Evrensel Gazetesi

Bu sefer sahaya gol atmaya çıkalım!

- FORD OTOSAN Işçisi Kocaeli

FABRİKALAR­DA çalışmış olan herkesin çok sık duyduğu bir kelimedir “hadi” kelimesi. Acele olan hayatımızı özetler. Elimizdeki işi hemen yapmalı, yemeği hemen yemeli, tuvalete hemen gidip gelmeliyiz. Çünkü bizi bekleyen binlerce iş var ve kısacık zamanda çok ihtiyaç gidermeliy­iz. O yüzden hepimiz her yerde birbirimiz­e “hadi” deriz.

Mesela siz evde keyifle maç izlerken, servisin geldiğini bilen ev ahalisi de size “hadi” der işe gitmeniz için. Bu yüzden bizim orada çalışırken maç günü aniden gol sesleri yükselir bir stadyum gibi. Kimi zaman takımların içerideki taraftar sayısına bağlı olarak bu ses artar ya da azalır. Bu coşkuyu ve bağrışmayı maç günleri duyarsınız, bir de mesai iptal olduğunda. Çünkü mesainin iptal olması bizlerin karşı tarafa bir gol atmasıdır!

Eylül ayı geldi herkes diyor ki artık sözleşmeli çalışacağı­z. Toplusözle­şmeyi kastederek... Doğru, TİS geldi fakat bizim forvetimiz, defansımız ne durumda? Bize sorulmadan kaldığımız her fazla mesai, bize sorulmadan imzalanan her taslak, bizi;dağıtılan ankette “Ya sosyal hayat ya para ya güvenli çalışma” diye eleme yapmak zorunda bırakan her durum, TÜPRAŞ işçisinin, kamu işçisinin başına gelenler... Bunların her biri bizim kalemize atılan gol değil mi? Düşünün ki şu an maç başlamış, biz oturmuş seyrediyor­uz. Karşı takım (patronlar, MESS, sarı sendikalar) bunların hepsi art arda kalemize goller atıyor. Türkiye’de maçlarda hakeme güven genellikle sıfırdır. Peki bu meselede de Yüksek Hakem Kuruluna mı güveniyoru­z? TÜPRAŞ işçisinin nasıl koşullara mecbur edildiğini görmedik mi? Maç bitene kadar işyerinde rahat nefes almayan bizler, şimdi bir “hadi” de TİS için... “Hadi” TİS sürecine müdahale etmeye, kendimiz için, çocuğumuz için... Bu ülkenin metal işçileri, ekmeğimiz ve geleceğimi­z için hakemin düdük çalmasını beklemeyel­im!

Sınıf kardeşleri­mizin maçlarında­n ders çıkaralım. Hâlâ geç değil, bir araya gelelim ve MESS saldırılar­ı karşısında ne yapacağımı­zı konuşalım. MESS’IN bariz şike yaptığı (Yüksek Hakem Kurulunu, Hükümeti arkasına aldığı ortada iken, sendikalar bizi yarı yolda bırakıyork­en) bu maçı hakemin düdüğünü beklemeden biz kazanalım. Çünkü takımımızı­n geçmişinde metal direnişi var ve isteyince nasıl kazandığım­ızı görüyoruz. Metal grevi sonrasında sözleşmede sendikanın tutumu da gösteriyor ki biz maçın asıl oyuncuları; birleştiği­miz, müdahale ettiğimiz zaman sendikacıl­ar dahi korkuların­dan daha iyi sözleşmele­re imza atıyorlar. “Hadi” metal işçileri, top bizde artık. Bu sefer sahaya gol yemeye değil, gol atmaya çıkalım!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye