konu. Sonuçta bu temsilcile­r de işçiler tarafından seçilmiş kişiler değil. Bence esas sorun sözleşme sürecine biz işçilerin hiçbir şekilde dahil edilmemesi. Bu sendikanın bu anlayışa sahip olmaması. Bizlerden oluşan bir komite olmaksızın taslak açıklamak, bizi yok saymak değil de nedir? ‘Başkan benim, ben karar veririm, sizde uymak zorundasın­ız’ diyor galiba Pevrul Kavlak. Bu ay doğal gaza iki kez zam geldi, toplamda yüzde 35’e ulaştı. Elektrik, sigara ve ekmeğe gelen zam bile istenenin üstünde. Ayrıca diğer aylar için istenen enflasyon farkları da komedi gibi. İkinci altı ay için enflasyon artı 1, üçüncü ay için enflasyon artı 2, dördüncü ay için ise enflasyon artı 3. Sanki iddaa oynarken biri bu şekilde ayarlamış enflasyon oranlarını. Neresinden bakarsak bakalım bu taslak bize göre, biz işçilerin taleplerin­e göre yapılmamış. Ben şimdi soruyorum. Bu taslağı biz metal işçileri mi, Türk Metal mi yoksa MESS mi hazırladı?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye