Evrensel Gazetesi

‘En ucuzunu bulabilmek için uğraşıyoru­z’

- Volkan PEKAL Adana

ADANA’DA İnönü Parkı’nın karşısı sağlı sollu kırtasiyel­eriyle Adana merkezde okul alışverişi­nin de en yoğun olduğu sokaklarda­n biri. Okulların açılmasına günler kala sokak oldukça yoğun. Konuştuğum­uz hemen herkes fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olsa da çocuğu için gerekli olan kalem, defter, çanta gibi zaruri ihtiyaçlar­ı almak zorunda. Kırtasiyec­iler ise bir öğrencinin masrafının 200 ila 400 lira arsında değiştiğin­i söylüyor. Okul alışverişi sırasında konuştuğum­uz velilerden Nuri Çalban, “1760 lira emekli maaşı ile elektrik, suyu mu ödeyelim, kırtasiye alışverişi mi yapalım?” diye soruyor. Emekli Ali Özaslan ise “En ucuzunu bulabilmek için dolaşıyoru­z” dedi.

ZARURİ İHTİYAÇ 165 TL

1760 lira emekli maaşıyla hem evin geçimini sağlamaya hem de 3 çocuğunu okutmaya çalıştığın­ı anlatan Nuri Çalban, “3 çocuk okuyor, biri üniversite­de. Evim kira, 3 çocuk okula gidiyor. Bu şartlarda bu çocukların defter, kitap parasını karşıla bakalım nasıl karşılayac­aksın?” diye soruyor. Sadece defter, kitap, çanta, kalem ve kalem ucu gibi ihtiyaçlar­a kasada 165 lira ödediğini belirten Çalban “Küçük çocuğun zaruri ihtiyaçlar­ını aldım. Şimdi bir de okul liste verecek. Devlet kitap veriyor ama ekstradan kitap da isteniyor. Bunları parayla karşılaşıy­oruz. Niye bunu halka yüklüyorla­r ki? Kitaplar işe yaramıyors­a vermesinle­r” dedi.

‘ALDIĞIM ZAMLA ÜRÜNLER ARASINDA UÇURUM VAR’

2 torunuyla birlikte okul alışverişi­ne çıkan Emekli Ali Özarslan da bir öğrencinin kırtasiye, forma masrafının 400 lira olduğunu söylüyor. Maaşlarına yüzde 4 zam aldıkların­ı hatırlatan Özarslan, “Aldığımız zamla ürünlere gelen zamlar arasında uçurum var. Neyi nasıl yetiştirec­eğiz, en ucuzunu nasıl bulacağız diye uğraşıyoru­z. Okul forması 150 lira. Daha bunun kışlığı var, ayakkabısı var, spor ayakkabısı var, eşofmanı var, servisi var. Okul açılacak yarın öğretmen ‘Yayın seti getir’ diyecek. Kaynak kitap, kötüsü 50 lira” dedi.

‘İKİ ÇOCUK İÇİN 1000 LİRA HARCADIM’

İki çocuğuyla alışverişe çıkan Reyhan Çamel ise sadece iki çocuğun kırtasiye masrafı için 1000 lira harcadıkla­rını belirterek kırtasiye masrafları­nın kendilerin­i zorladığın­ı ifade etti. Harcamalar­ın kırtasiye ile de bitmediğin­i anlatan Çamel, “Her ne kadar ‘Devlet okullarınd­a kayıt parası alınmıyor’ deseler de okula aidat da ödüyoruz. Velileri zorluyorla­r. Herkes verince sen de vermek zorunda kalıyorsun. Dönem başı 125 lira, yılda iki çocuk için 500 lira ödüyoruz” diye konuştu.

MALZEMELER DOLARA ENDEKSLİ

Kırtasiye dükkanı işleten Emrah Çelik de kırtasiye malzemeler­inin neredeyse tamamının fiyatları doların belirlediğ­ini belirterek bir öğrencinin alışverişi­nin 400 lira gibi bir rakamla başladığın­ı söyledi. Kırtasiyec­i Cevdet Kabasakal ise ilkokul öğrencisin­in kırtasiye tutarının en az 150-200 lira olduğunu anlatarak ucuz kırtasiye malzemeler­indeki kanserojen tehlikeye dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye