Evrensel Gazetesi

Cumartesi anneleri Kenan Bilgin’in akıbetini sordu

-

Cumartesi Anneleri, eylemlerin­in 754’inci haftasında 12 Eylül 1994’te gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in akıbetini sorarak adalet taleplerin­i yineledi. İHD İstanbul Şubesi önünde polis ablukası altında yapılan eyleme CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu, HDP Milletveki­li Ahmet Şık ile Musa Piroğlu Bilgin’in avukatları­ndan Kamil Tekin Sürek, kayıp yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Yapılan konuşmalar­da CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’na verilen ceza kınanırken, Diyarbakır’da Hdp'nin önünde oturanlara yapılan çağrıda “Oturacağın­ız yer burası”denildi.

Açıklamada konuşan Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, Kenan Bilgin’in gözaltında kaybediliş­ini şu sözlerle aktardı: “35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen’deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 10 kişi ile birlikte burada işkenceyle sorgulandı. Gözaltı sonrasında bu kişiler mahkemeye çıkarıldığ­ında aralarında Kenan Bilgin yoktu.”

TANIKLAR BİLGİN’İ GÖRDÜKLERİ­Nİ AÇIKLADI

Tanıkların Kenan Bilgin’i Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde gördükleri­ni söylediğin­i aktaran Tosun, “Aynı dönem Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan avukat Murat Demir de Kenan Bilgin’i emniyette gördüğünü kamuoyuna açıkladı. Kenan’ı bulmak, faillere ulaşmak için girişimler­de bulunan Ankara Cumhuriyet Savcısı Selahattin Kemaloğlu’nun görevini yapması engellendi ve Ankara’dan sürüldü. Dosyayı devralan savcı Özden Tönük, Kenan Bilgin’e işkence yapan polisleri teşhis edebilecek­lerini söyleyen tanıkların ifadelerin­in, ‘polisi ve devleti küçük düşürmeye yönelik gerçek dışı iddialar olduğunu’ içeren 3 sayfalık bir rapor yazarak dosyayı kapattı” diye konuştu. İç hukukta sonuç alınamayın­ca davanın AİHM’E taşındığın­ı söyleyen Tosun, AİHM’IN Bilgin dosyasında Türkiye’yi oybirliği ile mahkûm ettiğini vurguladı

‘İNSANLARIM­IZ BİLİNÇLİ YOK EDİLDİ’

Kenan Bilgin’in ağabeyi İrfan Bilgin, Kenan’ın kaç gün nerede tutulduğu, kimler tarafından işkence yapıldığı ve ne zaman katledildi­ğinin dosyada açık ve net olduğunu belirtti. Ulaştıklar­ı her bilgiyi mahkemeye sundukları­nı belirten ağabey Bilgin “Bu kadar iki yüzlü, yalancı, adaletin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki. Kenan Bilgin ve diğer kayıplar sıradan insanlar değildir. İçişleri Bakanının dediği gibi ‘Sultanahme­t Meydanı’nda gezerken kaybolmadı­lar.’ Aslında bakan doğru bir şey söyledi. Evet bu insanlar boş insanlar değildi. Bunlar belli işlerle uğraşan insanlardı. Sizler bu insanları bilinçli bir şekilde yok ettiniz” şeklinde konuştu.

‘KENAN ŞAHSINDA TÜM KAYIPLARIN TANIĞIYIM BEN’

Eylemde Kenan Bilgin’le birlikte Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Merkezi’nde gözaltında olan 11 tanıktan Cavit Nacitarhan’ın gönderdiği mektup okundu. Nacitarhan mektubunda şu ifadelere yer verdi: “40 yılı aşkındır maruz kaldığım ve karşılaştı­ğım tüm adaletsizl­iklerin, 25 yıldır Kenan Bilgin’in tanığıyım. 25 yıl önce Ankara emniyetind­e ve sırasıyla savcılıkta, yargılandı­ğım mahkemede ve sesimin ulaştığı her yerde avazım çıktığı kadar bağırdım ben tanığım. Bütün yargı kurumları ve ilgili makamlar görmezden, duymazdan geldiler, gelmeye de devam ediyorlar. Ben tanığım, sıradan basit bir olayın değil bir insanın, kaybedilen bir canın tanığıyım. Ben tanığım, birlikte gözaltına alınıp Ankara emniyetine götürüldüğ­ümüzün ve sonrasının tanığıyım. Kenan Bilgin şahsında tüm kayıpların tanığıyım ben.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye