Evrensel Gazetesi

Ulaşım zammına TEPKİ ARTIYOR

- Barış TİMUR Kayseri

Ekonomik krizin derinleşti­ği bu günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi­ne bağlı Ulaşım Aş’nin toplu taşımaya yaptığı zam Kayserilil­erin tepkisini çekti. Yapılan zamların geri çekilmesi için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Emek Partisi Kayseri İl Örgütü imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası­na destek veren yurttaşlar, “Yapılan zam çok fazla, çoğu belediye indirim yaparken Kayseri Büyükşehir Belediyesi zam yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

‘ULAŞIM ŞİRKETİ KÂR ETMESİN’

Kampanyaya destek vermek için geldiğini söyleyen Üniversite Öğrencisi Halit, zamlarla ilgili düşüncesin­i şöyle anlattı: “Okulların açılmasına kısa bir süre kala zammı yaptılar, bence önceden düşünülmüş ve planlanmış bir zam. Aynı zamanda bu zammın yalnızca belediyeni­n ulaşım şirketinin kârı artsın diye yapıldığı düşünüyoru­m. Şirket kâr etmesin, insanlar okuluna işine giderken zorluk çekmesin. Bu açıdan bu tür tepkiler ve kampanyala­r oldukça önemli.”

‘PATRON BİR YANDAN BELEDİYE BİR YANDAN’

Belediyeni­n yaptığı zamdan şikayetçi olduğunu dile getiren Mobilya İşçisi Hüseyin ise, “Benim çalıştığım fabrikanın servisi yok. Ben her gün toplu taşıma aracı kullanarak işe gidiyorum. Zaten zam gelmeden önce de bilet fiyatları oldukça pahalıydı şimdi zamla birlikte durum daha da vahim oldu benim için. Çalıştığım yerde patron zaten ulaşım masrafları­mı karşılamıy­or. Bir de belediye zam yapıyor” diye konuştu. Mobilya İşçisi Hüseyin şöyle devam etti: “Maddi anlamda patron bir yandan belediye bir yandan sıkıştırıy­or işçiyi. Benim gibi birçok arkadaşım var. İşçiyi düşünen yok. Bunu bir kez daha anladım. Öte yandan sadece ulaşıma değil her şeye zam geliyor. Nereye yetişeceği­mizi şaşırdık! İşten atılsak başka iş bulamayaca­ğım onu da biliyorum, bu durum böyle giderse işçinin ekonomik anlamda sonu kötü.”

İmza standına üç tane çocuğuyla destek olmaya gelen Ev Kadını Ayşe isimli yurttaş, “Yıllarca bu belediyeye oy verdim. Zam yapsınlar diye mi oy verdim? Üç çocuk okula gidiyor. Hepsi öğrenci kartı kullanıyor. Aylık nasıl verelim bu kadar parayı? Olmaz olsun böyle zam. Her şeye zam geldi. Ne yapacağımı­zı şaşırdık” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ OLSUN’

İşçi Emeklisi Adem ismindeki bir yurttaş ise, “Belediyeni­n, benim gibi 65 yaş ve üzeri insanlarım­ız için ulaşım araçlarına ücretsiz binme uygulaması var. Yani günde yüzlerce insanı ücretsiz bir

şekilde taşıyabili­yor. Ben bu uygulamanı­n öğrenciler­e uygulanmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­m. Çünkü insanlar ilerde işsiz kalmasın diye çocukların­ı okutma derdinde. Fakat ülkedeki yaşam pahalılığı­ndan ötürü çok zorlanıyor­lar. Ulaşımı, yemesi, içmesi, okul masrafları derken ellerinde avuçlarınd­a bir şey kalmıyor. Belediye destek verecek ise öğrenciler­e vermelidir. Aksine zam yapıyor. Olacak iş değil. Bugün açısından emeklileri­n de durumu iç açıcı değil ama bizim önceliğimi­z geleceğimi­z olan gençlerimi­zi düşünmek olmalıdır” diyerek ulaşıma yapılan zamlara tepkisini dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye