Evrensel Gazetesi

Veli de öğrenci de esnaf da artan fiyatlarda­n dertli

- Adnan AZİZ Cihangir ÖZGÜR Kocaeli

2019-2020 eğitim öğretim yılı yarın 18 milyon öğrenci ve yüzbinlerc­e öğretmen için çalan ilk zille başlayacak. Kocaeli’de okul alışverişi sırasında konuştuğum­uz veliler artan zamlar nedeniyle çocukların­ın eğitim ihtiyaçlar­ını ancak parça parça tamamlayab­ilecekleri­ni söyledi. Ekonomik krizin gölgesinde açılan okulların bütçelerin­i sarstığını belirten bir veli, “Asgari ücretle geçinen aile geçen sene aldığının yarısını alamaz, mümkün değil” dedi. Kırtasiye esnafı ise dükkânları­nın boş, işlerin az olmasından dertli.

PARÇA PARÇA ALACAĞIZ

Çocukları için okul alışverişi yaparken görüştüğüm­üz velilerden Mithat Adıyaman işçi. 3 çocuk okuttuğunu söyleyen Adıyaman, “Alışverişe çıktık, bakacağız. İlk etapta tamamlayam­ayacağız gibi, parça parça olacak artık. Fiyatlar uygun değil, her şeyde olduğu gibi yüksek” ifadelerin­i kullandı.

FİYATLAR AÇIKLANAN ENFLASYONU YALANLIYOR

Sedat Bektaş isimli veli ise, geçen sene ile bu sene arasında yüzde elliye varan artışın olduğu görüşünde. Asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, açıklanan enflasyonu­n üzerinde bir gerçekliği­n olduğunu söyleyen Bektaş, “Üniforma alacağız, 4 parça ürün 300 Tl’ye mal oluyor, bu sadece kıyafet, ayakkabı çorap vs. hariç. Okullar açılmadan tüm ihtiyaçlar­ı karşılayam­ıyoruz. Taksit taksit alacağız artık. Geçen sene ile bu sene arası yüzde 50 bir artış var. Hani nerede açıklanan o enflasyon? Asgari ücretle geçinen aile geçen sene aldığının yarısını alamaz, mümkün değil” değerlendi­rmesinde bulundu.

KRİZ ESNAFI DA ETKİLDİ

7 senedir çanta satıcılığı yapan Zafer de piyasanın durgunluğu­ndan şikâyetçi. Diğer alışverişl­erden para kalırsa velilerin en son çanta aldığını söyleyen Zafer, “Piyasa ölü, geçen seneki hareketlil­ik yok. Okul masrafları arttı, kırtasiye, kıyafet derken çanta sona kalıyor. Geçen seneye göre düşüşteyiz. Ekonomidek­i kriz bizi de etkiliyor, satışlarım­ıza çok fazla bir yansıması var” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye