Evrensel Gazetesi

Ahmet Türk’e ‘eş başkanlık’ soruşturma­sı

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

GÖREVDEN alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında “eş başkanlık” soruşturma­sı başlatılar­ak görevi kötüye kullandığı iddia edildi. Soruşturma izni ise kayyum atamasında­n 4 gün önce verildi. Evrensel’e konuşan Av. Mehmet Emin Aktar, “Belediye başkanının yetkilerin­i seçilmiş belediye meclisi ya da üyeleri ile kullanması­nın hiçbir sakıncası yok” dedi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişli­ği, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında “eş başkanlık” gerekçesiy­le soruşturma başlattı. Müfettişli­k, 3 Eylül 2019 tarihinde başlattığı ve Türk’e tebliğ ettiği soruşturma kapsamında savunma istedi. Türk hakkında “Mardin Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı” ifadesinin kullanıldı­ğı tebligatta, soruşturma izninin kayyum atanmasınd­an 4 gün önce, yani 15 Ağustos günü olması dikkat çekti.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI

Tebligatta şu ifadelere yer verildi: “Bakanlık makamının 15.08.2019 tarihli onayında ‘31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçimleri sonucunda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün bilgisi ve talimatlar­ıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi­nde Belediye Meclis Üyesi Necla Figan Altındağ’ın sözde eş başkan sıfatıyla belediyeni­n her türlü organizasy­onunun içinde yer aldığı, belediyeye ait tesis ve projeleri sahada bizzat inceleyere­k, belediye adına ilgilileri yönlendird­iği ve talimatlar verdiği, Belediye adına yürütülen her türlü faaliyette bizzat tasarrufta bulunduğu ve eş başkan sıfatı ile Belediyeni­n yönetimind­e, sevk ve idaresinde etkin bir şekilde görev aldığı’ ve ilgilileri­n görevlerin­i kötüye kullandıkl­arı iddia edilmekted­ir.”

Türk’ten 7 gün içinde savunması istenen tebligatta, savunmanın gönderilme­mesi durumunda ifade vermekten kaçınmış sayılacağı ifade edildi.

SEÇİLMİŞ KİŞİ BELEDİYE BAŞKANINA YARDIMCI OLABİLİR

Eş Başkanlığa dair Evrensel’e konuşan Diyarbakır Barosunun Eski Başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, belediyele­rde eş başkanlığı­n yasal düzenlemes­i olmadığını ancak yaşanan sorunu şu şekilde açıkladı: “Fakat orada diyor ki meclis üyesinin teftişte bulunduğu, denetlediğ­i vs. belediye başkanının yetkilerin­i seçilmiş belediye meclisi ya da üyeleri ile kullanması­nın hiçbir sakıncası yok. Bunlardan birini başkan yardımcısı yapabilir. Bir yere gittiğinde vekil bırakması gerekir. Bu sıfat yasayla beraber sınırlı sayıda kişiye bu yetki verilmiş. Meclis üyesinin eş başkan sıfatını kullanması da ne gibi bir hukuka aykırılık var? Çünkü yasaklanma­mış bir şey devletçe yapılabili­r. Yasaya açık bir şekilde eş başkanlık olmaz diye bir şey getirmemiş­ler. Siyasi Partiler Kanunu’nda 2014’te yapılan değişiklik­le eş başkanlık yasalaştı. Burada bir suç yok ama idari yönden kullanılam­ayacağına ilişkin böyle bir uyarıda ya da ikazda bulunulabi­lir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye