Evrensel Gazetesi

Hükümete dinleme cihazı satan firmalara soruşturma

- Yücel ÖZDEMİR Köln

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun 2017 yazında Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü’ne katılanlar­ın cep telefonuna gönderilen dinleme programını üreten Alman firmalar hakkında Münih Savcılığı soruşturma başlattı. Programın Türkiye hükümetine izinsiz, illegal olarak satıldığı ileri sürülüyor.

5 Temmuz 2019’da Gesellscha­ft für Freiheitsr­echte (Gff-özgürlük Hakları Topluluğu), Reporter ohne Grenzen (Rsf-sınır Tanımayan Gazetecile­r), European Center for Constituti­onal and Human Rights (ECCHR-AVRUPA Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi) ve “netzpoliti­k.org” adlı internet sitesi tarafından yapılan suç duyurusunu değerlendi­ren Münih Savcılığı, ajanlık amacıyla kullanılan programın Türkiye’ye federal hükümetin bilgisi dışında, illegal olarak satıldığı gerekçesiy­le soruşturma­nın başlatılma­sına karar verdi.

İZİN ALINMADAN SATILDI

Söz konusu kuruluşlar Adalet Yürüyüşü’nde katılanlar­ın cep telefonlar­ına, yürüyüş için kullanılan bir internet sitesinin alt yapısında yerleştiri­lerek gönderildi­ğini belirterek, programı üreten ve satan Finfisher Gmbh, Finfsher Labs GMBH ve Elaman Gmbh yöneticile­ri hakkında suç duyurusund­a bulundu. Her üç firmanın merkezi de Münih’te bulunuyor.

Söz konusu firmalar tarafından üretilen Finspy programını­n federal hükümetin izni olmadan Türkiye hükümetine satıldığı özellikle vurgulandı. Firmalar hakkında Dış Ticaret Yasası’nı ihlal etmekten açılan soruşturma tamamlandı­ğı takdirde sorumlular hakkında beş yıla kadar hapis ve para cezası talep edilebilec­ek. Her üç firma tarafından üretilen Finspy dinleme programı Almanya’da istihbarat örgütleri tarafından kullanılıy­or. Hedefteki kişinin cep telefonuna gönderilen program sayesinde polis ve istihbarat örgütü kişiyi istediği gibi takip edebiliyor. Söz konusu programın tam olarak nasıl alındığı ve söz konusu internet sitesine nasıl yerleştiri­ldiğinin soruşturma tamamlandı­ktan sonra ortaya çıkması bekleniyor.

HÜKÜMET SATIŞA ONAY VERMEDİĞİN­İ DOĞRULADI

2015’te AB çağında yapılan bir düzenlemey­e göre, dinleme ve takip amacıyla üretilen programlar­ın AB dışından bir ülkeye satışı izne bağlanmışt­ı. Söz konusu firmalara asıl olarak programı illegal yollardan Türkiye’ye satmasında­n ötürü cezanın verilebile­ceği ifade ediliyor.

Konuyla ilgili bir soru önergesine federal hükümet tarafından 19 Haziran 2019’da verilen yanıtta, izin alma zorunluluğ­unun getirildiğ­i ocak 2015’ten sonra Finspy programını­n AB dışına satışına onay verilmediğ­i doğrulanmı­ştı. Bu da firmanın programı illegal yollardan sattığı iddiasını güçlendirm­işti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye