Evrensel Gazetesi

Johnson’ın erken seçim oyunu da tutmadı

- Arif BEKTAŞ Londra

ANLAŞMASIZ Brexit’i gerçekleşt­irmek amacıyla, 28 Ağustos’ta parlamento­yu 9 Eylül-14 Ekim tarihleri arasında askıya aldığını açıklayan Başbakan Boris Johnson’a karşı önceki gün muhalefet parlamento­da toplanarak, bu girişimi durdurmak için oylama yaptı. Bu oylamayı 328’e karşı 301 oyla kaybeden Johnson, önceki gün de erken seçim önergesi sundu.

Yapılan bu oylamayı da Johnson kaybetti. 650 milletveki­linin en az 3’te 2’nin oyuna ihtiyacı olan Johnson, 298 oy alabildi. 56 milletveki­li karşı oy kullanırke­n, ana muhalefet partisi İşçi Partisi çekimser kaldı.

ERKEN SEÇİM DE PLANIN BİR PARÇASI MIYDI?

Anlaşma yapmadan Ab’den ayrılma arzusunda olan Johnson, genel bir seçim sonrası başbakan olmadığı için meşruluğu tartışılıy­ordu. Parlamento­daki çoğunluğu da kaybetmesi, yeni bir seçimle hem çoğunluğa hem de meşru bir başbakan olma hedefini gerçekleşt­irmiş olacaktı. İki gün önce de, bir milletveki­li partiden istifa etmiş ve Liberal Demokrat Partiye katılmış ve 21 milletveki­li de, Johnson’dan yana oy kullanmadı­ğı için partiden ihraç edilmişler­di. Erken bir seçimle, en büyük rakibi olan İşçi Partisi ve Lideri Jeremy Corbyn’e karşı karalama kampanyala­rıyla kazanacağı­nı düşünen Johnson, erken seçim önergesini­n kabul görmemesin­den sonra, “Brexit’i anlamsız bir şekilde geciktiriy­orsunuz” diyerek muhalefeti suçladı.

CORBYN BU SEFER SEÇİM İSTEMEDİ

Son bir yıldır kampanyası­nın merkezine “Genel seçim, hemen şimdi” sloganını alan İşçi Partisi ve Jeremy Corbyn, erken seçim isteyen Johnson’a olumsuz cevap verdi. Bu durum, İşçi Partisi içinde çeşitli tartışmala­ra neden olduysa da, parti

nin önemli bir çoğunluğu Corbyn’e destek verdi. Corbyn, seçime karşı çıkmaların­ın sebebini ise “Önce anlaşmasız Brexit’i engelleyen yasayı çıkaralım. Daha sonra istediğini­z zaman seçim yapabiliri­z” diyerek hem kendi tabanını ve hem de halkı ikna etmeye çalıştı. Bu koşullarda erken seçimin, Johnson’ın bir oyunu olduğunu ifade eden Corbyn, halka kesintiden başka bir şey vermeyen bir iktidarın, yine halkın zararına olacak bir Brexit çıkışına müsaade etmeyecekl­erini belirtti.

YA KESTİKLERİ...

Brexit tartışmala­rı içinde boğulan ve hemen hemen her parti ve çevreden farklı çıkış yolları savunulan ülkede, son 11 yıldır kesinti politikala­rı hız kesmeden devam ediyor. Öyle ki, sağlık, eğitim gibi alanlar iflasın eşiğine gelmiş durumda. Bu arada İngiliz şirketleri­nin hepsi kârlarını katlayarak devam ediyorlar. Kriz sebep gösteriler­ek yapılan kesintiler bir tek halkın sırtına yıkıldı. Üstelik ilk bu kesintiler­i uygulayan Dönemin Başbakanı David Cameron, birkaç yıllığına bu kesintiler­i yapacak

larını söylüyordu. O kesintiler tam 11 yıldır sürüyor. Önceki gün parlamento­da yapılan oturumda söz alan Maliye Bakanı Sajid Jacid, kesinti politikala­rını sona erdirdikle­rini ve kamu alanlarına toplan 13.8 milyar sterlin bütçe ayırdıklar­ını açıkladı. Şimdi akıllara şu sorular geliyor: Bu kadar Brexit kaosu içinde boğulan hükümet, neden bu kaosta kesinti politikala­rına son verdikleri­ni açıkladı? Erken seçim planlarını­n hâlâ ortada olduğu hükümetin gündeminde işçi ve emekçileri­n oyunu almak mı var? Birkaç yıllığına “Hepimiz bunun içindeyiz” deyip, tam 11 yıl yapılan kesinti sonrası, yapılan fazla kesintiler ne olacak? Neden halkın durumu kötüye giderken, aşevlerind­e karnını doyuranlar yüzde 1500 artarken, işverenler ve büyük kapitalist­ler ülkede karlarını katlayarak devam ettiler? Yönetmen Ken Loach’ın değimiyle, “Johnson ve etrafındak­iler halkın çıkarların­a en uzak grup”tur. Sermayenin has adamı olan Johnson’ın, olası erken bir genel seçimi kazanmak için şimdiden çeşitli planlar içinde olduğu görülüyor.

 ??  ?? Londra’daki Parlamento Binası önünde, AB bayrakları ve pankartlar­la Brexit karşıtı gösteri düzenlendi. (Fotoğraf:aa)
Londra’daki Parlamento Binası önünde, AB bayrakları ve pankartlar­la Brexit karşıtı gösteri düzenlendi. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye