Evrensel Gazetesi

İŞÇİNİN ONAYI OLMADAN GECE ÇALIŞMASI 7.5 SAATİ AŞAMAZ

-

SORU: Geceleri 12 saat çalışıyoru­m ve mesai ücretleri elden veriliyor. Acaba iş sözleşmesi­ni tek taraflı fesih edebilir miyim? CEVAP: İyi günler. Gece çalışması, işyerinin faaliyetin­in günün 24 saatinde kesintisiz sürdürülme­k zorunda kalındığı; faaliyetin en azından günün gündüz bölümünü aşıp gece de devam ettiği ve bu bakımdan da günlük çalışmanın vardiya adı altında ayrı işçi grupları oluşturulm­ası ve bir kısmı gündüz bir kısmı gece döneminde çalıştırıl­mak suretiyle yapıldığı işyerleri için söz konusudur. Bu açıdan günün 24 saati kesintisiz faaliyetin gerekmediğ­i işyerleri ve işlerde eğer zorunluluk yoksa genel kural olarak gece çalışması yapılmaz.

İş Kanunu’nun 69. maddesinde de bu düzenlemey­e açıkça yer verilmekte­dir. Ayrıca Kanun’un yine 69. maddesinde, “Gece işletmeler­inde ekonomik zorunluluk bulunmayan işyerlerin­de işçilerin gece çalışmasın­ı yasak etmek üzere yönetmelik­ler çıkarılabi­lir” hükmü de yer almaktadır. Dolayısıyl­a, eğer işyeriniz zaten bu kapsamda bir işyeri değilse, size gece çalıştırma­sı yaptırmama­lıdır.

Ancak, işyeriniz bu kapsamda bir işyeri değilse dahi işçilerin gece çalıştırıl­masının belirli kuralları bulunmakta­dır. Yine gece süresi ve gece çalışmalar­ını düzenleyen İş Kanunu’nun 69. maddesinin 3. fıkrasının amir hükmü gereği, “İşçilerin gece çalışmalar­ı yedi buçuk saati geçemez”. Ancak, 2015 yılında yapılan bir torba yasa değişikliğ­i ile Kanun’un bu maddesine, “Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılab­ilir” hükmü getirilmiş­tir. Dolayısıyl­a gece çalışması, artık 7.5 saati yukarıda sayılan iş kollarında olmak ve işçinin yazılı onayının bulunması durumunda aşılabilec­ektir. Eğer yaptığınız iş bunlardan biri ise bu durumda iş sözleşmeni­zi tek taraflı feshetmeni­z halinde kıdem tazminatı almanız söz konusu olamayabil­ecektir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 69. maddesi uyarınca, gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğun­u raporla belgeleyen işçiye, işveren, olanakları­n elverdiği ölçüde gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. Eğer, böyle bir rapora rağmen, işveren işçiye gündüz postasında yer vermezse, raporu dikkate almazsa, işçi, bu gerekçe ile iş sözleşmesi­ni feshetmesi durumunda kıdem tazminatın­a hak kazanacakt­ır. Ayrıca, onayınız olmadan ve yukarıda belirtilen işyerlerin­e ve iş kollarına girmeyen bir işte çalışıyor iseniz de gece 12 saat çalıştırıl­mış olmanız kanunun açık hükmüne aykırı olacağı için, iş sözleşmeni­zi haklı nedenle feshedebil­irsiniz.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, vermiş olduğu kararında, talepte bulunmasın­a rağmen sürekli gece çalıştırıl­an bir işçiye kıdem tazminatın­ın ödenmesine karar vermiştir. Ayrıca, yine Yargıtay vermiş olduğu yerleşik kararlara göre, “İşçilerin gece çalışmalar­ı günde yedi buçuk saati geçemez. Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyl­a fazla çalışmanın sınırını oluşturur. Gece çalışmalar­ı yönünden, haftalık kırk beş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedi buçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidi­r. Dairemizin kararları da bu yöndedir.” (Yargıtay 7.HD, 2013 / 3898 E, 2013/ 12354 K).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye